Skok na osrednjo vsebino

Novice

Jeseniški osnovnošolci so pod mentorstvom Razvojne agencije Zgornje Gorenjske oblikovali brošuro »LEGENDE IN PRIPOVEDKE V OBČINI JESENICE«, ki jo lahko brezplačno prevzamete na Tic-u Jesenice.

Pa prijetno branje!

Evropski dan parkov, 24.5.2017 smo na Jesenicah praznovali s slikarsko delavnico v Zoisovem parku. Razvojna agencija Zgornje Gorenjske je v sklopu projekta Europe Direct Gorenjska organizirala delavnico na prostem, kjer smo s slikanjem poudarili pomen naravnih lepot enega prvih botaničnih vrtov v Sloveniji. Pod čopiči udeležencev so iz minute v minuto nastajale prave mojstrovine.

Mentorica Romana Žitko nas je usmerjala v tehniki slikanja z akrilnimi barvami. V samem parku smo imeli dovolj motivov, ki so nam pomagali pri inspiraciji, saj je park znan po okamnelem rastlinskem in živalskem svetu, bogato kulturno dediščino kraja ter botaničnem vrtu Karla Zoisa in še bi lahko naštevali.

Srečanja so se udeležili tako mlajši, kot tudi starejši občani. Ne glede na starost, si umetnik po duši vedno izbere pravi svet na svojem platnu. Tako si je tudi naš najmlajši udeleženec Tian umislil na svoji sliki igrače v Zoisovem parku. Umetnost ne pozna meja, zato si želimo tovrstnih dogodkov tudi v bodoče.

 

Eldina Čosatović, mag. posl. ved
RAGOR, Europe Direct Gorenjska

Telekom Slovenije gradi optično omrežje, ki bo prebivalcem Jesenic in Planine pod Golico omogočilo višje internetne hitrosti in boljšo izkušnjo spremljanja televizije. V Telekomu Slovenije sicer predvidevajo, da bo gradnja potekala tekoče, tako da bi izgradnjo celotnega novega optičnega omrežja na predvidenih območjih zaključili do konca leta 2017.

V petek, 19. maja je bilo na Pristavi prav živahno. Zbrali so se člani Svetov KS in njihovi sodelavci ter predstavniki Občine Jesenice. Skupaj 32 udeležencev iger, ki jih je letos organizirala KS Slovenski Javornik-Koroška Bela.

Tudi v letošnjem letu je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Jesenice sodeloval na Paradi učenja na Stari Savi, ki ga je organizirala LU Jesenice, 17.5.2017.

Na Paradi učenja smo predstavili svojo dejavnost in udeležencem prireditve razdelili odsevne trakove in odsevne obeske, s katerimi so ob večernih in nočnih urah na cesti bolj vidni in varni. Otrokom smo predstavili »Alko očala«, katera na preprost način prikažejo, kako se na cesti odzivamo v vinjenem stanju.  Vsako leto k sodelovanju povabimo tudi AMZS, ki obiskovalcem predstavi simulator »motor«; obračalnik,  ki prikaže pomen varnostnega pasu pri prometni nesreči in otroški poligon, na katerem so se otroci z avtomobilčki lahko preizkusili pri spretnostni vožnji in spoznali osnovno prometno signalizacijo.

Na Paradi učenja vsako leto povabimo tudi nagrajence nagradne igre »Bistro glavo varuje čelada«. V nagradni igri smo namenili poseben poudarek varnosti otrok v prometu in obvezni opremi kolesa. Na razpis so se prijavile OŠ Prežihovega Voranca, OŠ Toneta Čufarja, OŠ Poldeta Stražišarja in OŠ Koroška Bela.

Nagrajenci nagradne igre – skupaj jih je bilo 10, so prejeli kolesarske čelade, pohvale in praktična darila.

Nagrajenci so:

  1. ANDI TATAREVIĆ, OŠ TONETA ČUFARJA JESENICE
  2. AIDA AGIČ, OŠ TONETA ČUFARJA JESENICE
  3. SARA KURALT, OŠ TONETA ČUFARJA JESENICE
  4. AJDIN DELIČ, OŠ TONETA ČUFARJA JESENICE
  5. TIA LADAN, OŠ TONETA ČUFARJA JESENICE
  6. STELA KARDAŠEVIČ, OŠ POLDETA STRAŽIŠARJA JESENICE
  7. MAJA ERJAVEC, OŠ KOROŠKA BELA
  8. KATARINA ŽUBER, OŠ KOROŠKA BELA
  9. MAJA HROVAT ŠEPIC, OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA
  10. NEJLA KUSUR, OŠ PREŽIHOVEGA VORANCA

Vsem, ki so pomagali, da je predstavitev akcije SPV lepo uspela, se lepo zahvaljujemo. Nagrajencem nagradne igre »Bistro glavo varuje čelada« pa iskreno čestitamo!

Prilagamo nekaj fotografij z akcije, ki jih je pripravil Vinko Lavtižar, član SPV.

Drautina Bartoliča  Jeseničani že dobro poznamo, saj je s svojimi lesenimi kipci razstavljal v Doliku in v Kosovi graščini.

V lanskem letu je razstavljal v Italiji, tokrat pa v Avstriji. Dragutin Bartolič je svoje plastike razstavil v Europahaus Klagenfurt, Reitschulgasse 4. v torek, 16. maja 2017 ob 19. uri. Razstava bo na ogled do 5. junija 2017.  V prelepem ambientu kjer so lesene skulpture razstavljene  po tematskih sklopih kot so šport, akti in portreti,  gledalcu omogoča življensko vznemirjenost pri posamezni skolpturi.

Razstavo je slavnostno odprl generalni konzul Milan Predan, generalnikonzul RS v Celovcu.

Srednja šola Jesenice je konzorcijski partner projekta Za medkulturno sobivanje, ki je delno financiran iz Evropske unije in Evropskega socialnega sklada ter Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Naši sodelujoči zavodi so: Vrtec Jesenice, Osnovna šola Prežihovega Voranca,  Osnovna šola Toneta Čufarja, Osnovna šola Koroška Bela in Osnovna šola Poldeta Stražišarja. Sodelujemo pa tudi z Gimnazijo Jesenice.

Jeseničani in Jeseničanke so se ob Prazniku dela, 1. maju, srečali na tradicionalnem prvomajskem srečanju na Pristavi v Javorniškem Rovtu. Preko tisoč obiskovalcev je prisluhnilo nastopu Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora. Zbrane pa sta nagovorila župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger in Ana Jakopič, sekretarka Sindikata državnih organov SDOS.

Župan je v nagovoru poudaril pomen praznika dela in spomnil na prelomne dogodke naše zgodovine. "Jeseniški delavci, so po razpadu Jugoslavije doživljali hude čase, saj se je število zaposlenih v železarni drastično zmanjšalo, močno je narasla brezposelnost, tudi preko 20 odstotkov, danes pa je pod slovenskim povprečjem, z okoli osmimi odstotki," je še dodal Mencinger.

Sekretarka sindikata SDOS Ana Jakopič, slavnostna govornica na proslavi, je poudarila aktualnost praznika dela, tudi v današnjih časih, kjer je moč kapitala vse večja. "Vsi delavci imajo pravico do zdravja in varnosti pri delu, osemurnega delavnika, ki je dandanes že redkost. Kriza je bila priročen izgovor za zmanjševanje števila zaposlenih. Sindikati in delavci v javnem sektorju smo danes na slabem glasu, ne zato ker ne delamo, ampak ker smo slaba vest družbi in kapitalizmu." Kot je še dodala Jakopičeva, sindikati branijo pravice delavcev, pravice do javnega zdravstva in šolstva, ki omogoča vsem, da si izborijo boljši jutri in dostojno plačilo: "Dostojno plačilo pa ni minimalna plača, ki je pod pragom revščine. To je še posebej nedostojno glede na naraščajoče bogastvo v družbi, delavstvu pa pripada vedno manj, ker si nekateri odrežejo prevelik kos pogače na njihov račun." Jakopičeva je poudarila tudi spornost vladnih načrtov povezav šolstva z gospodarstvom, saj mora šolstvo ostati neodvisno od kapitala. Po besedah sekretarke SDOS sta prvi in drugi maj še kako aktualna, saj boj za dostojno plačilo, dostojne pokojnine in dostojno starost še vedno traja."

Pred enim letom so se dijaki 4. letnika programa strojni tehnik, na pobudo Občine Jesenice, lotili izdelave skulpture za Jesenicam pobrateno mesto Nagold. Dela so sedaj v zaključni fazi. Na spodnjih slikah si lahko ogledate načrt, ki so ga dijaki izdelali pri predmetu Računalniško podprte tehnologije in stanje danes, ko je skulptura še pred končno obdelavo.
Dela potekajo pod mentorstvom g. Čebulja, g. Gerbca in g. Terana.

Uporabne povezave