Skok na osrednjo vsebino

Novice

Včeraj, 27. julija, je Občino Jesenice obiskal veleposlanik Kraljevine Nizozemske, njegova ekscelenca g. Bart Twaalfhoven s sodelavko Maaike Jongema. Župan Občine Jesenice, g. Tomaž Tom Mencinger, je veleposlaniku predstavil občino Jesenice, predvsem z vidika gospodarstva, kulture, športa in zdravstva. V nadaljevanju pogovora sta izmenjala poglede o potencialnih razvojnih možnostih občine, razvoja podjetij na področju predelovalnih dejavnosti, o varovanju okolja, ravnanju odpakov in turizma. Veleposlanik je izrazil iskreno presenečenje nad športno kulturo Jesenic in okolice ter izrazil željo, da si v bližnji prihodnosti ogleda eno izmed hokejskih tekem v dvorani Podmežakla. Veleposlanik si je ogledal tudi območje Stare Save, kjer so mu sodelavci Gornjesavskega muzeja predstavili zgodovino železarstva Jesenic in okolice.
Obisk veleposlanika se je nadaljeval v podjetju SIGR  Bizjak Avtoprevozništvo d.o.o., ki glavnino svoje poslovne dejavnosti opravi s strankami in poslovnimi partnerji iz Nizozemske. Obisk veleposlanika se je zaključil z obljubo, da se kmalu ponovno vrne na Jesenice.

Na Gimnaziji Jesenice zaključujemo še eno uspešno šolsko leto. Ob zaključku pouka je bil učni uspeh na naši gimnaziji 81,43 %.  Samo  7,37 % dijakov je neuspešnih in bodo lahko opravili manjkajoče obveznosti z izpiti; le en dijak  nima te možnosti. 11,2 % dijakov ima zaradi zdravstvenih težav ali športnih obveznosti možnost opravljanja obveznosti do 31. 8. 2017.

Namen enodnevne ekskurzije na Jezersko je bil v prvi vrsti, da se spoznamo med seboj, družimo ter zabavamo, po drugi strani pa si izmenjamo izkušnje, s tem pa želimo invalidnim osebam pomagati pri vključevanju v normalno življenjsko okolje, naučiti jih samostojnega in neodvisnega življenja ter osamosvajanja od staršev, po drugi strani pa pridobivanje novih izkušenj v različnih okoljih in situacijah.

Pripravila:
Vanda Hrovatin

Več o poročilu med priloženimi dokumenti.

V krajevni skupnosti Hrušica s 1800 prebivalci  vsako leto delo poteka na različnih področjih. V okviru sprejetih občinskih načrtov izvajajo komunalna in druga dela. Sedaj na njihovem območju potekajo priprave na večjo državno investicijo in sicer gradnjo krožišča na državni cesti Jesenice-Kranjska gora z odcepom proti Hrušici.  Občina bo obnovila oporni zid na lokalni cesti na Kopavniku. Nove pomembne pridobitve na Hrušici  so predvsem na športnih igriščih. Potrebno pa bi bilo urediti še parkirišče v  naselju Republika in nadaljevati z adaptacijo kulturnega doma na Hrušici.

V okviru praznovanja krajevnega praznika Plavž je bil v soboto 1.7.2017 organiziran pohod krajanov v Planino pod Golico.

Pohod je potekal po Stari rudni poti do gostišča Betel, kjer so bile organizirane družabne igre in skromna pogostitev.

Prijetnega druženja se vsako leto udeleži več krajanov.

V spominskem parku na Plavžu so se v petek, 30. junija, zbrali krajani najštevilčnejše krajevne skupnosti Plavž.

Tudi letos se je  proslava ob dnevu državnosti - 25. juniju - odvijala nekaj dni kasneje, natančneje 30. junija, ko so se leta 1991 na platoju Karavanke odvijale prelomne bojne operacije.

Občina Jesenice že vrsto let sodeluje z mestom Nagold v Nemčiji na vseh področjih družbenega in družabnega življenja. Prve stike so pred leti navezali članice in člani Fotografskega društva Jesenice.

Uradno  je občina Jesenice podpisala listino o pobratenju 2. julija 1994 leta in letošnje leto beležimo 23 let sodelovanja. Leta 2014 smo tako praznovali 20 let sodelovanja na Jesenicah, 25.letnico pa bomo praznovali v Nagoldu.

Tokrat smo bili povabljeni na praznovanje 50 let sodelovanja Nagolda z občino Longwy iz Francije. Kar tri dni smo prisostvovali številnim dogodkom, namenjenim prav 50 letnemu sodelovanju omenjenih občin. Najpomembnejši dogodek je bil vpis v zlato knjigo občine Nagold in podelitev občinskih priznanj najzaslužnejšim pri sodelovanju med občinama ter postavitev miniature vodovoda v krožišče, poklon mesta Longwy mestu Nagold.

Uporabne povezave