Skok na osrednjo vsebino

Novice

maj 2018 16

Jesenice primer dobre prakse na področju izobraževanja in usposabljanja odraslih

Jesenice primer dobre prakse na področju izobraževanja in usposabljanja odraslih Foto: (zgoraj) arhiv Ljudske univerze Jesenice, (spodaj) arhiv Občine Jesenice

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj oziroma OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) izvaja proces Strategije spretnosti, ki se nanaša na vključenost najrazličnejših akterjev in odgovornost načrtovanja, izvajanja in ocenjevanja različnih oblik učenja, izobraževanja in usposabljanja odraslih. Strategija spretnosti poteka v dveh fazah; prvi fazi, ki je potekala od decembra 2016 junija 2017, je bila namenjena ocenjevanju stanja spretnosti, trenutno pa poteka 2. faza, namenjena akcijskemu načrtovanju strategije spretnosti.

Znotraj druge faze akcijskega načrtovanja strategije spretnosti je ključen podrobnejši vpogled v upravljanje izobraževanja odraslih in v poti povezovanja in sodelovanja tako na ravni vlade oziroma med ministrstvi kot na ravni ministrstev in lokalnih skupnosti oziroma na ravni ministrstev z deležniki vseh vrst in ravni. OECD je na lokalni ravni za podrobnejši vpogled v t. i. dobro prakso upravljanja izobraževanja odraslih izbral občino Jesenice, saj je ocenil, da je področje izobraževanja odraslih v občini Jesenice pomembno in dobro organizirano področje.

Ob začetku druge faze so predstavniki vključenih ministrstev (ministrica za izobraževanje, državni sekretarji ter koordinatorji na posameznih ministrstvih) obravnavali usmeritev dela v 2. fazi akcijskega načrtovanja strategije spretnosti za Slovenijo in odločili, da je  ključen podrobnejši vpogled v upravljanje izobraževanja odraslih in v poti povezovanja in sodelovanja.

V ta namen sta v torek, 15. maja, predstavnica Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Ema Perme ter Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj Benjamin Game obiskala Ljudsko univerzo Jesenice, ki v občini Jesenice izvaja programe izobraževanja odraslih. Sprejela ju je direktorica Ljudske univerze Jesenice Maja Radinovič Hajdič, sestanka, ki je potekal v angleškem jeziku, pa so se udeležili tudi predstavnica Splošne bolnišnice Jesenice Tatjana Tušar, predstavnica Območne Obrtno podjetniške zbornice Jesenice Andreja Štrekelj, vodja oddelka za družbene dejavnosti in splošne zadeve Občine Jesenice Petra Dečman in župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger. Prisotni so predstavniku OECD predstavili dobre in šibke točke upravljanja, povezovanja in sodelovanja za potrebe ustreznega učenja, izobraževanja in usposabljanja odraslih v občini Jesenice ter mu tako ponudili podroben vpogled v upravljanje izobraževanja odraslih v občini Jesenice.  

Prebrano 3140 krat Nazadnje urejano na petek, 18 maj 2018 12:35

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave