Skok na osrednjo vsebino

Novice

Sep 2019 30

Ob 25-letnici pobratenja med Jesenicami in Nagoldom: praznovanje in velika izkazana čast Jesenicam

Ob 25-letnici pobratenja je mesto Nagold Jesenicam izkazalo čast s poimenovanjem trga po naši občini. Ob 25-letnici pobratenja je mesto Nagold Jesenicam izkazalo čast s poimenovanjem trga po naši občini. Foto: Foto Vidmar

Mesti Jesenice in Nagold letos praznujeta 25. obletnico uradnega pobratenja. V ta namen je minuli konec tedna nemški Nagold obiskala širša delegacija, ki se je s 4-dnevnim praznovanjem poklonila preteklemu sodelovanju. Vrhunec dogajanja je predstavljalo presenečenje gostiteljev, darilo mesta Nagold Jesenicam, to je po naši občini poimenovan glavni trg – trg Jesenice.

V Nagold se je že v četrtek zjutraj odpravila občinska delegacija na čelu z županom Blažem Račičem. Med njimi sta bila med drugim tudi vodja kabineta ministra na ministrstvu za kulturo Peter Bohinec ter nekdanji jeseniški župan dr. Božidar Brudar, ki je bil podpisnik prvotnega dogovora o sodelovanju med mestoma in tako »oče« pobratenja, kot so ga označili v Nagoldu.

Po prihodu so jih gostitelji, župan Nagolda Jürgen Grossman z ženo ter člani odbora za mednarodno sodelovanje, najprej sprejeli na spoznavni večerji, ki je minila v prijetnem vzdušju. Petek je bil namenjen spoznavanju Nagolda in njegove okolice, tako si je delegacija, skupaj z gostitelji, ogledala severni Schwarzwald in nekaj njegovih zanimivosti. Isti dan so v Nagold z Jesenic prispeli še ostali gostje – člani Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora, člani folklorne skupine Jesenice – Dovje Mojstrana, člani Fotografskega društva Jesenice, učenci Glasbene šole Jesenice ter skupina jeseniških kolesarjev. Ne le med občinama, temveč tudi med vsemi navedenimi, se je namreč skozi leta stkalo posebno sodelovanje z njihovimi nemškimi kolegi, ki ga skozi leta negujejo na vsak svoj način. Celotna jeseniška delegacija je tako skupaj štela več kot 100 članov.

Posebno presenečenje in velika čast za Jesenice

V soboto je sledilo glavno dogajanje, ki se je začelo z ogledom mesta Nagold s poudarkom na razvoju mestnega jedra, ki ga je predstavil župan Jürgen Grossman. V tamkajšnjem parku, kjer stoji tudi skulptura, ki jo je Občina Jesenice lani podarila mestu Nagold, so zbrani posadili tudi drevo, ki ga je občinska delegacija kot del darila, poleg originalne slike Stare Save jeseniškega slikarja Marjana Židanka, tokrat prinesla v Nagold. Posajeni jesen, po katerem nosijo ime same Jesenice, je tako postal simbol prijateljstva, ki bo še naprej raslo in se širilo. Nadaljevali so s parado Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora in domačega pihalnega orkestra ter nastopom folklorne skupine Jesenice – Dovje Mojstrana po ulicah Nagolda. Prav tam je župan Nagolda Jürgen Grossman razkril tudi posebno presenečenje gostiteljev – trg, ki ga je sam poimenoval »srce Nagolda« so namreč poimenovali prav po Jesenicah. Tako je trg Jesenice postal prvi trg v Nemčiji, ki se imenuje po kateremkoli slovenskem mestu. Župan Blaž Račič, ki je obeležje trga odkril v družbi žene Marte Ivančič Račič, župana Jürgena Grossmana in župana še enega z Nagoldom pobratenega mesta, francoskega Longwya, Jeana Marca Fournela ter ob spremljavi obeh pihalnih orkestrov, je bil ob tem dejanju vidno ganjen, dejanje pa je označil za izredno čast Jesenicam. Popoldne je sledilo še odprtje fotografske razstave članov Fotografskega društva Jesenice v tamkajšnjem Mestnem centru, ki so na ogled številnim Nagoldčanom postavili fotografije Jesenic.

Slavnostni zaključek z obnovitvijo listine o pobratenju

Sobota zvečer je bila obarvana slavnostno. Gostje so namreč pripravili slavnostno prireditev, na kateri so nastopali učenci Glasbene šole Jesenice in Glasbene šole Nagold in pripravili skupen glasbeni program. Pred samo prireditvijo so se v dvorano pripeljali tudi kolesarji iz Jesenic in Nagolda, ki so čez dan prekolesarili kar nekaj kilometrov na skupni kolesarski turi. Slavnostni govornik je bil mag. Gregor Jagodič, vodja slovenskega kulturnega centra v Berlinu. Župan Blaž Račič je v spominsko knjigo gostov Nagolda zapisal nekaj besed, v katerih se je zahvalil županu in celotnemu mestu Nagold za čudovito organizirano praznovanje 25-letnice pobratenja ter za čast, ki jo je mesto izkazalo Jesenicam s poimenovanjem trga po naši občini. Župana Jesenic in Nagolda sta prav tako podpisala tudi novo uradno slavnostno listino o pobratenju, s katerim sta se zavezala k krepitvi prijateljskih vezi in širitvi le-teh tudi na druga področja.

V nedeljo zjutraj je pred odhodom v domovino sledil še skupni zajtrk občinske delegacije z županom Jürgenom Grossmanom, člani odbora za mednarodno sodelovanje ter županom Longwyja Jeanom Marcom Fournelom, med katerim so župani strnili številne vtise preteklih dni ter se strinjali, da je stkano prijateljstvo vsekakor nekaj, kar je potrebno še naprej negovati in ohranjati.

Read 2641 times Last modified on Monday, 06 March 2023 08:42

Media

V času 25-letnega prijateljstva med Jesenicami in Nagoldom je bilo postavljenih kar nekaj mejnikov. Prikazani so v kratkem filmčku, ki je bil uradno prvič prikazan ob uradnem praznovanju obletnice v Nagoldu. Vir: https://www.facebook.com/nagold.de

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave