Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2018 06

Svetovni dan civilne zaščite tudi letos počastili s slavnostno sejo

Svetovni dan civilne zaščite tudi letos počastili s slavnostno sejo Foto: Andraž Sodja

Občinski štab civilne zaščite je svetovni dan civilne zaščite, 1. marec, počastil s slavnostno sejo, ki se je v dvorani Kolpern odvijala 2. marca. Na seji so pogled uperili v dogodke in delo na področju civilne zaščite v minulem letu, pozornost pa namenili tudi predstavitvi ravnanja v primeru izrednih vremenskih dogodkov ter rezultatov projekta "Vsak lahko reši življenje, pomagaj tudi ti".

 

Združeni narodi so leta 1990 1. marec razglasili za mednarodni dan Civilne zaščite, enot in služb, ki se aktivirajo v naravnih in drugih nesrečah, ter skrbijo za zaščito, reševanje in pomoč, pomagajo odpravljati posledice ujm in nesreč in rešujejo človeška življenja in lastnino, ko udari najhuje. V počastitev tega praznika so se tradicionalno zbrali tudi člani občinskega štaba civilne zaščite občine Jesenice, ki so pogled uperili v dogodke lanskega leta, ko je bilo jeseniškemu območju relativno prizanešeno, saj sta ga prizadeli le ujmi konec aprila in v začetku decembra, ki pa nista povzročili obsežnejše škode. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite občine Jesenice Igor Arh, se ljudje premalo zavedajo pomena civilne zaščite, saj se je pravzaprav zavedo šele, ko jo potrebujejo: »Narejeni so bili veliki premiki v lanskem letu, za zmanjšanje pretečih nevarnosti, ki so se pokazale v preteklosti, tako so se pričele tudi geološke raziskave v zaledju Potoške planine, v sodelovanju s civilno iniciativo s Koroške Bele. Veseli me, da smo imeli v lanskem letu drugačen pristop, saj nismo reševali le posledic, ampak smo poskušali odpraviti mesta, kjer vzroki nastanejo. Pri tem smo zelo zadovoljni, da so se odzvali tudi drugi udeleženci, upravljavci cest in infrastrukture.« Kot je dodal župan Tomaž Tom Mencinger, je sistem zaščite in reševanja, ki deluje pod številko 112, zelo uigran in deluje odlično: »Naloga občin je, da poskrbijo za izobraževanje in opremo sil na svojem področju in primerno vzdrževanje tam, kjer je potrebno za zmanjševanje nevarnosti morebitnih naravnih nesreč. Mislim, da so sile civilne zaščite na jeseniškem območju na zelo visokem nivoju in smo lahko na pripadnice in pripadnike sil za zaščito in reševanje lahko izredno ponosni.«

Letos bosta priznanja civilne zaščite ob dnevu civilne zaščite prejela Dušan Klinar iz PGD Javorniški Rovt, ki je svoje življenje posvetil aktivnemu delovanju v tem društvu, ter prostovoljno gasilsko društvo Blejska Dobrava ob 110. jubileju delovanja. Klinar bo nagrado prejel ob regijski proslavi civilne zaščite, dobravski gasilci pa ob praznovanju častitljivega jubileja.

Na slavnostni seji sta sodelovala tudi direktor Urada za meteorologijo in hidrologijo Klemen Bergant, ki je predstavil postopke alarmiranja pred izrednimi vremenskimi pogoji, obveščanje o vremenskih alarmih in izredne vremenske dogodke, njihove vzroke in kako se nanje pripraviti. Rezultate prvega leta projekta »Vsak lahko reši življenje, pomagaj tudi ti,« pa je predstavil tudi predstavnik Fakultete za zdravstvo Angele Boškin, ki so v lanskem letu na 19 delavnicah usposobili okoli 500 prostovoljcev v temeljnih postopkih oživljanja in uporabi avtomatskega defibrilatorja, projekt pa bodo nadaljevali tudi letos.

Prebrano 2512 krat Nazadnje urejano na torek, 06 marec 2018 15:22

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave