Skok na osrednjo vsebino

Novice

nov  2014 19

Preventivna akcija "Pripravljeni v zimo" organizirana že tretje leto zapored

Pripravljeni v zimo" Pripravljeni v zimo" Občina Jesenice

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice je v sodelovanju s Petrolovim bencinskim servisom, Policijsko postajo Jesenice, Junik-M d.o.o. in Medobčinskim inšpektoratom in redarstvom že tretje leto zapored pripravil brezplačno preventivno akcijo "Pripravljeni v zimo" na Petrolovem bencinskem servisu pri "rondoju".

Pred pričetkom zimske sezone je priporočljivo natančneje pregledati, če so vsi vitalni deli vozila pravilno oskrbovani. Zakon o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/2010 z dne 30. 12. 2010) namreč v 29. členu določa, da morajo biti motorna in priklopna vozila pozimi in v zimskih razmerah opremljena s predpisano zimsko opremo in da morajo imeti vozila na cestah v Sloveniji med 15. novembrom in 15. marcem naslednjega leta (pozimi) in tedaj, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledna deska) ali poledenelo (poledica), predpisano zimsko opremo.

Preventivni pregled vozil na akciji je tako obsegal pregled pnevmatik, brisalcev,  motornega olja in hladilne tekočine. Z opravljenim pregledom vozil so udeleženci akcije poskrbeli za svojo lastno varnost in varnost sovoznikov, saj je le brezhibno in varno vozilo dovolj dobro pripravljeno na zimske razmere. Akcija je bila zelo dobro obiskana, pregledanih je bilo okoli 200 vozil. Vsi udeleženci akcije so prejeli praktična darila - strgalnike za led in dišeče smrečice.
 
Tveganje za nesrečo v zimskih voznih razmerah  je večje,  zato se  voznikom priporoča naslednje ukrepe:
Preden se usedete v avtomobil, dobro očistite vsa stekla in odstranite sneg ter led.
V avtomobilu je priporočljivo imeti tudi strgalnik za sneg in zložljivo lopato, svetilko, odejo, dodatna oblačila, obutev za sneg, plastenko vode in nekaj prigrizkov, ki imajo daljši čas trajanja.
Poskrbite, da imate pozimi vedno dovolj goriva, predvidite tudi možnost, da v takih razmerah hitro lahko pride do nesreč in zastojev, zaradi katerih boste morali imeti vozilo prižgano dalj časa.
Hitrost vožnje vedno prilagodite razmeram na cesti.
Izogibajte se naglim pospeševanjem ali zaviranjem.
Upoštevajte varnostno razdaljo.

Prebrano 1580 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 22:38

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave