Podžupana

Jun  2018 21

Podžupanjin kotiček 2018/9

Mladinski svet Slovenije na pobudo Urada RS za mladino v letu 2018 že četrto leto zapored izvaja projekt Rastimo skupaj, ki je namenjen razvoju lokalnih mladinskih politik in mladinskega dela na lokalni ravni. V letošnjem letu je posvečeno tematiki stanovanjske problematike za mlade.

V ta namen sem se iz naše občine udeležila predstavitve primerov dobrih praks in razprave iz področja reševanja stanovanjske problematike za mlade. Svoje ukrepe s področja reševanja stanovanjske problematike za mlade so nam predstavili: Občina Ajdovščina, Občina Hrpelje-Kozina, Mestna občina Novo mesto, Mestna občina Ljubljana in Nepremičnine Celje. Na dogodku so občine na pregleden način, po korakih, predstavile svoje ukrepe, rezultate in implementacijo in odgovarjale na vprašanja v razpravi.

Samostojno bivanje predstavlja eno ključnih točk osamosvajanja oziroma doseganja avtonomije mladih oseb. Stanovanjske in bivanjske razmere mladih so pomembne tako z vidika delovanja sistema stanovanjske oskrbe (stanovanjske razmere mladih kot pokazatelj delovanja sistema stanovanjske oskrbe), z vidika demografske reprodukcije (samostojno gospodinjstvo) kot tudi z vidika stanovanjske ranljivosti mladih.

 Po podatkih Eurofounda Slovenija sodi med države, v katerih mladi najdlje ostajajo pri starših (samo Malta je pred nami). Mladi, ki so se odselili od staršev, večinoma živijo v stanovanju, ki je v lasti staršev, sledi najem, šele nato lastništvo stanovanja. Težava je tudi v tem, da Slovenija spada med države z izrazito majhnim najemnim sektorjem, in sicer tako profitnih kot neprofitnih, kar pomeni manj priložnosti za osamosvojitev in težji prehod v samostojno stanovanje. Visoke cene nepremičnin ter otežen dostop do finančnih virov mladim otežujejo prehod v lastno stanovanje, odhod od staršev in osamosvojitev ter osnovanje lastnega gospodinjstva in nato družine.

Pri reševanju stanovanjskega problema je zelo pomembna pomoč lokalne skupnosti tudi zato, da bomo mlade zadržali v občini in da se ne odseljujejo v druge občine ali celo države.

Zaključni dogodek projekta bo v mesecu januarju 2019. Na njem bodo predstavljeni rezultati projekta in tudi priročnik dobrih praks s področja reševanja stanovanjske problematike za mlade.                                                                                                        

Prebrano 373 krat Zadnja sprememba Četrtek, 21. Junij 2018, 21:03
Vera Pintar

Podžupanja pomaga županu pri njegovem delu ter opravlja posamezne naloge iz njene pristojnosti, za katere je pooblaščena.

Ostale informacije.

E-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.