Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

mar  2019 07

Fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenicah odslej kulturni spomenik državnega pomena

Fužinarsko naselje Stara Sava na Jesenicah odslej kulturni spomenik državnega pomena Foto: Bogdan Bricelj

Vlada RS je na današnji 22. redni seji sprejela Odlok o razglasitvi Fužinarskega naselja Stara Sava na Jesenicah za kulturni spomenik državnega pomena.

Občina Jesenice je že leta 1985 fužinsko naselje Stara Sava s sodelovanjem strokovnjakov Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Kranj razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena, skozi vsa ta leta pa je postopoma obnavljala njegove sestavne elemente, kot so Kolpern, Kasarna, plavž s pudlovko ter tudi same trge znotraj območja. Območje Stare Save ima za občino Jesenice izjemen kulturni in družbeni pomen, prepričani pa smo, da, kot edino v takšni celoti ohranjeno fužinsko naselje v Srednji Evropi, tudi za območje celotne države. Zato si Občina Jesenice več kot 15 let prizadevala, da bi država ta pomen prepoznala tudi sama in ga razglasila tudi za kulturni spomenik državnega pomena.

Rezultat vseh prizadevanj in usklajevanj je potrditev na današnji seji Vlade RS. Ta je namreč na današnji 22. redni seji sprejela Odlok o razglasitvi Fužinarskega naselja Stara Sava na Jesenicah za kulturni spomenik državnega pomena, in sicer z obrazložitvijo, da to območje s svojimi kulturnimi spomeniki in njihovim materialnim in zgodovinskim sozvočjem ter z ohranjenim dediščinskim ambientom presega lokalno raven.

"Območje nekdanjega naselja Stara Sava iz 16. stoletja, dopolnjeno s kasnejšimi objekti v 18. in 19. stoletju ter s prezentiranimi napravami nekdanjih fužin pa ima izjemen urbanistični, tehnični, arhitekturni in zgodovinski pomen.",

so po seji še sporočili z Urada Vlade za komuniciranje.

Prebrano 3540 krat Nazadnje urejano na petek, 08 marec 2019 11:35

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave