Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
maj 2016 02

Z ognjem miru prižgali prvomajski kres na Hrušici

Z ognjem miru prižgali prvomajski kres na Hrušici Foto: Andraž Sodja

Na predvečer prvega maja so Hrušico obiskali tekači svetovnega teka za mir Sri Chinmoya, ki jih je sprejel tudi jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger.

Hrušica - 30. aprila je Svetovni tek miru Sri Chinmoya prispel v Slovenijo, kar so s krajšo slovesnostjo obeležili na gori Peč ob spomeniku miru treh držav. Od tam so se tekači podali na pot do Jesenic, kjer jih je ob osmih zvečer v športnem parku oziroma na t.i. »placu« na Hrušici sprejel jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger. Kot so povedali udeleženci teka, ima Svetovni tek miru Sri Chinmoya skoraj 30-letno tradicijo, saj ga je leta 1987, v duhu ljubezni, harmonije in enosti, ustanovil filozof in vizionar miru Šri Činmoj. Od tedaj je v teku sodelovalo več kot 10 milijonov ljudi v več kot 150 državah: "Sporočilo Teka miru je preprosto: Če lahko skupaj tečemo v miru in harmoniji, potem lahko tudi živimo skupaj v miru in prijateljstvu! Vsak od nas lahko spremeni svet, s tem, da je sam živi zgled drugim."

Kot je poudaril župan Tomaž Tom Mencinger, ga zelo veseli, da je svetovni tek miru znova obiskal Jesenice, in pozdravil njihovo sporočilo miru, ki je še toliko bolj pomembno v časih, ko dele sveta pretresajo vojne. Plamenica miru je tudi zakrožila med obiskovalci, z njo pa so udeleženci teka miru z gasilci PGD Hrušica tudi prižgali kres, ki je tako simbolično prerasel v pravi kres miru.

Prebrano 3160 krat Nazadnje urejano na torek, 03 maj 2016 09:08