Skok na osrednjo vsebino

Novice

feb  2019 28

V register nesnovne kulturne dediščine vpisana prva enota in dva nosilca s področja Jesenic

Ministrstvo za kulturo je na predlog Slovenskega etnografskega muzeja / Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine 22. februarja 2019 v Register nesnovne dediščine vpisalo novo enoto nesnovne kulturne dediščine – Streljanje z možnarji. Ob enoti je bil evidentiran en nosilec, tj. Kulturno društvo Možnar Koroška Bela. Streljanje ali pokanje z možnarji je tradicionalna oblika praznovanja velike noči, prvega maja in nekaterih lokalnih praznikov ter slovesnosti. Izvira iz ljudskega prepričanja, da hrup odganja zle sile. Izvajajo ga skupine možnaristov po vsej Sloveniji.

Poleg nove enote sta bila Registru dodana še dva nova nosilca. Ob enoti Pritrkavanje je bil evidentiran nosilec Neformalna skupina pritrkovalcev na Koroški Beli, katere predstavnik je Marko Zupančič. Neformalna skupina pritrkovalcev na Koroški Beli, ki danes šteje več kot deset članov, deluje od leta 1982 pod okriljem župnije Koroška Bela. Pred tem so v zvoniku cerkve sv. Ingenuina in Albuina na Koroški Beli zvonili mežnarji. Za praznike (božič, velika noč) in slovesnosti (prvo obhajilo, birma, poroka) člani pritrkavajo na štiri bronaste zvonove in izvajajo tako stoječe kot leteče melodije. Člani se vsako leto udeležujejo regijskega srečanja pritrkovalcev, kjer si izmenjujejo izkušnje z drugimi skupinami pritrkovalcev. Do sedaj so se udeležili dveh tekmovanj (Budanje, 2009 in Ajdovščina, 2010) v pritrkavanju, sodelovali so na mednarodnem pritrkovalskem srečanju (Brje, 2010), večkrat se odzovejo tudi na povabilo pritrkavanja v sosednje župnije. Na Koroški Beli je bilo organizirano tudi regijsko (2011) in vseslovensko srečanje pritrkovalcev (1998).

Ob enoti Godbeništvo pa je bilo evidentirano Kulturno društvo Pihalni orkester Jesenice–Kranjska Gora. Delovanje Pihalnega orkestra Jesenice–Kranjska Gora, ki danes šteje okoli šestdeset članov, je močno zaznamovala železarska tradicija. Na jeseniškem območju je do leta 1968 delovalo več stanovskih, strankarskih in lokalnih godb. Tega leta pa je prišlo do združitve v veliki pihalni orkester jeseniških železarjev. Po letu 1991 je orkester krenil na pot pomlajevanja in novega vzpona ter se v letu 1997 preimenoval v Pihalni orkester Jesenice–Kranjska Gora, saj sta obe občini zaslužni za dobro delo in predvsem finančno podporo orkestra. Orkester sodeluje na najpomembnejših mestnih dogodkih in prireditvah v obeh občinah. V tekoči sezoni izvede pet samostojnih in več promenadnih koncertov ter več kot trideset nastopov na prireditvah. Člani orkestra gostujejo tako doma, kot v tujini. Tradicionalni so postali njihovi novoletni in pomladanski koncerti, prvomajska budnica, srečanje orkestrov treh dežel, srečanja z zamejskimi planinci in nastopi ob spominskih prireditvah ter sodelovanje na velikonočni procesiji. Člani orkestra se radi odzovejo sodelovanju pri dobrodelnih akcijah. Člani so ob obletnicah delovanja orkestra izdali več zgoščenk, za sodelovanje na tekmovanjih so bili večkrat tudi nagrajeni. 

V Register nesnovne kulturne dediščine je trenutno sicer vpisanih 68 enot in 192 nosilcev nesnovne kulturne dediščine.

 

Vir: www.nesnovnadediscina.si

Prebrano 2638 krat Nazadnje urejano na četrtek, 28 februar 2019 22:41

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave