Skok na osrednjo vsebino

Novice

avg 2018 22

Z glasbo na pot spominov

Z glasbo na pot spominov Foto: Nik Bertoncelj

V cerkvi Sv. Albuina in Ingenuina se je 14. avgusta, ob 101. obletnici bombardiranja Koroške Bele kulturni večer z izvrstnima glasbenikoma: violinistko Majo Horvat in pianistom Erminom Tkalcem.

V cerkvi Sv. Albuina in Ingenuina na Koroški Beli, pod freskami slovenskega slikarja Mateja Sternena, se je 14. avgusta odvijal izjemen glasbeni kulturni dogodek. Mlada umetnika, z izjemnim glasbenim talentom, domačinka Maja Horvat, na violini in Ermin Tkalec, pianist iz Rogaške Slatine, oba študenta Royal College of music iz Londona, sta polno cerkev na Koroški Beli popeljala skozi evropsko in svetovno glasbeno dediščino. Glasbenika sta do zadnjega kotička napolnjeno cerkev navdušila z izvajanjem skladb najslavnejših skladateljev, ki nikogar niso pustile ravnodušnega. Skladbe pa so povezovali kratki prizori, ki so bili posneti v naselbinski dediščini Koroške Bele, v katerih nastopajo otroci s Koroške Bele, člani Otroške Folklorne skupine Breznica, ki sta jo pripravila Žan in Jani Kolman.

Koncertni večer, ki ga je povezoval Peter Kolman, sta z nagovorom odprli predsednica Farnega Kulturnega društva Koroška Bela Marija Palovšnik in podžupanja Vera Pintar. Izvedba koncerta je bila sicer načrtovana na platoju pred cerkvijo, vendar je bil zaradi močnega dežja preseljen v notranjost, kar se je izkazalo za dobro odločitev, saj je akustično izjemno vzdušje dodalo k čarobnosti dogodka.

Dogodek z naslovom V mozaiku spomina, ki ga je v sklopu prireditev Evropskega leta kulturne dediščine pripravilo Farno kulturno društvo Koroška Bela, na čelu z vodjo projekta Petro Alič, je posvečen tragičnemu dogodku izpred 101 leta in sicer enega prvih letalskih bombardiranj civilnega prebivalstva, ki se je dogodil Koroški Beli 14. avgusta 1917. Znotraj vaškega jedra Koroške Bele, ki danes sodi med najstarejša naselja v občini Jesenice, je bilo tedaj uničenih več kot 40 stavb in gospodarskih poslopij vključno s cerkvijo, brez strehe nad glavo je ostalo 291 prebivalcev, v prvem letalskem napadu, na Javorniku, pa sta dva izgubila življenje. Po koncertu so za kulinarične okuse poskrbele predstavnice Društva podeželskih žensk pod Golico in Stolom. Dogodek je sofinancirala občina Jesenice, predstavlja pa del prireditev, ki jih na Koroški Beli pripravlja Farno kulturno društvo v počastitev Evropskega leta kulturne dediščine, bogastva in raznovrstnosti kulturne dediščine na Koroški Beli. Organizatorji se ob tem posebej zahvaljujejo prostovoljnemu gasilskemu društvu Koroška Bela za pomoč pri pripravi in varovanju prireditve.

Prebrano 2346 krat Nazadnje urejano na petek, 24 avgust 2018 09:50

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave