Skok na osrednjo vsebino

Novice

jun  2019 07

Podelili priznanja krvodajalcem

Podelili priznanja krvodajalcem Foto: Andraž Sodja

Območno združenje Rdečega križa Jesenice je v sredo, 5. junija, podelilo priznanja krvodajalcem, ki so presegli krvodajalske mejnike 10, 20, 30, 40, 50, 60 in celo 70 darovanih enot krvi. Vseh prejemnikov priznanj je več kot sto, prireditve pa se jih je udeležilo okoli 30, med njimi tudi rekorderka s kar 70 darovanimi enotami Rina Klinar, ter s 60 darovanimi enotami Jože Jalen, Niko Kešina in Stanislav Narat.

Zbrane so nagovorili predsednica OZRK Jesenice Veronika Bregant, strokovni sodelavec za krvodajalstvo Rdečega križa Slovenije Boštjan Novak in jeseniški župan Blaž Račič, ki se je zahvalil krvodajalcem in dodal, da so ga spodbudili, da se tudi sam spet udeleži kakšne krvodajalske akcije.

Kot je poudaril Novak, je v 66 letih, kar poteka prostovoljno krvodajalstvo na Slovenskem, kri darovalo kar 5,5 milijona ljudi. Letno Slovenci potrebujemo 42 tisoč litrov krvi, oziroma 8300 litrov na mesec. Gorenjci ostajajo zvesti krvodajalci, kljub temu, da število krvodajalcev na slovenskem upada, z aktivnostjo Rdečega križa Slovenije pa je najvišja v Evropi med mladimi, kjer presega devet odstotkov, evropsko povprečje, pa je manj kot pet odstotkov. Lani smo za 720 hudo poškodovanih v 18 tisoč prometnih nesrečah potrebovali 14 tisoč krvodajalcev, kar je toliko, kot v celem letu zbere UKC Maribor.

Območno združenje Rdečega križa Jesenice se vsem darovalcem krvi najlepše zahvaljuje za njihovo požrtvovalnost, še posebej tistim, ki ste in boste ostali zvesti krvodajalstvu, saj vaš dar za nekoga lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo. Na transfuzijskem oddelku splošne bolnišnice Jesenice lahko kri darujete vsak petek od 7:30 do 11. ure.  

Prebrano 1589 krat Nazadnje urejano na petek, 07 junij 2019 13:31

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave