Skok na osrednjo vsebino

Novice

Pri Društvu upokojencev Jesenice vsako leto ob državnih praznikih in drugih pomembnih dnevih v društvenih prostorih organizirajo prireditve in srečanja članov. V ponedeljek, 24. aprila so pod vodstvom  Albine Seršen pripravili prireditev ob Dnevu upora proti okupatorju in Prazniku dela. Slavnostna govornica Marija Mulej je spomnila na  Osvobodilno fronto, ki se je rodila iz domoljubja in ga krepila za ceno lastnega življenja. Obramba domovine je zahtevala odpovedovanje, žrtve, solidarnost, strpnost  in predvsem načelnost. Misli je usmerila tudi na sodobnejši čas, kjer se na zgodovinske dogodke  včasih  gleda drugače. V kulturnem programu je nastopil društveni moški pevski zbor pod vodstvom Mire  Mesarič. Henrik Lužnik je prebral več znanih pesmi iz revolucionarne preteklosti, s harmoniko se mu je pridružil Stanko Sekardi.
 

Pri Planinskem društvu Jesenice se v teh dneh pripravljajo na novo poletno sezono na Golici. Koča, za katero vzorno skrbijo že vrsto let, je že odprta in prijazno sprejema številne planince, ki se predvsem v maju povzpnejo na 1835 metrov visoko Golico, najbolj priljubljen vrh v Karavankah. Na predvečer praznika dela, 30. aprila,  bodo pri koči pripravili tradicionalno kresovanje. Zatem se bodo pridružili programu majskih prireditev v Planini pod Golico. V nedeljo, 14. maja bodo pripravili planinski dan. Ob 11. uri bodo v koči odprli dokumentarno razstavo z naslovom Golica skozi čas. Povabili bodo poznavalce tega dela Karavank, da bodo povedali  kakšno zanimivost iz zgodovine in sedanjosti. Sledil bo glasbeni program in družabno srečanje vseh planincev, ki se bodo ta dan povzpeli na Golico. 25. junija, na dan dneva državnosti,  bodo člani  pod pokroviteljstvom Občine Jesenice izvedli tradicionalni pohod na Golico.
Za gostoljubje v koči v letošnji sezoni skrbita Petra Berčič in Katarina Zrnić. Zagotavljata, da nihče iz koče ne bo odšel,  ne na vrh  Golice, ali nazaj v dolino, žejen in lačen.

Na Stari Savi na Jesenicah so v torek, 25. aprila  odprli  razstavo z naslovom Živel 1. maj, živel praznik dela. Gre za skupni projekt več slovenskih muzejev iz Idrije, Štor, Raven na Koroškem,Trbovelj, Velenja in Gornjesavskega muzeja Jesenice.

Na zunanjih panojih na Stari Savi so predstavljena prvomajska praznovanja v znanih slovenskih delavskih središčih, v notranjih prostorih v Ruardovi  graščini pa  še predmeti o zgodovini delavskega gibanja in praznovanjih na Jesenicah. Na otvoritvi so vsebino razstave predstavili koordinatorka projekta vseh šestih muzejev dr. Karla Oder iz Koroškega pokrajinskega muzeja ter avtorja jeseniškega dela Nina Hribar in dr. Marko Mugerli iz Gornjesavskega muzeja Jesenice. Pozdravne praznične besede sta zbranim izrekla župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger in predsednik sindikata SKEI v družbi Acroni Jesenice Marjan Uršič. Razstavo je odprla državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Republike Slovenije Damjana Pečnik. Za prijetnejše predpraznično vzdušje so z ubranimi koračnicami poskrbeli člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora.

Ponovno se bližajo topli poletni dnevi in s tem več gibanja na prostem. Za ta namen vam ponovno zagotavljamo možnost izposoje koles v okviru JeseNICE bikes. Izposoja koles bo ponovno na voljo od 03. 05. 2017 dalje pa do pozne jeseni. Na treh lokacijah ( Občina Jesenice, postaja pri TIC-u ter Hrušici ) si boste lahko sposodili kolesa in jih vrnili na eno od omenjenih lokacij.

Obilo kolesarskih užitkov vam želimo.

V petek, 14.4.2017, je na Osnovni šoli Prežihovega Voranca Jesenice, potekalo medobčinsko tekmovanje "Kaj veš o prometu?", ki ga je organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice, v sodelovanju z Osnovno šolo Prežihovega Voranca Jesenice.

Medobčinsko Tekmovanje »Kaj veš o prometu«, je  dodatna spodbuda otrokom za učenje prometnih pravil, razvijanje spretnosti in pravilne vožnje v prometu. So tradicionalna oblika preventivnih akcij za kolesarje, ki potekajo od ravni šol do mednarodne ravni. Na tekmovanju »Kaj veš o prometu?« sodelujejo učenci od 5. do 9. razreda osnovne šole s kolesi. Sestavljeno je iz preverjanja teoretičnega znanja prometnih predpisov, spretnostne vožnje na poligonu ter praktične vožnje v dejanskem prometu.

V letošnjem šolskem letu je v okviru tekmovanja sodelovalo 17 učencev in sicer iz OŠ 16. decembra Mojstrana, OŠ Josipa Vandota Kranjska Gora, OŠ Koroška Bela, OŠ Prežihovega Voranca , OŠ Žirovnica in iz OŠ Toneta Čufarja Jesenice.

Rezultati tekmovanja:

  1. mesto: Armin Šahinovič OŠ Prežihovega Voranca Jesenice
  2. mesto: Jan Nemeček OŠ 16. december Mojstrana
  3. mesto: Rok Okorn, OŠ Žirovnica

Najboljši tekmovalec se bo udeležil državnega tekmovanja.

Sponzorji in donatorji tekmovanja so:

  1. SIJ ELEKTRODE
  2. ALPETOUR d.o.o.
  3. BIZJAK ALEKSANDER D.O.O
  4. ENOS d.o.o.
  5. GAJ LES d.o.o.
  6. JEKO-IN d.o.o.
  7. RAJH COM d.o.o.
  8. ZAJŠEK D.O.O.
  9. ZAVAROVALNICA TRIGLAV
  10. INTEGRAL AVTO D.O.O.

Ob tej priliki se je zahvaljujemo vsem sponzorjem in donatorjem, ki so s svojo pomočjo pripomogli h krasnem razpoloženju in stimulaciji otrok na tekmovanju, saj so bile nagrade res krasne, otroci pa presrečni.

Svet za varstvo uporabnikov javnih dobrin se je sestal na 6. Redni seji, dne 12.4.2017 v KS Planina pod Golico.

Osrednja točka dnevnega reda je bil dogovor o izvedbi čistilne akcije po krajevnih skupnostih. Obvestila o zbirnih mestih in pričetkom akcije bodo objavljena na spletni strani občine.

Direktor komunalne direkcije Marko Markelj in župan Tomaž Tom Mencinger sta prisotne obvestila o planu komunalnih del za leto 2017 ter o aktivnostih, ki se v občini izvajajo.

Člani Sveta so potrdili cena za najem m2 vrtička, ki znaša za leto 2017 0,40 €.

Stanovalce, hišnike in upravnike večstanovanjskih stavb, ki so priključene na sistem daljinskega ogrevanja in je že bila izvedena toplotna zaščita ovoja stavbe ( toplotna izolacija zunanjih sten, toplotna izolacija stropa zgornje ogrevane etaže, vgradnja energijsko učinkovitih oken ) obveščamo, da je po 14. členu Splošnih pogojev za  dobavo in odjem toplote iz distribucijskega omrežja v Občini Jesenice ( ULRS, št. 50/2012 ) možno obračunsko moč zmanjšati.

V Kolpernu na Stari Savi na Jesenicah so v torek, 11.aprila, odprli dokumentarno fotografsko razstavo desetih Kulturnih mavric Jesenic. Gre za uveljavljeno prireditev, kjer je glavni poudarek na spoznavanju kultur različnih narodov in narodnosti z območja nekdanje skupne države. Pri izvedbi v organizaciji Mladinskega centra Jesenice sodelujejo  KŠD Bošnjakov Biser, KPHŠD Vuk Karadžić, Makedonsko KD Ilinden, Triglav Slovenski Javornik in KŠD Hrušica, pridružijo pa se tudi druge  skupine. Vodja Mladinskega centra Jesenice Lili Tkalec je na otvoritvi povedala več o  izvedbi posameznih prireditev od leta 2007 naprej. Predstavljene so na 250-tih fotografijah, ki bodo  v Kolpernu na ogled do 15.maja. Zbrane predstavnike kulturnih društev in druge goste je pozdravil župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger.  Za kulturni program na otvoritvi so poskrbele otroške folklorne skupine kulturnih društev Biser, Vuk Karadžić Ilinden in Triglav Slovenski-Javornik Jesenice. Omenimo še, da pri Mladinskem centru Jesenice že potekajo priprave na letošnjo 11. Kulturno mavrico Jesenic, ki bo 9. in 10. junija v Športni dvorani Podmežakla na Jesenicah.

Naš današnji cilj je bil Goričko, razgibani severni del Prekmurja. Naš prvi postanek smo naredili na prijetni turistični kmetiji Ferencovi ob umetnem Ledavskem jezeru, ki leži blizu avstrijsko - madžarsko - slovenske tromeje in je razdelilo vas Krašči na dva dela. Ker se bliža Velikonočni čas so nam tu pripravili okusen Velikonočni zajtrk z značilnimi remenkami ( prekmurskimi pirhi ). Ob prihodu nas je prisrčno sprejel župan Občine Cankova Drago Vogrinčič, ki se je brez pomislekov takoj odzval našemu povabilu in nam priskočil na pomoč, saj nam je osebno doniral Velikonočne zajtrke in nas popeljal po prelepih krajih Prekmurja.

Več o poročilu v priloženem dokumentu.

V petek, 31. marca, je Občino Jesenice obiskala veleposlanica Republike Avstrije, njena ekscelenca ga. Mag. Sigrid Berka. Župan Občine Jesenice, g. Tomaž Tom Mencinger je veleposlanici predstavil občino Jesenice, predvsem z vidika gospodarstva, kulture, športa in zdravstva. Pogovori so se nadaljevali tudi glede begunske krize, ob čemer je veleposlanica izrazila svoje priznanje, da  kljub velikemu številu beguncev, ki so bili prepeljani preko Jesenic naprej v Avstrijo, situacija ni povzročila problemov v lokalnem okolju. Obisk veleposlanice se je nadaljeval z obiskom Stare Save in ogledom Kolperna, Kasarne in Gornjesavskega muzeja.

Uporabne povezave