Skok na osrednjo vsebino

Novice

apr  2016 22

Jesenice imajo srce – korak za korakom na pravo stran življenja

V preteklih mesecih je več kot 900 jeseniških otrok bralo knjigo Nežno srce, ki ohranja zdravo okolje, spodbuja zdrave medčloveške odnose in osvetljuje pravilen odnos do živali. Svoje odzive na prebrano so skupaj z mentorji zbirali v obliki ustvarjalnih izdelkov, ki so jih danes prvič predstavili na odprtju razstave pod skupnim imenom Jesenice imajo srce.

Društvo Jasa iz Maribora že vrsto let izvaja vseslovenski projekt Slovenija ima srce, katerega bistvo je vključiti čim več sodelujočih in za njih pripraviti dobro, koristno in poučno knjigo in jo brezplačno zagotoviti morebitnemu bralcu. Projektu se je lani na pobudo društva pod imenom Jesenice imajo srce pridružila tudi občina Jesenice, pri njem pa so sodelovali Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice, Vrtec Jesenice, Enos d.d. Jesenice, Občina Jesenice in Gornjesavski muzej Jesenice.

V preteklih mesecih je tako 621 učencev Osnovne šole Toneta Čufarja in 368 otrok iz Vrtca Jesenice poglobljeno bralo poučno knjigo Nežno srce avtorja Aneja Sama, ki jo je vsakemu sodelujočemu brezplačno zagotovilo podjetje Enos d.d. Jesenice. Sodelujoči otroci so se na prebrano odzvali z različnimi likovnimi, tehniškimi in literarnimi izdelki, ki so luč sveta v skupni razstavi z imenom Jesenice imajo srce ugledale danes v Kolpernu na Stari Savi. Razstavo, ki so jo s simpatičnim programom popestrili učenci Osnovne šole Toneta Čufarja in Vrtca Jesenice, so danes dopoldne z nekaj uvodnimi besedami odprli predsednica društva Jasa Mateja Jamnik, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, podravnateljica Osnovne šole Toneta Čufarja Jesenice Katja Pavlin Piščanec, ravnateljica Vrtca Jesenice Zdenka Kovač, direktor podjetja Enos d.d. Andrej Stušek in predstavnica Gornjesavskega muzeja Jesenice Nina Hribar.

Predsednica društva Jasa Mateja Jamnik je v svojem nagovoru povedala: »Z odprtjem te razstave zapiramo lepi krogotok edinstvene akcije Jesenice imajo srce. Bistvo te akcije je pomagati otrokom, da se kot odrasli znajdejo na pravi strani življenja. Otroci so danes, bolj kot kadarkoli v preteklosti, izpostavljeni močnim zunanjim vtisom. Dobičkonosno naravnana družba jih pripravlja predvsem za dobre potrošnike in ubogljive državljane, stvarnost pa jih oddaljuje od smisla življenja. Za oblikovanje življenjskega programa niso dovolj le nasveti otrokom. Otrok se tako kot odrasli spreminja skozi močna doživetja, čustvene in miselne procese. Med tem pa je nenadomestljiva vloga umetnosti – prave umetnosti – in knjige. Prave knjige, ki je napisana s srcem in s pametjo, s simbolno vrednostjo. Razstava priča o silnem valovanju čistih otroških src. Čeprav gre za majhen odlomek iz celotnega ustvarjanja, ta odlomek potrjuje, da je v bistvu otroka veliko hotenja, da bi bil svet pravičnejši in lepši. In ta razstava je resnično ganljivi apel čistih otroških src nam odraslim: ''Naredite nekaj, svet mora biti pravičnejši!''«

O odločitvi podjetja Enos d.d. Jesenice, ki je več kot 900 sodelujočim otrokom brezplačno zagotovilo knjigo Nežno srce, za sodelovanje v akciji je spregovoril tudi direktor podjetja Andrej Stušek:

»Dejstvo je, da je ekologija ena od naših prioritet. Kot eno vodilnih lokalnih energetskih podjetij skrbimo za to, da imajo Jesenice toplo vodo, en del tudi elektriko in plin, ekologijo pa smo pri tem postavili na prvo mesto. Kot taki nismo dolgo oklevali, ko nam je društvo Jasa predstavilo idejo, da bi poskusili problematiko okolja oziroma ekologije v širšem smislu prenesti v šole in vrtce, med naše najmlajše, saj je ta občutek treba vzgajati že od najmlajših let naprej. Tako razstava kot sam projekt nas navdaja z nekim dobrim občutkom, da smo vsi skupaj postavili kamenček v velikem mozaiku ohranjanja našega planeta, kar bo zagotovo postala prioriteta številka ena za vse nas, če bomo želeli našim zanamcem želeli prepustiti približno takšen planet, kakršnega imamo mi.«direktor podjetja Andrej Stušek

Na koncu pa je o pomenu akcije Jesenice imajo srce in same knjige spregovoril tudi župan Tomaž Tom Mencinger, ki je poudaril, kako nujno je, da skrb za ohranjanje okolja, spodbujanje zdravih medčloveških odnosov in učenje pozitivnega odnosa do živali otrokom začnemo privzgajati že v zgodnjem otroštvu. Pohvalil je celoten projekt, obenem pa se zahvalil tudi jeseniškima podjetjema Enos d.d. in JEKO-IN d.o.o., ki vsak na svojem področju skrbita za čistejše lokalno okolje.

Ob koncu programa pa sta bistvo celotnega projekta, katerega rezultat je danes odprta razstava, strnila še mlada povezovalca z naslednjimi besedami:

»Konec koncev nas vse običajne prebivalce Zemlje družijo isti cilji in interesi in je tako za nas, otroke, še posebno pomembno, da nas odrasli naučite, da ustvarimo pravilne odnose do okolja, živali in rastlin ter do sočloveka v nekakšen približen red, da nas vzgajate v humanosti in nas naučite skrbeti za naš planet. Ko pa boste odrasli malce pozabili, vas bomo mi, otroci, spominjali na nežnost do vsega, kar nas obdaja. Po prebrani knjigi Nežno srce to ne bo težko. In tako se bomo skupaj, korak za korakom, vsi znašli na pravi strani življenja.«

Razstava bo v Kolpernu na ogled do 20. maja.

Prebrano 2923 krat Nazadnje urejano na sobota, 23 april 2016 17:30

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave