Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2013 27

Vabilo k udeležbi na lokalnem dogodku projekta Dialog mladih 2.0: Vključujemo!

V soboto, 30. novembra 2013, ob 8. uri v dvorani Kolpern na Jesenicah, bo organizirano celodnevno srečanje strukturiranega dialoga znotraj projekta Dialog mladih 2.0: Vključujemo!, ki ga bomo zaključili z dialogom med mladimi in odločevalci.

Jeseniško srečanje, katerega koordinira ZŠJ - Mladinski center Jesenice v soorganizaciji z Mladinskim svetom Jesenice in s podporo Kluba jeseniških študentov, bo hkrati sklepni dogodek različnih aktivnosti vključevanja mladih, katere smo omenjene organizacije letos izvajale z namenom sodelovanja pri pripravi LOKALNE STRATEGIJE ZA MLADE - dokumenta, ki ga pripravlja Občina Jesenice za obdobje 2014 do 2017.

Projekt Dialog mladih! 2.0: Vključujemo! v sodelovanju z mladinskimi organizacijami, organizacijami za delo z mladimi, mladinskimi sveti lokalnih skupnosti po Sloveniji in ob podpori Nacionalne agencije programa Mladi v akciji izvajata Mreža MaMa in Mladinski svet Slovenije. Gre za organizacijo desetih lokalnih dogodkov po Sloveniji, kjer se bodo srečali mladi in predstavniki lokalnih oblasti z namenom vključevanja mladih v procese odločanja v lokalnih skupnosti s poudarkom na večji socialni vključenosti mladih v družbo in priložnostih za večjo zaposljivost mladih.

Pozivamo mlade, da se udeležite srečanja, katero bo eno od desetih lokalnih srečanj po različnih krajih Slovenije v organizaciji Mladinskega sveta Slovenije in Mladinske Mreže MaMa. Ključno vprašanje na srečanjih bo, kaj je treba storiti za izboljšanje področja aktivne udeležbe mladih v družbi in zaposljivosti mladih v lokalnih skupnostih.

OPIS PROJEKTA

Mladinski svet Slovenije kot krovno združenje mladinskih organizacij in Mladinska mreža MaMa kot združenje mladinskih centrov po Sloveniji si prizadevata k vzpostavitvi okolja, ki bo mladim omogočil razvoj v avtonomne in odgovorne odrasle posameznike. Pri tem je aktivno sodelovanje mladih pri odločitvah in dejavnostih na lokalni ravni ključnega pomena, če hočemo zgraditi bolj demokratično in vključujočo družbo. Bistvo vključevanja in aktivnega državljanstva je, da imamo mladi MOŽNOST, PROSTOR in PODPORO, da lahko sodelujemo in vplivamo na odločitve ter se lahko vključujemo v akcije in aktivnosti, s katerimi prispevamo h kakovosti življenja v lokalni skupnosti in širše, v celotni družbi.

S tem namenom sta MSS in Mreža MaMa pripravili nacionalni projekt strukturiranega dialoga mladih, mladinskih organizacij, organizacij za delo z mladimi, mladinskih svetov lokalne skupnosti ter lokalnih in nacionalne oblasti z namenom doseganja skupnih ciljev na področju boljše socialne vključenost mladih, s poudarkom na njihovi zaposljivosti ter zavedanju pridobljenih kompetenc.

Strukturirani dialog je instrument s katerim mladi preko participativnega sodelovanja v civilni družbi in preko sodelovanja v sistemu predstavniške demokracije dobijo priložnost za neposredno sodelovanje pri dialogu z odgovornimi za mladinsko politiko in s tem možnost pravega razvoja mladinske lokalne in nacionalne politike, kar spodbuja aktivno državljanstvo in krepi medsebojno razumevanje mladih iz različnih krajev po Sloveniji.

Smernice za dialog med mladimi in drugimi aktivnimi na področju mladine ter odločevalci izhajajo iz Resolucije Sveta Evropske unije o sodelovanju na področju mladine 2010-2018 ter Resolucije Sveta Evropske unije o strukturiranem dialogu z mladimi o participaciji mladih v demokratičnem življenju v Evropi (2012), ki obe spodbujata sodelovanje odločevalcev pri dialogu z mladimi.

Politične odločevalce želimo nenehno opozarjati na pomen upoštevanja mnenj mladih o različnih za mlade pomembnih tematikah, zato jih bomo s projektom "Dialog mladih! 2.0: Vključujemo!" posredno in neposredno osveščali o pomenu vključevanja mladih v procesih odločanja o naši skupni prihodnosti.

"Dialog mladih! 2.0: Vključujemo!" izpostavlja boljše vključevanje mladih v družbo kot najpomembnejši izziv na področju mladinske politike. Področje mladinskega dela je tisto, ki mlademu človeku nudi prostor in podporo pri pridobivanju ključnih kompetenc za vsakdanje življenje, mu omogoča, da dela napake in se iz njih uči, ter s svojo aktivnostjo veča lastno zaposljivost. Preko aktivne participacije mladi dobivamo ključne kompetence in večamo svojo zaposljivost, hkrati pa se gradimo v aktivne državljane, ki prispevajo k razvoju skupnosti, v kateri živimo.

"Dialog mladih! 2.0: Vključujemo!" poudarja potrebo tako lokalnih skupnosti kot nacionalne oblasti, da preko krepitve mladinskih organizacij in mladinskih centrov prepozna in podpira razvoj kot tudi večanje kvalitete mladinskega dela v državi.

POTEK PROJEKTA

Preko projekta želimo ustvariti priložnosti za sodelovanje mladih, da javnosti in predvsem odločevalcem posredujejo svoje mnenje in podajo konkretne predloge glede večje vključenosti mladih v družbi tako na lokalni kot na nacionalni ravni. Izsledke in priporočila z vseh aktivnosti projekta bomo zabeležili tako v publikaciji projekta kot v poročilu nacionalnega posvetovanja o socialni vključenosti mladih ter jih predstavili na Evropski mladinski konferenci v Grčiji. Prav tako si bomo prizadevali za implementacijo predlogov mladih na nacionalni ravni.

V okviru projekta bomo po vsej Sloveniji izvedli 10 dvodnevnih lokalnih srečanj, kjer bo skupno sodelovalo vsaj 500 mladih (50 na lokalno srečanje) in vsaj 30 odločevalcev. Namen lokalnih srečanj je posvetovanje z mladimi s poudarkom na izzivih mladih v njihovih lokalnih skupnostih ter v njihovem vsakdanjem življenju glede možnosti vključevanja v družbo, s poudarkom na priložnostih za večjo zaposljivost mladih.

Pred lokalnimi srečanji bo potekalo usposabljanje za lokalne mladinske koordinatorje in predstavnike občin. Po lokalnih srečanjih pa bo sledila evalvacija lokalnih srečanj ter preverba, kako poteka nadaljnje delo (kakšni so učinki srečanj).

Na nacionalni ravni bo kot nadaljevanje projekta »Dialog mladih 2.0: Vključujemo!« potekalo tridnevno zaključno srečanje (projekt »Dialog mladih 2.1: Vklopi se!«), kjer bodo mladi sami pripravili nacionalna priporočila s konkretnimi predlogi o možnostih izboljšanja socialne vključenosti mladih v Sloveniji. Predstavniki lokalnih srečanj bodo soočili nacionalne odločevalce, predstavnike različnih ministrstev ter državnih služb, ki so odgovorne za obravnavane tematike, s ciljem, da se priporočila in predlogi mladih umestijo v ukrepe ministrstev.

NAMENI PROJEKTA

  • Omogočiti strukturirane razprave na lokalni in nacionalni ravni med mladimi, mladinskimi organizacijami, mladinskimi centri, mladinskimi sveti lokalne skupnosti ter odločevalci o socialni vključenosti mladih s poudarkom na problematiki zaposlovanja mladih.
  • Vzpostavitev kvalitetnih partnerstev med mladinskimi organizacijami, mladinskimi centri, mladinskimi sveti lokalne skupnosti ter občinami z namenom kvalitetne izvedbe lokalnih srečanj kot tudi bolj produktivnega delovanja po zaključku projekta.
  • Prepoznavanje primerov dobrih praks vključevanja mladih v lokalnih okolji ter spodbujanje prenosa dobrih praks med okolji.
  • Ozavestiti in senizibilizirati lokalne skupnosti in odločevalce na vseh ravneh odločanja ter mlade same o pomenu vključevanja mladih ter njihovega (so)delovanja v družbi.
  • Mladim, mladinskim organizacijam, mladinskim centrom, mladinskim svetom lokalne skupnosti ter odločevalcem predstaviti instrument strukturiranega dialoga v povezavi z evropskimi smernicami in evropskim potekom tega procesa.
  • Večanje podpore in kvalitete mladinskega dela s krepitvijo mladinskih organizacij in mladinskih centrov in drugih organizacij v mladinskem sektorju na lokalni in nacionalni ravni.
  • Nuditi mladim možnost kvalitetne učne izkušnje ter podporo pri prepoznavanju neformalno pridobljenih izkušenj in kompetenc.

VEČ O PROJEKTU IN ORGANIZATORJIH

Več o projektu "Dialog mladih! 2.0: Vključujemo!" in organizatorjih si lahko preberete na spodnjih povezavah:

Prebrano 3534 krat Nazadnje urejano na sreda, 18 december 2013 09:49

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave