Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran
jan  2014 08

Spletni leksikon gorenjskih hišnih imen

Projekt Nomen vulgare se bliža koncu, zato je Razvojna agencija Zgornje Gorenjske vzpostavila spletni leksikon hišnih imen Gorenjske,  s katerim smo poskrbeli, da je dostop do bogate zbirke hišnih imen omogočen vsakomur.

V spletnem leksikonu smo zbrali preko 5200 hišnih imen in z njimi povezanih podatkov, ki ustvarjajo zanimivo raziskovalno bazo tako za strokovnjake kot tudi za slehernega obiskovalca spletne strani. Iskanje je omogočeno z vpisom hišnega imena, lokacijsko poizvedbo po naselju ali opredelitvijo izvora imena. Ker je spletna stran namenjena tako bogatitvi zbirke hišnih imen na Gorenjskem kot tudi izven nje, lahko tudi sami prispevate k ohranjanju te zvrsti nesnovne kulturne dediščine. Svoj prispevek lahko posredujete preko spletnega obrazca v obliki posredovanja dodatnih informacij o hišnem imenu, ki je v leksikon že vpisano, ali v obliki predloga za vpis novega hišnega imena. V spletno bazo lahko vključite tudi fotografije vaše domačije.

Poleg omenjenega si na spletnem portalu www.hisnaimena.si lahko preberete več o hišnih imenih in samem projektu ter pregledate digitalno zbirko knjižic, kjer so zbrana vsa hišna imena za posamezno območje. Na spletni strani lahko sledite tudi novicam povezanim s zbiranjem hišnih imen.

Projekt poteka v občinah Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica in Šenčur, v prejšnjih letih pa je bilo zbiranje že zaključeno v občini Žirovnica. Poteka v okviru Lokalne akcijske skupine Gorenjska košarica in je sofinanciran s strani Evropske unije in Ministrstva za kmetijstvo in okolje preko programa LEADER.

Klemen Klinar
Višji področni svetovalec III
Razvojna agencija Zgornje Gorenjske
Spodnji Plavž 24e, 4270 Jesenice
tel.: +386 4 581 34 16
e-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Prebrano 3018 krat Nazadnje urejano na sreda, 08 januar 2014 10:32