Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2015 20

Župan sprejel župana turškega mesta Erzurum

Včeraj popoldne je občino Jesenice obiskala turška delegacija na čelu z županom turškega mesta Erzurum, gospodom Mehmetom Sekmenom. Namen obiska, ki so ga predlagali predstavniki Zavoda Slovensko turški poslovni klub, je bil spoznavno srečanje, na katerem bi predstavniki obeh občin odkrili skupne točke in posledično potencialne možnosti sodelovanja med obema občinama.

Obiska so se udeležili župan mesta Erzurum Mehmet Sekmen in direktor občinske uprave Ali Riza Kiremitci, častni konzul Mehmet Seyhan Muratoğlu, ekonomski ataše v Instanbulu Andrej Ferčej ter Gregor Pešak in dr. Klemen Klun z Zavoda Slovensko turški poslovni klub. Goste sta sprejela župan Tomaž Tom Mencinger in vodja oddelka za gospodarstvo Vera Djurić Drozdek.

Mesto Erzurum je sicer mesto v vhodni Turčiji in ima več kot 370.000 prebivalcev. Ena od zelo razvitih dejavnosti v mestu je smučanje (v mestu se nahaja tudi smučarski center), eden največjih virov dohodka in ekonomske dejavnosti pa je univerza z več kot 100.000 študenti. Mesto je hkrati tudi regijsko medicinsko središče, saj je v mestu lociran največji medicinski kompleks v vzhodni Turčiji. V njem je najti tovarno sladkorja, cementarno in tovarno apnenca, hkrati pa je mesto bogato tudi s premogom, bakrom, marmorjem in granitom.

Ob predstavitvi obeh mest je bilo ugotovljeno, da imata mesti največ stičnih točk predvsem na področju gospodarstva, zato so se gostje zahvalili za podatke o nekaterih največjih podjetjih na Jesenicah, s katerimi bi lahko sodelovali v prihodnosti, hkrati pa je bila kot možno področje sodelovanja izpostavljena tudi izmenjava študentov in profesorjev na zdravstvenih fakultetah.

Vljudnostno srečanje se je končalo z obljubo o ponovnem snidenju, glede na številne skupne točke mest pa sta se oba župana strinjala, da bi lahko v prihodnosti na določenih področjih prišlo tudi do tesnejšega povezovanja obeh občin.

Prebrano 1843 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 22:25

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave