Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
mar  2016 23

Nacionalno priznanje za Ljudsko univerzo Jesenice

Nacionalno priznanje za Ljudsko univerzo Jesenice Foto: Ljudska univerza Jesenice

Na Ljudski univerzi Jesenice že 11 let poteka projekt raziskovanja kulturne dediščine v lokalni skupnosti. Njihovo dolgoletno delo pa ni prezrto, saj so postali prejemniki Nacionalnega priznanja za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2015.

Ljudska univerza Jesenice v sodelovanju z Občinsko knjižnico Jesenice in Gornjesavskim muzejem Jesenice že enajst let izvaja projekt raziskovanja kulturne dediščine v lokalni skupnosti. Vsako leto se posvetijo enemu predelu v jeseniški občini, na to temo organizirajo študijski krožek in ob koncu krožka izdajo knjižico z osebnimi zgodbami in spomini udeležencev, ki predstavlja pomemben gradnik pri ohranjanju kulturne dediščine Jesenic. V letu 2015 je krožek potekal pod naslovom »Kako so na železarskih Jesenicah včasih živeli?«, končni rezultat pa je v decembru izdana istoimenska knjižica oziroma brošura.

Za projekt v obliki študijskih krožkov Ohranjanje kulturne dediščine v lokalni skupnosti oz. Kako so včasih živeli? je Ljudska univerza pred kratkim prejela tudi Nacionalno priznanje za promocijo učenja in znanja odraslih za leto 2015. Podelitev priznanja bo potekala na nacionalnem odprtju Tedna vseživljenjskega učenja v Velenju, ko bo o krožku in o takem načinu raziskovanja dediščine Jesenic predvajan tudi nekajminutni film.

Na Ljudski univerzi Jesenice pravijo, da z delom v krožku želijo doseči, da »občani ne bodo pozabili na tradicijo in kulturno dediščino. Kulturna in naravna dediščina namreč predstavljata določen občutek pripadnosti ter pomagata razlikovati različne skupnosti med seboj kljub pojavu globalizacije. Kulturnim skupnostim dovoljujeta, da raziskujejo in razumejo druga drugo, prav tako pa izpostavljata prednosti določene skupnosti.«

Za njihov uspeh in odlično delo je Ljudski univerzi čestital tudi župan Tomaž Tom Mencinger, ki je ob tem povedal, da Ljudsko univerzo Jesenice po kakovosti, raznolikosti njenih dejavnostih, opravljenem delu in angažiranosti lahko uvrstimo med najboljše ljudske univerze na območju celotne države, zato smo lahko nanjo izredno ponosni.

Prebrano 2366 krat Nazadnje urejano na četrtek, 07 julij 2022 13:02