Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Jun 2019 05

Hokejski skupaj

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Minuli konec tedna smo na Jesenicah in praktično po vsem svetu spremljali razplet finalne tekme nogometne lige prvakov. Množice navijačev po vsem svetu so spet dokazale, da je nogomet najbolj pomembna postranska stvar na svetu. Podobno je na Jesenicah najpomembnejša postranska stvar hokej.

Racionalne razprave o tem, zakaj je lahko šport tako pomemben, zakaj množice navijačev nestrpno pričakujejo tekme in se o tem pogovarjajo v neskončnih debatah, se veselijo ob uspehih svojih športnikov ali pa žalujejo za zamujenimi priložnostmi, je skorajda odveč. Lahko pa ugotovimo, da šport spremljajo čustva: tako smo bili na Jesenicah, na primer, že mnogokrat ponosni na uspehe naših hokejistov.

Hokej ni le šport, na Jesenicah je tudi gibalo družabnega življenja. Na hokejskih tekmah se srečujejo prijatelji in znanci, se družijo, navijajo za naše fante. Skratka, navijači Podmežaklo pokažejo čustva, ki jih materializem, v katerega so ujete sodobne družbe, duši. Čustva so povsem človeška in pristna, saj izhajajo iz naših osebnosti in jih ni mogoče prikriti, skriti. Ne pretiravam, če zapišem, da čustva polnijo naša življenja … Hokej oziroma šport nasploh ne ustvarja le smisla, ampak tudi občutek pripadnosti skupnosti.

Podobno in z obilico čustev se je v zadnjem obdobju razvnela razprava o najbolj pomembni postranski stvari na Jesenicah. Številne pristaše hokeja skrbi za prihodnost tega športa. O tem je tekla beseda tudi na zadnji seji občinskega sveta.

Dejstvo je, da je hokej na Jesenicah osrednji šport, kar se odraža v bogati zgodovini in tradiciji, tekme pogosto privabijo številne navijače. Ne smemo zanemariti dejstva, da so hokejisti z Jesenic vedno prispevali pomemben delež tudi k uspehom državne hokejske reprezentance.

Občina Jesenice je že pred leti hokej v razvojnih dokumentih izpostavila kot osrednjo športno dejavnost, nezanemarljivo je tudi dejstvo, da je bila temeljito obnovljena športna dvorana Podmežakla. Identiteta Jesenic je tako tesno povezana s hokejem in ne moremo si privoščiti, da bi se temu odpovedali.

Občina legalnih finančnih mehanizmov, da bi lahko še bolj podprla hokej, žal, nima. Kljub temu mora hokej ostati temeljna športna dejavnost in osebno se bom, v skladu s pristojnostmi, ki jih imam kot župan, zavzel, da hokej ohrani mesto, ki so mu ga tisoči hokejistov priborili v zgodovini.

Vsem so znani zapleti pred leti, ko je prvo hokejsko moštvo zašlo v krizo. Na pogorišču nekdanjega kluba je zrasel nov klub (HDD Jesenice) z novim vodstvom. Hkrati z uspehi nove ekipe so nastali smelejši načrti, zrasle so ambicije. Tako so fantje v zadnjih dveh sezonah zaznamovali tekmovanje v Alpski hokejski ligi (AHL) in lani osvojili naslov državnih hokejskih prvakov, kar jim letos, žal, ni uspelo.

Tekmovanje na višji ravni je za sabo potegnila dodatne organizacijske in finančne zahteve, ki pa jim aktualno vodstvo kluba ni kos. Ustvarja se tudi vtis, da je lokalno gospodarsko okolje prešibko za visoke športne ambicije. Vprašanje prihodnosti profesionalnega hokeja na Jesenicah je odprto. Kazanje s prstom, obtoževanje vsevprek in vandalizem rešitev ne dajejo.

Le skupaj, poudarjam, skupaj, je treba iskati in poiskati rešitve. Vsak mora dodati svoje: hokejisti na ledu, vodilni hokejski delavci v pisarnah, pokrovitelji s podporo, navijači na tekmah.

In ja, če se bomo pogovarjali o ponosnih Jesenicah, se lahko pogovarjamo zgolj tako, da verjamemo v zgodbo ponosnih Jesenic in jo množično podpremo z nakupom letnih vstopnic in z obiskom na hokejskih tekmah.

Read 2383 times Last modified on Wednesday, 05 June 2019 10:40

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...