Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jun  2017 20

Eko otoki za ločevanje odpadkov iz gospodinjstev

Spoštovani,

V občini Jesenice imamo urejene prostore za ločevanje odpadkov iz gospodinjstev, t.i. EKO OTOKE.

Na eko otokih zbiramo papir, steklo in embalažo: Informacija

V zabojnik za papir

Sodijo papirnati izdelki, kot so kartoni, ovojne embalaže, lepenke, časopisi, revije, letaki, katalogi, zvezki, papirnate nakupovalne vreče, kuverte, knjige, ovojni papir.

V zabojnik za steklo

Sodijo steklena embalaža, kot so kozarci za vložena živila, steklenice olja, vina, sokov, piva, žganih pijač, zdravil, kozmetične stekleničke in parfumi, ostala razbita steklena embalaža za živila. Vsem steklenim izdelkom pred odlaganjem v zabojnik odstranimo umazanijo.

V zabojnik za embalažo

Sodijo vse plastenke pijač in ostalih živil, jogurtovi lončki, plastični kozarčki, PVC vrečke in folije, pločevinke hrane, pijače in ostalih živil, najlon, slamice, konzerve, stiropor, kovinski pokrovčki. Preden embalažo odvržemo v zabojnik, je priporočljivo, da odstranimo vse ostanke hrane ali druge materiale, ki ne spadajo v to kategorijo in jo speremo z vodo ter stisnemo.

Na eko otoke ne sodijo: Informacija

Kosovni odpadki

Pohištvo, odslužena bela tehnika, vzmetnice, talne obloge, kolesa, kopalniška oprema in drugi večji odpadki, ki se jih ne da odložiti v zabojnik za mešane odpadke. Kosovne odpadke odlagamo v Zbirnem centru Jesenice ali pošljemo dopisnico na JKP Jeko d.o.o., da jih brezplačno odpeljejo.

Nevarni odpadki

Akumulatorji, zdravila, čistila, topila, kozmetika, baterije, kartuše, ostanki lakov in barv, motorna olja, jedilna olja, pesticidi, termometri, razkužila, škropiva, žarnice, pršila ali aerosoli...  ( Kateri so nevarni odpadki in kako so označeni )

Nevarne odpadke prav tako odložimo v Zbirnem centru ali jih predamo v času akcij zbiranja nevarnih odpadkov na terenu.

Biološki odpadki

Zemlja, rože, pokošena trava, vejevje, posušeni listi, plevel, rezano grmičevje, zelenjava in sadje (olupki krompirja, čebule, jajčne lupine, solata, korenje, zelje, ogrizki itd.), kavni filtri in kavna usedlina, čajne vrečke, pokvarjena hrana, papirnati robčki … Ti odpadki sodijo v rjavi zabojnik za biološke odpadke ali na kompost.

 

Opozorilo Prosimo vse občane, da so pozorni na okolje, da bo takšnih primerov, kot so na slikah, čim manj.
Prebrano 3048 krat Nazadnje urejano na ponedeljek, 20 julij 2020 15:16