Novice

Avg 2017 09

Še trije novi defibrilatorji v občini Jesenice

Še trije novi defibrilatorji v občini Jesenice Andrej Babič

Občina Jesenice je leta 2016 začela postavljati mrežo defibrilatorjev (AED naprav) po celotni občini. Tako je v omenjenem letu iz sredstev občinskega proračuna kupila 3 defibrilatorje, dodatnih 6 pa še iz sredstev, zbranih z donacijami jeseniških podjetij in posameznikov, ki so se odzvali na pobudo Občine. V letošnjem letu je iz sredstev občinskega proračuna kupila in namestila še tri dodatne defibrilatorje, kar pomeni, da je bilo v tem in prejšnjem letu skupaj nameščenih že 12 defibrilatorjev. Novi trije defibrilatorji so nameščeni na stavbi KS Hrušica, na objektu nekdanjega orodišča na Kočni in na stavbi Glasbene šole Jesenice.

Na spletni strani Občine Jesenice sta na posebni podstrani, namenjeni zaščiti in reševanju (http://www.jesenice.si/o-obcini/zascita-in-resevanje/item/15755-defibrilatorji-aed-v-obcini-jesenice), objavljena seznam in zemljevid vseh lokacij, kjer so nameščeni defibrilatorji, ter kratka navodila o uporabi in korakih oživljanja. Na navedenem seznamu so tudi vsi ostali defibrilatorji, o katerih so nas obvestili imetniki le-teh ali pa so dostopni na javnih mestih. Razveseljuje dejstvo, da tudi druge organizacije in podjetja opremljajo svoje prostore z defibrilatorji. Želimo pa na tem mestu apelirati na vse imetnike, ki imajo defibrilatorje nameščene znotraj objektov in so dostopni zgolj njihovim zaposlenim oziroma v času obratovanja ali delovnem času, da razmislijo o možnosti, da defibrilatorje namestijo na takšno mesto, kjer bodo dostopni vsem in vsakomur 24 ur na dan. Vsi defibrilatorji, ki jih je nabavila Občina Jesenice, so namreč javno dostopni 24 ur na dan, vse dni v letu. Tudi defibrilator, ki je v vozilu redarjev Medobčinskega inšpektorata za redarstvo, bo še v letošnjem letu nameščen na javno dostopnem kraju.

Tako kot v letu 2016, je Občinski štab civilne zaščite kot pobudnik akcije namestitve defibrilatorjev v občini Jesenice izvedel akcijo zbiranja donatorskih sredstev za nakup defibrilatorjev tudi v letošnjem letu. Žal pa ugotavljamo, da odziv v letošnjem letu ni tako dober kot v preteklem, čeprav smo k sodelovanju povabili celo več podjetij kot leto prej. Ker akcija še traja, prijazno pozivamo podjetja, da svojo družbeno odgovornost do lokalnega okolja, kjer poslujejo, in do svojih zaposlenih izkažejo tudi s tem, da donirajo sredstva za nakup teh naprav, ki pomagajo pri reševanju življenj. V ta namen ima Občina Jesenice odprt poseben račun, kamor lahko podjetja in tudi posamezniki nakažejo sredstva za nakup defibrilatorjev: SI56 0124 1010 0007 593, sklic na št. SI 18 75400-7300000. V primeru težav z nakazilom na navedeni sklic se lahko uporabi tudi sklic na št. SI 00 75400-7300000. Vsi donatorji bodo, prav tako kot tisti iz leta 2016, objavljeni na spletni strani Občine Jesenice.

Sama namestitev defibrilatorjev pa seveda še ni dovolj. Da bo dosežen pravi namen opremljanja, je defibrilator potrebno znati uporabljati. Poleg vseh, ki že po službeni dolžnosti ali kako drugače znajo rokovati s temi napravami (medicinsko osebje, gasilci, gorski reševalci ipd.), je naš cilj, da s temeljnimi postopki oživljanja s pomočjo defibrilatorja seznanimo čim večje število občanov. Prvi korak v to smer je bil narejen že v letu 2017. Z zadovoljstvom namreč ugotavljamo, da je odlično zaživel projekt predstavitev uporabe defibrilatorjev, h kateremu je Občina povabila Fakulteto za zdravstvo Angele Boškin. Na fakulteti so se prijazno odzvali našemu vabilu, organizirali skupino 15 študentov, pripravili projekt z naslovom »Vsak lahko reši življenje, pomagaj tudi ti« in v okviru projekta v prvi polovici leta izvedli 15 predstavitev na različnih prireditvah in v različnih organizacijah. V prvi fazi so bile predstavitve organizirane predvsem za zaposlene v javnih ustanovah (vrtci, šole, knjižnica, muzej in podobno) in v nekaterih krajevnih skupnostih. Vseh predstavitev se je skupno udeležilo več kot 500 slušateljev. Dober odziv in izredno zadovoljstvo slušateljev nam daje dodaten zagon, zato bomo s projektom nadaljevali tudi v bodoče. Začnemo že s pričetkom novega šolskega leta.

logo_defibrilator

Za zaključek objavljamo še logotip, s katerim so praviloma dodatno označene lokacije naprav,  in preglednico z vsemi, nam znanimi defibrilatorji v občini Jesenice. Ker pa verjamemo, da seznam ni popoln, naprošamo vse imetnike, ki razpolagajo z defibrilatorji, da objavijo podatke o lokaciji in dostopnosti na svojih spletnih straneh, hkrati pa podatke posredujejo tudi na elektronski naslov Občine Jesenice Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Slednja bo poskrbela za primerno objavo in ažuriran seznam, ki bo v pomoč vsem iskalcem tovrstne informacije. Obenem se še enkrat zahvaljujemo vsem donatorjem, ki so in bodo omogočili nakup dodatnih defibrilatorjev in s tem nekomu morebiti rešili življenje.

 

 

Trenutne lokacije AED naprav v občini Jesenice (vir podatkov: Občina Jesenice, spletna stran http://www.ihelp.si/podstran.php?kat=stran&stran=AED_defibrilator, Zavod za šport Jesenice, Srednja šola Jesenice, OŠ Toneta Čufarja Jesenice, SUMIDA Slovenija d.o.o.)

 

Prebrano 2461 krat Zadnja sprememba Ponedeljek, 14. Avgust 2017, 08:43

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave