Novice

Na Spodnjem Plavžu na Jesenicah se začenja gradnja regijskega poligona za usposabljanje gasilcev gorenjske regije. To bo prvi poligon na Gorenjskem in tretji v državi.

Kot je povedal Robert Kejžar, poveljnik Gasilskega poveljstva občine Jesenice, bodo na okrog tri tisoč kvadratnih metrih uredili poligon za vaje, bazen za vodo, štirinadstropni stolp in plato za tehnično reševanje. Operativni gasilci bodo na poligonu vadili reševanje z višin, iz vode in iz globin ter reševanje v primeru prometnih nesreč, na poligonu bodo lahko potekala tudi usposabljanja in tekmovanja.

Celotna vrednost projekta je vredna 800 tisoč evrov, Občina Jesenice in Gasilska zveza Jesenice sta prispevali že asfaltirano zemljišče (doslej je bilo na tem območju parkirišče tovornjakov) in poskrbeli za dokumentacijo. Sama gradnja bo stala 423 tisoč evrov in jo financirata Gasilska zveza Slovenije ter Uprava za zaščito in reševanje. Izvajalec je Gorenjska gradbena družba, poligon pa bo zgrajen do decembra.

Zadovoljstvo, da bodo Jesenice dobile tovrsten poligon, je izrazil jeseniški župan Blaž Račič. Kot je dejal, se bodo na ta način Jesenice uveljavile tudi kot regijsko gasilsko središče. Poudaril je tudi vlogo in pomen dobro usposobljenih gasilcev v sistemu zaščite in reševanja.

Podpisa pogodbe o začetku del so se poleg predsednice Gasilske zveze Jesenice Saše Kejžar udeležili tudi predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Gorenjske Jože Derlink in poveljnik Gasilske zveze

Projekt ASTAHG je »Interreg Alpine Space« projekt, tj. projekt iz evropskih regijskih skladov za alpski prostor. Cilj projekta ASTAHG je izboljšati zmogljivost upravljanja regionalnih politik aktivnega in zdravega staranja (AHA) ter olajšati prenos inovacij in pobud v alpskem prostoru.

Tako kot v mnogih regijah, tudi v alpski regiji narašča delež starejših. V kolikor bomo vso odgovornost prenašali le na vladne odločevalce, bo preteklo veliko časa, da se bodo politike spremenile oz. integrirale v družbo. Pomembno je, da odgovornost in skrb za aktivno in zdravo staranje prevzame vsak posameznik. Ta cilj bomo lažje dosegli, če bodo aktivirani vsi, tako lokalni odločevalci kot nevladne organizacije in posamezniki, ki bodisi vidijo v starajoči se družbi priložnost za poslovni izziv ali pa bi želeli na tem področju delovati kot prostovoljci.

Projekt ASTAHG prinaša informacije in orodja, ki bodo pomagala regijskim odločevalcem v alpskem prostoru pri izvajanju in vpeljavi politik aktivnega in zdravega staranja v lokalno okolje. Za dosego tega cilja pa je nujno sodelovanje posameznikov in lokalnih organizacij (nevladnih organizacij, delodajalcev…) pri prepoznavi priložnosti in širitvi idej dobrih praks.

V kolikor vas omenjeno področje zanima, se z njim ukvarjate ali bi se želeli z njim ukvarjati vas prosimo, da si vzamete nekaj minut časa in svoje informacije, razmišljanje in ideje delite z nami v spletnem vprašalniku, ki je objavljen na povezavi: https://www.1ka.si/a/214356.

Rezultati spletnega vprašalnika bodo objavljeni na spletni strani

http://staranje.si/. Na slednji bo objavljeno tudi vabilo na konferenco, na kateri bodo med drugim predstavljeni rezultati spletne ankete.

V kolikor potrebujete kakšno informacijo ali imate vprašanje, smo vam na voljo na elektronskem naslovu https://www.nijz.si/sl/projekt-astahg-mednarodno-upravljanje-aktivnega-in-zdravega-staranja-v-alpskem-prostoru

Projektni partner projekta ASTAHG je Nacionalni inštitut za javno zdravje.

BSC Kranj je regionalna razvojna agencija, ki že od leta 1995 deluje kot povezovalni člen med regionalno in nacionalno ravnjo. Sodelujejo z občinami, podjetji, območnimi obrtno-podjetniškimi zbornicami, nevladnimi organizacijami, ministrstvi in ostalimi državnimi organi. Spodbujajo razvoj gorenjske regije, ki vključuje 18 občin, med drugim tudi občino Jesenice.

 

Uporabne povezave