Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
feb  2018 14

Potrjeni projekti za vključitev v dopolnjeni Dogovor za razvoj gorenjske regije

Potrjeni projekti za vključitev v dopolnjeni Dogovor za razvoj gorenjske regije Foto: BSC Kranj

V ponedeljek, 12. februarja, so se v prostorih Mestne občine Kranj zbrali člani Razvojnega sveta gorenjske regije in župani gorenjskih občin oziroma njihovi pooblaščenci in potrdili seznam 25 projektov, ki jih bo v tem tednu Regionalna razvojna agencija Gorenjske posredovala na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Občina Jesenice je v Dogovor prijavila 5 projektov v skupni vrednosti skoraj 6,1 milijona evrov.

V sredini novembra 2017 je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo drugo povabilo Razvojnim svetom regij za pripravo dogovorov za razvoj regij, v okviru katerega je za celotno Slovenijo na voljo dobrih 420 milijonov evrov. V okviru tega povabila gorenjska regija lahko pridobi sredstva za sofinanciranje sledečih vsebin: Spodbujanje podjetništva, Spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti, Podpora naložbam za prilagajanje podnebnim spremembam, Vlaganje v vodni sektor ter Varstvo in obnova biotske raznovrstnosti. Po izvedenem usklajevanju znotraj regije bo Gorenjska v dopolnjeni Dogovor za razvoj regije vključila 25 projektnih predlogov v skupni vrednosti dobrih 30 milijonov evrov. Največ potreb je v regiji po vlaganju v vodni sektor, tako po gradnji javne infrastrukture za odpadno vodo kot tudi za oskrbo s pitno vodo. Gorenjske občine so v koordinaciji z Regionalno razvojno agencijo Gorenjske pripravile za skupaj dobrih 47 milijonov evrov vredne projekte s področja vlaganja v vodni sektor, za katere želijo pridobiti dobrih 20 milijonov evrov iz naslova neposredne potrditve projektov v okviru instrumenta dogovor za razvoj regij. Velik interes se v regiji kaže tudi za gradnjo kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti. V potrjenem predlogu s strani regije je za sofinanciranje vključenih za dobrih 5,8 milijona evrov kolesarskih povezav. V okviru prednostne naložbe spodbujanje podjetništva so tri občine pripravile projekte za vlaganje v poslovno infrastrukturo, investicije v poslovne cone. Med njimi je tudi občina Jesenice, ki je sicer prijavila kar pet projektov v skupni vrednosti skoraj 6,1 milijona evrov. Ti projekti so: Poslovna cona Jesenice: izgradnja komunalne infrastrukture – 2. faza, Izgradnja komunalne infrastrukture v naselju »KS Sava«, Izgradnja komunalne infrastrukture na Cesti bratov Stražišarjev na Jesenicah, Izgradnja komunalne infrastrukture v naselju Murova in Poslovna cona Jesenice, širitev: rekonstrukcija prometne infrastrukture.

V Dogovor za razvoj gorenjske regije je poleg regijskih projektov vključen en medregijski projekt sodelovanja med gorenjsko in ljubljansko urbano regijo, Oskrba s pitno vodo na območju Zg. Save, ter vseslovenski projekt spodbujanja podjetništva poimenovan Podjetno nad izzive, katerega nosilec je Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj. Po posredovanju dopolnjenega Dogovora za razvoj gorenjske regije na Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo sledi teritorialni razvojni dialog med regijo in državo za dokončno pripravo in podpis dopolnjenega Dogovora, ki se pričakuje še v prvi polovici tega leta.

Prebrano 2282 krat