Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2015 28

Zdravstveni dom Jesenice ob svojem jubileju odprl tudi nove prostore fizioterapije

Foto: Foto Vidmar Foto: Foto Vidmar

Zdravstveni dom Jesenice je včeraj s slavnostno prireditvijo obeležil 60-letnico ustanovitve in 50-letnico prostorske združitve Zdravstvenega doma Jesenice. Ob visokem jubileju pa so slovesno predali namenu tudi nove prostore namenjene fizioterapiji, v pritličju nekdanje upravne enote.

Zbrane je ob tem nagovoril direktor enote zdravstvenega doma Jesenice, primarij Saša Letonja, ki je poudaril, da so po petdesetih letih celotni prostori zdravstvenega doma namenjeni zdravstvu. Letonja je izpostavil tudi bogato zgodovino jeseniškega zdravstva, razvoj, skozi katerega je šlo zdravstvo, in širitev dejavnosti. "Že pred leti je še bivšemu direktorju postalo jasno, da se bodo nekdanji prostori občine in upravne enote izpraznili. Nekatere projekte, med njimi tudi urgentni center, kateremu so bili namenjeni pritlični prostori, je bilo treba zavreči. Že prejšnji direktor pa je namensko hranil sredstva za ta čas, ki je končno prišel lani. Tako smo lahko uredili prostore fizioterapije, ki so bili v povsem neprimernih prostorih v kleti." Kot je še dodal Letonja, jih čakajo še številni izzivi, ureditev metadonske ambulante, otroškega dispanzerja in drugih: "Vse, kar smo postorili, smo postorili z veliko skromnostjo, varčevanjem tako pri materialu kot pri zaposlitvah, saj nikoli nismo imeli toliko zaposlenih, kot je sistemiziranih delovnih mest. Čaka nas selitev urgentne enote v Splošno bolnišnico Jesenice, s čimer prihajajo tudi novi stroški, saj bomo potrebovali drugačno ureditev. Planiramo tudi preureditev dispanzerja za medicino dela, prometa in športa in drugo, čaka pa nas tudi menjava generacij, saj smo v tem trenutku šibki predvsem na pediatriji."

Zbrane je nagovoril tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki je poudaril pomen pridobitev prostorov, ki so bili v preteklosti zdravstvu odvzeti, kar je pravilno: "V kombinaciji z urgentnim centrom gre za velike pridobitve ne le Jesenic, temveč celotne regije, zato se zahvaljujem vsem, ki ste pri tem sodelovali."

Strokovna direktorica Splošne bolnišnice Jesenice Karmen Janša je poudarila, da sta oba objekta – tako bolnišnica kot zdravstveni dom – že stara, zato je tudi apelirala na generalnega direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaža Glažarja, naj na ministrstvu zagotovijo dodatna sredstva. Izpostavila pa je tudi dejstvo, da je gradnja novega urgentnega centra zelo povezala bolnišnico in zdravstveni dom. Zdravnik Branimir Čeh, vodja dispanzerja za medicino dela, prometa in športa je orisal bogato zgodovino zdravstva na Jesenicah, ki sega 120 let v preteklost z ustanovitvijo prve bolnišnice bratovske skladnice.

Nekaj besed sta zbranim namenila tudi direktor osnovnega zdravstva gorenjske Jože Veternik ter direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaž Glažar. Ta je dejal, da so Jeseničani lahko zelo ponosni na bogato zgodovino zdravstva. "Zdravje je vrednota, ki se je premalo zavedamo, dokler smo zdravi. V zadnjih dvajsetih letih smo se veliko ukvarjali z zdravljenjem posledic, v prihodnosti pa bomo veliko vlagali v preventivo. Ta dejavnost najbolj spada ravno v zdravstveno dejavnost osnovnega zdravstva in lokalnih skupnosti." V ta namen so pridobili tudi evropska sredstva, ki jih bodo namenili za vzpostavitev centrov za krepitev zdravja v 25 zdravstvenih domovih.

Program je povezovala Branka Smole, za glasbeni vložek pa je poskbela učenka Glasbene šole Jesenice, harfistka Leto Križanič Žorž.

Prebrano 2101 krat Nazadnje urejano na torek, 15 december 2015 19:39

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave