Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jul  2017 07

Različne dejavnosti in praznične prireditve v KS Hrušica  

V krajevni skupnosti Hrušica s 1800 prebivalci  vsako leto delo poteka na različnih področjih. V okviru sprejetih občinskih načrtov izvajajo komunalna in druga dela. Sedaj na njihovem območju potekajo priprave na večjo državno investicijo in sicer gradnjo krožišča na državni cesti Jesenice-Kranjska gora z odcepom proti Hrušici.  Občina bo obnovila oporni zid na lokalni cesti na Kopavniku. Nove pomembne pridobitve na Hrušici  so predvsem na športnih igriščih. Potrebno pa bi bilo urediti še parkirišče v  naselju Republika in nadaljevati z adaptacijo kulturnega doma na Hrušici.

V letošnjem juniju so največ pozornosti namenili  krajevnemu prazniku  v spomin na preboj železniškega karavanškega predora pred 112-timi leti. Najprej so se zvrstila športna tekmovanja. V odbojki je zmagala ekipa KS Hrušica, v nogometu ekipa KŠD Hrušica-Pizzerija Trucker in v balinanju mešanih dvojic : Sonja Srna, Albina Fülle in Janez Šušteršič. Na prireditvi pred Kulturnim domom je zbrane pozdravil predsednik sveta krajevne skupnosti Janez Marinčič, v kulturnem programu je nastopila  folklorna skupina Juliana KŠD Hrušica.  Predstavili so postopke oživljanja z defibrilatorjem, ki je nameščen ob vhodu v prizidek Kulturnega doma. Krajani so se  v velikem številu  udeležili  pohoda na Hruščansko planino. Prijetno druženje sta  ob pastirski koči  z glasbo popestrila Božo Kramar in Janez Marinčič. Svoje pesmi sta zbranim prebrali najstarejša krajanka 97- letna Francka Leskovar in Helenca Grzetič.

V Kulturnem domu na Hrušici je bila od aprila do krajevnega praznika v juniju na ogled dokumentarna razstava o delovanju Delavsko prosvetnega  društva  Svoboda Ivan Krivec, predvsem od leta 1960 do leta 1994. Pripravila jo je Stanka Kaplan Mrak, ki je bila v tistem obdobju  predsednica dramske sekcije, vodja dveh otroških folklornih skupin, režiserka iger in organizatorka prireditev. K sodelovanju  je povabila nekdanje sodelavce in skupaj so zbrali  bogato zgodovinsko gradivo. Na ogled so bila  oblačila, rekviziti, fotografije in dokumenti  dramske, lutkarske, folklorne, godbene in drugih sekcij. Razstavo si je ogledalo veliko članov društva ter drugih krajank in krajanov, ki so sodelovali pri delu sekcij in organizaciji prireditev. Vso zgodovino delovanja kulturnega društva je Stanka Kaplan Mrak zbrala tudi  v knjižici, ki je bila  na voljo vsem obiskovalcem razstave.

27. julija bo krajevna borčevska organizacija skupaj s krajevno skupnostjo Hrušica  pri spomeniku na Belem polju  pripravila vsakoletno spominsko slovesnost v spomin na ustreljene talce.

Prebrano 2698 krat Nazadnje urejano na četrtek, 27 julij 2017 11:30