Skok na osrednjo vsebino
Natisni to stran

Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja

Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja vir: delo.si

du_bergla_logo

  • Vrsta organizacije: javni zavod
  • Naslov: Ul. Staneta Bokala 4, 4270 Jesenice
  • Direktorica: dr. Karmen Arko, dr. socialne gerontologije
  • Tel.: (04) 583 41 00
  • Faks: (04) 583 41 20
  • spletni naslov: www.dfb.si
  • e-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice

je javni socialno varstveni zavod, namenjen institucionalnemu varstvu starejših oseb.

Z delovanjem je začel v letu 1940, ko je bila zgrajena prvotna stavba s kapaciteto  50 postelj. Dom je bil takrat namenjen revnim in bolnim občanom, ki niso mogli živeti sami, sorodniki pa zanje niso zmogli poskrbeti.

Leta 1970 je bil dograjen prizidek, v letu 1975 pa še stanovanjski del. Leta 1988 je bil dograjen še bolniški oddelek, namenjen težko bolnim in predvsem nepomičnim stanovalcem. Vsaka dograditev je omogočila povečanje kapacitete in izboljšanje pogojev za bivanje stanovalcev ter za lažje delo zaposlenim. Kapaciteta doma zdaj zagotavlja možnost bivanja 195 stanovalcem, ena postalja pa je namenjena za začasno bivanje v primeru potrebe po okrevanju, rehabilitaciji, bivanju v času odsotnosti svojcev in v drugih primerih, ko nekomu začasno bivanje v domu omogoči premostitev začasne potrebe po pomoči.

Lokacija

Dom stoji na obrobju mesta, vendar dovolj blizu avtobusne in železniške postaje, pošte, cerkve, banke in velik nakupovalnega centra. V neposredni bližini sta bolnica in zdravstveni dom ter oskrbovana stanovanja. Stavbe doma so nameščene v lepem, zelenem in mirnem okolju. Edina pomanjkljivost je pomanjkanje ravnih površin. Z urejanjem dvorišč in parka, stanovalcem omogočamo bivanje zunaj, ob pomoči in sodelovanju prijaznih in prizadevnih zaposlenih delavk in delavcev.

Institucionalno varstvo

Institucionalno varstvo starejših oseb je namenjeno osebam, starim 65 let in več. Storitve, ki jih dom zagotavlja obsegajo osnovno in socialno oskrbo, zdravstveno nego in zdravljenje. Življenje v domu mora biti kar najbolj podobno domačemu, zato za stanovalce organiziramo različne dejavnosti v okviru delovne terapije, nudimo jim fizioterapevtske storitve.

Stanovalci lahko sodelujejo v skupinah za samopomoč

in v drugih tematskih skupinah, se družijo s prostovoljci, se vključujejo v programe in medgeneracijska povezovanja, ki jih izvajajo Ljudska univerza Jesenice, Zavod Jelša, osnovne šole in vzgojno varstvena organizacija, obiskujejo prireditve in druge dogodke v domu).

Predstavniki občin, krajevnih skupnosti, društev invalidov ter drugih društev, Karitas in druge nevladne organizacije svoje občane, krajane in člane obiskujejo ob različnih priložnostih in jim na različne načine izkazujejo svojo pozornost.

Stanovalcem je omogočeno bivanje v sobah z različnim standardom. Sobe so opremljene, stanovalci pa sobo lahko opremijo tudi  po lastni želji.

Dom razpolaga z 73 enoposteljnimi sobami in 63 dvoposteljnimi sobami.

Sobe opremljene, vendar pa stanovalci, v okviru možnosti, sobo lahko opremijo z lastnim pohištvom. Sobe stanovalcem nudijo različne standarde bivanja. Pred sprejemom, komisija za sprejem po preudarku ponudi prosto mesto tistemu kandidatu, katerega pričakovanja in potrebe so kar najbolj usklajene s pogoji, ki jih nudi prosto mesto.  

Zaposleni v domu si prizadevamo , da bi bili stanovalci zadovoljni tako s kvaliteto našega dela, kot tudi z našo pripravljenostjo, da jim prisluhnemo in jim nudimo naše storitve na spoštljiv in prijazen način.

 

Skupine za samopomoč v Domu dr. Franceta Berglja