Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2011 27

Projekt "Turistični podmladek"

Turistični podmladek 2011 Turistični podmladek 2011 Ragor

Projekt ''Turistični podmladek'' je v letu 2011 lepo zaživel v OŠ Toneta Čufarja Jesenice, ki ga izvaja Razvojna agencija Zgornje Gorenjske in sofinancira Občina Jesenice.

Učenci OŠ Toneta Čufarja Jesenice so letos imeli prvič možnost, da se vključijo v turistični krožek. V svojih nalogah so raziskovali turizem na Jesenicah. Pregledali in zbrali so že obstoječo literaturo o mestu Jesenice in o vaseh okoli njih. Ogledali so si zgibanke Turističnega informacijskega centra Jesenice. Raziskovali so zgodovino, naravne in kulturne znamenitosti. Obiskali so Turistično informacijski center Jesenice in Turistično agencijo Alpetour. Določili so kaj bodo na turističnem krožku delali, ter iskali ideje za še boljšo zabavo na krožku. Prišli so do zanimivega spoznanja in sicer vsi, ki so se pridružili temu projektu bodo nekoč verjetno prisotni v turizmu kot turistični vodniki, gostilničarji, turistični animatorji, turistični komercialisti, hotelirji itd. Cilj tega projekta je vzgoja mladih za pozitiven odnos do turizma in domačega kraja.

Zala Skumavec pripoveduje: na turističnem krožku smo izdelali turistični spominek. Načrtovali smo, da bodo spominki edinstveni, kar lahko dobiš le v našem okolju, kar je splet železarstva, hribov, športa in edinstvenih domačinov, ki živimo le tu. Spominke smo izdelali iz dass mase, stiroporja in papirja. Izdelali smo hokejsko palico, obeske za ključe, hokejski plošček in magnetke, ki smo jih pobarvali z akrilnimi barvami. Na stiroporne krogle smo narisali narciso in v njo vbodli igle, nato smo jih obdali z belo volno tako, da smo izvezli obliko narcise. Kroglo smo pobarvali s flomastri. Tako je naša narcisa bolj izstopala. Stiroporne narcise so primerne kot obeski. Ob risanju na majice nam je mentorica predlagala, da oblikujemo nov logotip občine Jesenice. Ideja nam je bila všeč in nastalo je tole: v nazivu ''JESENICE'' smo oblikovali črko J – v obliki ptiča sinice (v zgodovini so bile Jesenice znane po siničkah), črko S v obliki reke Jesenice, črka N – oblika lista Jesen , črka I v obliki drevesa Jesen (ki je v naših krajih bil zelo pogost in obstaja razlaga, da so Jesenice po tem drevesu dobile tudi ime) in črka E v obliki hokejske palice kot simbol hokeja oziroma najbolj znanega športa na Jesenicah. Turistične spominke smo predstavili v okviru razstave na turističnem vodenju na OŠ Tone Čufar Jesenice.

A kako boste vedeli kako uspešni smo bili pri oblikovanju plakata za ''Praznik narcis'' pripoveduje Katjuša Krupenko: V okviru ene izmed delavnic turističnega krožka nas je mentorica zelo presenetila z obvestilom, da bomo kot učenci OŠ Tone Čufar Jesenice oblikovali plakat za Praznik narcis. Razložila in napisala nam je vse obvezne podatke, ki smo jih potrebovali. Vsi prisotni učenci, smo oblikovali osnutke plakatov in pričeli z delom. Vsak od nas je po svoji domišljiji oblikoval plakat za Praznik narcis, ki je najbolj pomemben praznik v naši občini in se odvija v mesecu maju v vasi Planina pod Golico. Velika večina od nas je risala narcise in pohodnike. Barve smo prilagajali simbolnim barvam naše občine. Predsednik TD Golica (g. Klemen Klinar) je izbral štiri plakate, ki so bili natisnjeni in izobešeni po celotni Zgornji Gorenjski.

Ko se odpravimo v nov turistični kraj vedno potrebujemo nasvete kako in kam. Zala Šuštaršič in Alem Kalender nam bosta predstavila izdelavo prospektov občine Jesenice: O našem kraju obstajajo številni prospekti. Na delavnici smo se pogovarjali kaj so prospekti, kaj vsebujejo, kako jih lahko oblikujemo in kako izdelamo zanimiv in priporočljiv prospekt za domače in tuje turiste. List A4 format smo razdelili na tri dele, da smo dobili obliko prospekta. Sestavili smo si osnutek besedil in slik za vodene izlete po občini Jesenice, narcise oziroma ključavnice, jeseniške grbe, koledar prireditev, info mapo in brošuro Jesenic. Vsi smo bili pozorni, da smo na prospekt vpisali pomembnejše informacije in slike, ki smo jih barvno uskladili.

Če pa želimo v turizmu tudi turiste dobro pogostiti moramo pripraviti ''POGRINJEK'' pojdimo s Patricio Sliško in Nejlo Kalendar na pripravo pogostitve: Ste v zadregi, ko prirejate slavnostno večerjo ali pa le želite presenetiti goste s svojim znanjem o pogrinjkih na mizi? Četudi se odločite, da boste pogrinjek na mizi postavili v vsakdanji obliki ali slavnostni obliki - formalni obliki, je udobje vaših gostov še vedno vaša glavna prioriteta. Na naši delavnici smo si zastavili cilj, da bomo postavili ''JESNIŠKI POGRINJEK''. To pomeni, da smo pogrinjek oblikovali v slogu vseh značilnosti občine Jesenice. Postavili smo mizo in dva stola. Na mizo položili rdeč prt (simbolna barva našega kraja), na prt smo dali modro podlago (kot sinonim na jeseniški grb) in na to podlago narisali turistični logotip Jesenic. Izdelali smo meni kartico na kateri so bile napisane jedi in na prvo stran narisali narciso. Za jedi smo izbrali predvsem domačo kmečko hrano. Prtičke smo zložili v obliki papirnatih cvetov in za buteljko izdelali iz modrega blaga ''srajčko'' z všito narciso. Glede na naši izbor hrane smo postavili krožnike in kozarce kot nam narekujejo pravila. Ob koncu tega srečanja smo se z mentorico tudi pogovorili o pravilih obnašanja pri jedi.

Kako smo se pripravili in izvedli turistično vodenje in razstavo Aleks Novkovič: Že res, da je zanimivo pohajkovati po mestu samostojno, pa vendar, marsičesa sam sploh ne opaziš! Saj še marsikateri rojen Jeseničan kdaj presenečen zre navzgor, na dvorano Kolpern, ki je ni opazil nikoli doslej! Da je prav v tej hiši bilo včasih skladišče oglja, pa se mu še sanja ne. Ogled mesta z vodnikom vam lahko da veliko več! Turistični vodniki OŠ Tone Čufar Jesenice smo na vodenju v okolici naše šole postregli z odličnim poznavanjem mesta. Obiskovalce smo seznanili s ključnimi znamenitostmi mesta in zanimivostmi s področja zgodovine, umetnosti, kulturnega in družbenega življenja. Pot smo popestrili z zgodbami železarstva in nasuli drobnih cvetk, ki so obiskovalcem ostale prikrite. Seveda smo voden ogled prilagodili svojim zmožnostim.

Medina Avdić : Vzporedno s turističnim vodenjem je potekala razstava izdelkov v okviru projekta "Turistični podmladek". Osnovni namen razstave je bil krepiti zavedanje in pomen, ki ga ima turizem v občini Jesenice. Učenci smo razstavili svoje izdelke, ki so nastajali skozi naš projekt in pripravili pogostitev.

Gaja Novkovič: Vse naše dejavnosti smo predstavili na Radiu Triglav. Učenci smo bili veseli, da smo se lahko družili ob ustvarjanju projekta ''Turistični podmladek''. Spoznali smo, da imamo prav na Jesenicah široke možnosti za razvoj in širitev turistične ponudbe naše občine. Vendar samo, če bo narava ostala neokrnjena, kulturne znamenitosti obnovljene, si zamišljajo, da bo naša občina zablestela v TURIZMU. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili Občini Jesenice za finančna sredstva in podporo pri realizaciji našega krožka.

Edisa Alagić,
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Prebrano 5003 krat Nazadnje urejano na torek, 31 maj 2011 09:47

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave