Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

Sep 2019 13

Gremo peš – za Jesenice in naš svet

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

Prvi šolski dan in začetek novega šolskega leta je za nami. Z veseljem sem na prvi šolski dan obiskal osnovni šoli Koroška Bela in Prežihovega Voranca ter pozdravil učence, še posebej prvošolce. V priložnostnem nagovoru prvošolcem in njihovim staršem sem posebej izpostavil prometne zagate, s katerimi se zlasti ob jutranjih konicah srečujejo otroci in z njimi tudi starši. Zato sem starše prosil, naj svoje otroke v šolo, če se le da, pospremijo peš in naj jih na splošno spodbujajo, da hodijo peš ali uporabljajo druge oblike trajnostnega transporta (kolo, skiro, avtobus …).

Jeseniške osnovne šole so lepo umeščene v prostor tako, da večina učencev v največ desetih ali petnajstih minutah lahko pride do šole peš. Na ta način se zmanjša obremenitev cest z avtomobilskim prometom v neposredni okolici šol, hkrati se poveča varnost otrok. Za dosego tega cilja moramo svoje dodati vsi – in to skupaj. Prepričan sem, da mi ni treba posebej izpostavljati, da peš hoja pomeni večjo telesno aktivnost, kar pripomore k boljšemu splošnemu počutju in zmanjšanju zdravstvenih tveganj. K naštetemu lahko dodamo še ugotovitev, da manj avtomobilskega prometa pomeni tudi manj izpustov toplogrednih vplivov, s čimer vsi skupaj – in še enkrat poudarjam: vsi skupaj – dodajamo kamenček v mozaik ukrepov k omejevanju globalnega segrevanja ozračja.

To je le nekaj razlogov, ki upravičujejo hojo in ki jo bomo spodbujali in promovirali v tednu mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra, ko se s številnimi aktivnostmi tudi v občini Jesenice vključujemo v širši evropski projekt.

Sam zavedanje o tem globalnem izzivu izražam tudi tako, da se po opravkih (ko to omogočajo okoliščine) po Jesenicah odpravim peš ali s kolesom. Zavedam se, da moram kot župan tudi z osebnim zgledom občanom pokazati, da je tudi na Jesenicah po opravkih mogoče iti peš, s kolesom, z avtobusom ali še na kateri drug trajnosten način (mimogrede, zadnjih deset let sem se tudi na počitnice vedno odpravil s kolesom). Podobno ravnajo tudi nekateri drugi župani slovenskih občin in prepričan sem, da na ta način skupaj kažemo in dokazujemo, da nam je mar za varnost otrok in vseh drugih udeležencev v prometu. Z osebnim zgledom želim pokazati, da mi je mar za varnost v prometu, za naše skupno bivanje v občini Jesenice, mar mi je za naše naravno okolje in, nenazadnje, mar mi je za naš dom, naš planet Zemljo.

Upam in želim si, da bodo tudi domačini prepoznali sporočilo, ki ga na ta način pošiljam, in da bomo na ta način spodbudili zavedanje, da lahko spremembe dosežemo le skupaj. Želim si, da se bomo v tednu mobilnosti vsi skupaj in vsak zase vprašali kaj lahko vsak od nas doda k večji varnosti na cestah, še zlasti k varnosti otrok. Da se vprašamo ali moramo spremeniti naše vsakodnevne navade in kar je še posebej pomembno, kako oziroma na kakšen način jih bomo spremenili. Možnosti obstajajo.

Na svetovni ravni postaja prepoznavna globalna osebnost generacij, ki prihajajo, mlada, komaj 16-letna Švedinja Greta Thunberg. V globalno zavest prodira z opozorili o tem, da moramo spremeniti naše navade, če hočemo ohraniti planet v kolikor toliko dobri »kondiciji« za nas in še zlasti za prihodnje rodove. Zato morajo biti naši napori, da zmanjšamo prometne obremenitve in s tem omejimo izpuste v ozračje, skupni.

Cilj, ki si ga postavljamo na Jesenicah, v globalnem smislu pa ga postavljamo skupaj z Greto Thunberg, je torej zelo zahteven in težko dosegljiv. A če ne bomo danes, torej zdaj takoj in vsi skupaj stopili na pot sprememb, do cilja sploh ne bomo nikoli prišli. Čeprav bo pot zahtevna in dolga, pa ne bomo šli z avtomobilom.

Gremo peš!

 

Read 2228 times Last modified on Tuesday, 17 September 2019 10:05

Župan

Zadnji prispevki

Ostali prispevki ...

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...