Skok na osrednjo vsebino

Novice

jul  2016 06

Četrt stoletja od odhoda vojakov JLA z Mejnega platoja Karavanke

Občina Jesenice je v počastitev Dneva državnosti in 25. obletnice odhoda pripadnikov JLA in zvezne milice z Mejnega prehoda Karavanke, dne 1. julija 2016 tam pripravila spominsko slovesnost, ki se je je udeležilo okoli 200 občanov.

Občina Jesenice vsako leto 1. julija že tradicionalno pripravlja spominsko slovesnost na Mejnem platoju Karavanke, ki so ga na ta dan leta 1991 zapustili pripadniki JLA in zvezne milice po podpisanem jeseniškem dogovoru, s katerim so bile končane napetosti na platoju. Obenem pa je slovesnost namenjena tudi obeležitvi Dneva državnosti, torej prelomnih dogodkov, od katerih letos mineva že četrt stoletja.

Zbrane je nagovoril jeseniški župan gospod Tomaž Tom Mencinger, ki je spomnil na prelomno dogajanje pred petindvajsetimi leti in pomen Karavanškega predora za Slovenijo in Jesenice, ter spomnil tudi na nove približujoče se pomembne dogodke na tem območju, in sicer gradnjo druge predorske cevi skozi Karavanke.

Slavnostni govornik je bil letos gospod Jože Ajdišek, podpredsednik Policijskega veteranskega združenja Sever Gorenjska, ki je podrobno orisal dogajanje na platoju Karavanke v prelomnih časih: "Zasedba mejnih prehodov je bila vnaprej pripravljeno dejanje JLA. Oborožen spopad med JLA in Teritorialno obrambo je bil vnaprej obsojen na propad in veliko materialno škodo in žrtve. Kot tedanji načelnik uniformirane policije vam lahko zatrdim, da so bile tedaj potrebne premišljene odločitve, ki so po dolgotrajnih pogajanjih na Občini Jesenice, pripeljale do tega, da je JLA položila orožje." Ob tem se je Ajdišek zahvalil vsem sodelavcem iz tistega časa in poudaril, da je prav, da se spominjamo in smo ponosni na tista dejanja. Obregnil pa se je ob dogajanje po osamosvojitvi, prisvajanja zaslug, manipulacij in gospodarske škode v 25-letih samostojne Slovenije.

Župan Tomaž Tom Mencinger je ob proslavi izročil plaketo župana Občine Jesenice predsedniku Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska gospodu Janezu Koselju za predano delo v območnem združenju, ki ima bogato kulturno, športno in založniško dejavnost. Janez Koselj pa je v imenu veteranov predal priznanje gospe Anji Bregant in gospodu Borisu Bregantu s Hrušice za pomoč pripadnikom Teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno na Hrušici. V kulturnem programu sta nastopila Pihalni orkester Jesenice - Kranjska Gora in Veteranski pevski zbor OZVVS Zgornja Gorenjska.

Prebrano 3003 krat Nazadnje urejano na torek, 15 december 2020 16:01

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave