Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
avg 2017 01

Spominski dan občine Jesenice

1. avgust občina Jesenice praznuje kot spominski dan od leta 1998 dalje, pred tem je bil 1. avgust praznik občine Jesenice. Vrsto je let so se občanke in občani Jesenic v  velikem številu udeleževali spominske slovesnosti pri spomeniku na Obranci. Sedaj je ta slovesnost na Jesenicah, k spomeniku pa delegacija položi venec. Letos je bilo to v ponedeljek, 31. julija, v delegaciji pa so bili: podžupan občine Jesenice Miha Rebolj, predstavnik Združenja za vrednote NOB Jesenice Izidor Podgornik in predsednik sveta krajevne skupnosti Blejska Dobrava Anton Hribar. Občina Jesenice skrbi za urejenost spomenika na Obranci, letos je okoli njega namestila novo ograjo.
 

Spomin seže nazaj do prvega avgusta 1941-ega leta, do spopada Cankarjeve čete s sovražnikom na Obranci na Mežakli. To je bil prvi oboroženi spopad partizanov z Nemci na Gorenjskem. Ob napadu so bili v taborišču le borci, ki niso odšli na miniranje cestnih mostov v Moste pri Žirovnici.

Čeprav jih je bilo malo, so se odločili braniti taborišče. Pritisk Nemcev je bil  prehud, zato so se po krajšem boju umaknili v nižji predel skalnate Obrance. V boju sta padla Viktor Arzenšek in Ferdo Koren, prvi žrtvi Cankarjeve čete.

Borci čete, ki so se vračali z nočne akcije, so udarili Nemcem v hrbet. V strelski vrsti so se približali taborišču in tam našli oba padla partizana. Nemci so se takrat že umikali proti Poljanam v smeri Babe. Na povratku jih je iz zasede napadel še aktivist osvobodilne fronte Janez Finžgar, ki je vzdrževal zvezo s partizani na Obranci. Nemci so ga ranjenega ujeli, odpeljali v begunjske zapore in 6. avgusta 1941 ustrelili. Bil je prvi talec jeseniške občine.

Danes, 1. avgusta,  ob 17. uri bo v Kolpernu na Stari Savi proslava v počastitev spominskega dne. Zbrane bo nagovorila dr. Maca Jogan, članica sveta ZZB NOB Slovenije, zapeli bodo člani Kvinteta Vintgar v sestavi: Maks Marion, Luka Černe, Ambrož Černe, Andrej Černe in Anže Košir, domovinske pesmi pa bo recitiral letošnji dobitnik plakete občine Jesenice Bojan Dornik.

Vljudno vabljeni.

Prebrano 2631 krat