Skok na osrednjo vsebino

Novice

mar  2019 04

Dobra organiziranost, opremljenost in odzivnost pripadnikov civilne zaščite

Dobra organiziranost, opremljenost in odzivnost pripadnikov civilne zaščite Foto: Janko Rabič

Občinski štab civilne zaščite občine Jesenice je ob 1. marcu, dnevu civilne zaščite, v dvorani Kolpern na Stari Savi pripravil slavnostno sejo. Poveljnik Igor Arh je v uvodnem nagovoru najprej poudaril, da je ta dan ena od priložnosti, ko lahko opozorimo na celovitost in aktualnost varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

»Varnost je v današnjem sodobnem svetu za večino ljudi vrednota, ki jo jemljemo kot temeljno pravico samo po sebi. Pri tem se niti ne sprašujemo, koliko moramo in moremo k njej prispevati sami. Šele ko smo neposredno ogroženi, se zavemo njenega polnega pomena in vrednosti. V današnjem sodobnem razvoju bi pričakovali, da bomo manj odvisni od narave, pa je v resnici ravno obratno,«

je med drugim dejal Igor Arh.

Naravne in druge nesreče so del vsakdanjika. To potrjujejo lanski podatki intervencij v občini Jesenice. Ob 347 dogodkov, prijavljenih na Operativno-komunikacijski center Kranj, je sledilo 370 intervencij, v katerih je sodelovalo 1310 pripadnikov različnih enot. Če pogledamo širše, pa je bilo intervencij 454, v katerih je sodelovalo 1676 pripadnikov enot iz občine Jesenice. Igor Arh je ob tem poudaril, da so službe enot, ki delujejo v sistemu civilne zaščite, dobro organizirane in se lahko hitro odzovejo pozivom na pomoč. Dobro so opremljene in imajo ustrezno osebno zaščitno opremo. Večji problem so le ustrezni prostori za delovanje v sistemu civilne zaščite, ki jih bo v prihodnje treba zagotoviti.

Na seji, kjer so bili prisotni pripadniki civilne zaščite, gasilci, pripadniki poklicnih in prostovoljnih reševalnih služb, policije, humanitarnih in drugih nevladnih organizacij, se je vsem za opravljeno delo zahvalil župan občine Jesenice Blaž Račič. V nadaljevanju so razglasili letošnje dobitnike priznanj ob dnevu civilne zaščite iz občine Jesenice. Tomaž Tom Mencinger in Jože Klinar sta dobitnika zlatega znaka civilne zaščite, Robert Kejžar srebrnega in Klemen Šebat bronastega. Priznanja so prejeli za dolgoletno uspešno in predano delo na različnih področjih civilne zaščite.

Navzoči na seji so na koncu prisluhnili še predavanju Roberta Kejžarja z naslovom »Kako si lahko v nesreči pomagamo sami?«.

Prebrano 2287 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 04 marec 2019 15:11

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave