Skok na osrednjo vsebino

Obvestila za javnost

jul  2014 31

Jutri obeležujemo spominski dan občine Jesenice

Vabilo na proslavo Vabilo na proslavo Občina Jesenice

Občina Jesenice vsako leto 1. avgusta obeležuje svoj spominski dan, ko se spominjamo prvega oboroženega spopada med partizani in Nemci na Gorenjskem. 1. avgusta 1941 je spopad na Obranci na jeseniški Mežakli terjal tudi dve smrtni žrtvi Cankarjeve čete.

Delegacija, na čelu z županom občine Jesenice in predsednikom Zveze borcev za vrednote NOB Jesenice, se vsako leto odpravi na Obranco in se s polaganjem venca pri tamkajšnjem spomeniku pokloni spominu na dogodek, v popoldanskih urah pa je organizirana tudi proslava. Ta bo letos ob 16. uri v Kolpernu na Stari Savi, v programu pa bo sodeloval Partizanski pevski zbor Zgornja Gorenjska z gosti. Slavnostni govornik bo dr. Iztok Podbregar, član Sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Ob praznovanju spominskega dne posebno pozornost namenimo spominu na tiste, ki so se uprli in tudi žrtvovali svoja mlada življenja, hkrati pa tudi tistim generacijam, ki te vrednote zanemarjajo in poskušajo sovraštvo prenašati iz generacije na generacijo. Zato so proslave vsebinsko vezane na spomin in opomin s sporočilom prihodnjim generacijam, da se splača vztrajati in se boriti za svoje sanje.

1. avgust pa ni bil vselej znan kot spominski dan občine Jesenice, temveč je bil leta 1954 najprej proglašen za praznik občine Jesenice. Kot takega so ga Jeseničani praznovali vse do leta 1998, ko so svetniki jeseniškega občinskega sveta izglasovali spremembo, in sicer je prišlo do odločitve, da se za praznik občine izbere datum 20. marec, ko je bil leta 1929 trg Jesenice preimenovan v mesto, 1. avgust pa se je preimenoval v spominski dan.

Prebrano 2333 krat Nazadnje urejano na sreda, 23 marec 2016 21:37

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.

Uporabne povezave