Skok na osrednjo vsebino

Novice

jan  2018 18

Cenimo vaše mnenje: z merjenjem zadovoljstva uporabnikov javnih storitev do večje kakovosti Občine in Upravne enote Jesenice

Cenimo vaše mnenje: z merjenjem zadovoljstva uporabnikov javnih storitev do večje kakovosti Občine in Upravne enote Jesenice Foto: Andraž Sodja, Občina Jesenice

Občina Jesenice in Upravna enota Jesenice se pridružujeta pilotnemu projektu merjenja zadovoljstva uporabnikov javnih storitev. Uvodnega dogodka ob začetku projekta se je na Upravni enoti Jesenice udeležil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

 

Na Ministrstvu za javno upravo so v sklopu prizadevanj, da bi bile javne storitve čim bolj dostopne, kakovostne, enostavne in prijazne za uporabnike ter bi v večji meri upoštevale izkušnje in mnenja uporabnikov, vzpostavili projekt, namenjen merjenju zadovoljstva uporabnikov javnih storitev. Cilj projekta, ki sta se mu pridružili tudi Občina Jesenice in Upravna enota Jesenice, je vzpostaviti sistem koordiniranega, stalnega merjenja zadovoljstva uporabnikov storitev v več organih državne uprave.

Ob začetku pilotnega projekta sta se uvodnega dogodka na Upravni enoti Jesenice udeležila tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar in župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger. Oba sta se najprej sestala z načelnico Upravne enote Jesenice Alenko Burnik, nato pa s predstavitvijo javnosti tudi uradno začela izvedbo pilotnega projekta. Minister Koprivnikar, ki je naključnemu uporabniku storitev upravne enote pomagal izpolniti prvo anketo, je o projektu povedal:

»Merjenje zadovoljstva strank je za nas izjemno pomembno, ne samo zaradi tega, ker razumemo, da smo servis državljanom, temveč tudi zato, ker se ravno skozi to merjenje pridobiva povratne informacije, kaj lahko izboljšamo, kako lahko spremenimo svoje storitve. Zadovoljen sem, da k temu merjenju zadovoljstva pristopajo ne samo organi državne uprave, geodetske uprave, finančne uprave, upravne enote,.., ampak tudi občine in to na več koncih v Sloveniji hkrati, s primerljivim, anonimnim vprašalnikom. Pomembno je, da imajo državljani možnost povedati, kaj jih veseli, kaj jih moti, da je to temeljni način pridobivanja informacij, da ne ugibamo, kaj bi si stranke želele, ampak da jih to neposredno vprašamo in spoštujemo njihovo mnenje«.

Boris Koprivnikar

Tudi župan Mencinger je izrazil zadovoljstvo ob začetku projekta in hkrati upanje, da bo analiza oddanih anket dala kakšno novo priporočilo za še bolj uspešno delo zaposlenih na Občini Jesenice.

»Na Občini skrbimo, da so naše storitve operativno in časovno karseda hitro opravljene in prepričan sem, da je tako tudi na Upravni enoti Jesenice. Veseli smo, da se ta projekt izvaja z roko v roki z lokalno skupnostjo, končni cilj pa so seveda čim bolj zadovoljni občani oziroma občanke občine Jesenice«, je povedal župan.

V podporo projektu in predvsem njegovemu osnovnemu cilju, torej povečati zadovoljstvo uporabnikov javnih storitev, so se uvodnega dogodka in izpolnjevanja prve ankete udeležili tudi podžupana občine Jesenice Vera Pintar in Miha Rebolj ter direktorica občinske uprave mag. Valentina Gorišek. Po uradnem dogodku na Upravni enoti je minister s sodelavci obiskal tudi Občino Jesenice, kjer se je z županom in podžupanoma pogovarjal o aktualnih temah v občini in državi.

Pilotni projekt merjenja zadovoljstva strank bo trajal šest mesecev, v njem pa sodeluje dvanajst organov, ki so se v projekt vključili prostovoljno z željo, da izražena mnenja strank skrbno analizirajo in na tej podlagi sprejmejo potrebne ukrepe za izboljšave. V pilotni projekt je vključenih osem državnih organov (Upravne enote Grosuplje, Krško, Ljubljana in Jesenice, Finančna urada Kranj in Postojna, Območni geodetski upravi Nova Gorica in Ptuj) in štirje organi lokalne samouprave (občine Jesenice, Komen, Postojna in Slovenske Konjice).

Na Občini Jesenice želimo s sodelovanjem v projektu strankam omogočiti stalno in tekoče izražanje mnenja in ocene izkušnje, ki so jo pridobili z opravljanjem storitve na Občini Jesenice, z analizo prejetih rezultatov pa sprejeti morebitne ukrepe, s katerimi bomo lahko dosegli optimalno zadovoljstvo strank. Anketiranje – vprašalnik vsebuje le nekaj kratkih in enostavnih vprašanj – poteka na več načinov, s poudarkom na spodbujanju uporabe digitalnih načinov (mobilni telefoni, tablice in računalniki), možno pa je tudi fizično izpolnjevanje vprašalnikov. Podatki bodo analizirani s pomočjo enotne spletne aplikacije, ki nudi podrobno analiziranje zajema podatkov, merjenje zadovoljstva in izpise obdobnih poročil. Za namen anketiranja je v avli Občine Jesenice urejen poseben kotiček, pri tem pa sta zagotovljeni anonimnost in neodvisnost.

Prebrano 2542 krat Nazadnje urejano na četrtek, 18 januar 2018 15:58

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave