Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

nov  2019 06

Delovno srečanje županov Zgornje Gorenjske s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor

Delovno srečanje županov Zgornje Gorenjske s predstavniki Ministrstva za okolje in prostor Foto: RAGOR

Včeraj, 5. novembra 2019, je na Jesenicah potekal 9. sestanek koordinacije županov občin Zgornje Gorenjske v mandatu 2018–2022. Tokratni sestanek je bil usmerjen v problematiko okolja, ravnanja z odpadki ter možnosti termične obdelave odpadkov na Jesenicah.

Uvodoma so se župani zbrali na lokaciji deponije odpadkov Mala Mežakla, kjer so si v naravi ogledali stanje na deponiji. Sledil je sestanek v kabinetu župana občine Jesenice, pri gostitelju tokratne koordinacije g. Blažu Račiču. Zaradi aktualnosti problematike se je na tokratnem sestanku županom Zgornje Gorenjske pridružil tudi župan občine Tržič mag. Borut Sajovic. Osrednja tema sestanka, ki sta se ga udeležila tudi državni sekretar z Ministrstva za okolje in prostor g. Marko Maver in direktorica Direktorata za okolje ga. Tanja Bolte, je bila osredotočena na reševanje izzivov ravnanja z odpadki povezanih z deponijo Mala Mežakla.

Župan občine Jesenice g. Račič je seznanil goste s situacijo, izzivi in plani na področju zbiranja in ravnanja z odpadki na Jesenicah, na Mali Mežakli in širše. Predstavil je pripravljenost občine za umestitev moderne sežigalnice v prostor na Jesenicah. Poseben problem predstavlja koncesionar za predelavo odpadkov, podjetje Ekogor, ki predelanih odpadkov ne odvaža na sežig. Opozoril je na podjetje Plastkom, edino v državi, ki se ukvarja s predelavo odpadnih nagrobnih sveč. Izpostavil je tudi neenakopraven položaj med občinami, ki so koncesionarji deponije napram pogodbenikom. Na deponiji Mala Mežakla je zgrajena infrastruktura, ki omogoča gradnjo tretjega odlagalnega polja.

Predstavnika Ministrstva za okolje sta opozorila, da gradnja novega odlagalnega polja ni v sladu s smernicami, ki predvidevajo zmanjševanje količine odpadkov. Nakopičene odpadke država rešuje z intervencijskim zakonom, ki se izvaja. Zakonodaja se posodoblja, sheme se ukinjajo, povečuje se odgovornost proizvajalcev. Sestanek na temo sežigalnice bo na ministrstvu dan po koordinaciji, v letošnjem letu se pričakuje odločitev ministrstva. Predviden čas gradnje za sežigalnico je 4 leta. Odpadki se ne smejo kopičiti, kratkoročna rešitev je izvoz in po potrebi dvig cen. Za zmanjševanje količine odpadkov je potrebno stalno osveščanje, pri čemer imajo pomembno vlogo komunalna podjetja. Državni sekretar g. Maver se namerava natančno seznaniti s težavami podjetja Ekogor. Župani so se strinjali, da je viden napredek na področju ravnanja z odpadki, predvsem pri volji za gradnjo sežigalnic.

Gostitelj srečanja g. Blaž Račič se je v imenu županov Zgornje Gorenjske zahvalil vsem prisotnim za sodelovanje na sestanku ter pripravljenost za pomoč pri iskanju rešitev.

Naslednja koordinacija bo usmerjena v problematiko turistične infrastrukture, paliativne oskrbe ter šolanja otrok po posebnem programu.

Prebrano 1836 krat

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave