Župan občine Jesenice

Okt 2016 06

Županov kotiček 2016/33

Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice

Tokrat začnimo z izvrstnimi novicami iz Podmežakle. Najprej moram ob tem čestitati hokejistom HDD Jesenice, ki navdušujejo z dobrimi predstavami v ligi AHL, kjer so trenutno vodilno moštvo. Vendar je treba ob tem poudariti, da je cilj vključevanje čim večjega števila mladih v najvišji nivo članskega hokeja. S tem namenom smo imeli pred dnevi tudi sestanek z obema upravnima odboroma hokejskih klubov, tako HD Jesenice, kot HDD Jesenice, predvsem s ciljem tega sodelovanja. Mogoče bo tukaj potrebno storiti še kak korak naprej s ciljem izboljšanja sodelovanja, kar bo tudi pripomoglo k rezultatom na daljše obdobje.

Občina Jesenice je hokeju s prenovo dvorane Podmežakla za Eurobasket omogočila odlične razmere, v hokej pa občina vlaga tudi znatna sredstva. Leta 2014 je bilo za hokej skozi letni program športa namenih nekaj manj kot 70 tisoč evrov, leto kasneje več kot 70 tisoč, letos pa več kot 83 tisoč evrov, in sicer za obe hokejski društvi, kar predstavlja okoli 30 odstotkov letnega programa športa.

Na minuli seji občinskega sveta je bila sprejeta tudi novelacija načrta urejanja in vzdrževanja otroških igrišč. Pred leti smo se odločili, da bomo namesto enega centralnega otroškega igrišča raje zgradili vrsto manjših igrišč, s tem pa smo se izognili tudi težavam z logistiko. Imamo lepo število igrišč, ki so zgledno urejena. Težave pa se pojavljajo v krajevni skupnosti Plavž, ki ima preko 7 tisoč krajanov, zato je padla odločitev, da se v proračunu 2017 nameni večino sredstev za obnovo, urejanje in vzdrževanje otroških igrišč nameni na območje krajevne skupnosti Plavž.

Kmalu pa se bo pričela tudi investicija na Placu na Hrušici, kjer bo nastalo večnamensko igrišče, občina pa je v ta namen uredila zemljiškoknjižna razmerja, za investicijo pa je sredstva pridobilo Športno kulturno društvo Hrušica na razpisu Športne unije.
Zbirajo se tudi vtisi po zaključenem tednu mobilnosti. Čakamo še analizo koncesionarja javnega prevoza – Alpetourja, z analizo vseh podatkov pa se bomo odločili kako naprej. Tudi v prihodnjem letu bomo pristopili k tovrstnemu projektu, cilj pa je spodbujanje trajnostne mobilnosti, kar nam je kljub nekaj slabe volje s strani nekaterih občanov tudi uspelo.

Prihodnje leto bo 10-letnico delovanja praznovala Fakulteta za zdravstvo na Jesenicah. Izkazalo se je, da je bila tedanja odločitev občine, da vstopi v ustanovitev tedanje visoke šole za zdravstveno nego pravilna, saj je fakulteta pred kratkim dobila tudi akreditacijo za doktorski študij. Pri tem je potrebno pohvaliti aktivnosti dekanje in kolektiva šole, ob tem lahko o dejavnosti šole lahko govorimo le v presežnikih. Razmišlja pa se tudi o prihodnosti, tudi s širitvijo na področje fizioterapije in okulistike.

Danes bo na deponiji Mala Mežakla potekal ogled, zato smo povabili regijske župane na ogled deponije, kjer si bodo lahko ogledali dovozno cesto in naprave na deponiji ter samo deponijsko polje. Kljub številnim zapletom v preteklosti imamo urejeno odlagalno polje, v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem pa je urejena tudi ostalo. Od 15. do 17. ure pa si bodo deponijo lahko ogledali tudi občani, ki bodo lahko videli količino in način ravnanja z odpadki. Naš cilj je, da bi bilo teh odpadkov čim manj, ozaveščenost je že visoka, vendar bo v prihodnje potrebno storiti še kak korak dlje. Za to je tudi dobro, da si občani ogledajo kjer končajo njihovi odpadki, s katerimi se jim po odložitvi le teh v zabojnike ni več potrebno ukvarjati.

Pred zaključkom pa še čestitke krajankam in krajanom Planine pod Golico, kjer uspešno in aktivno deluje turistično društvo Golica, saj so prejeli priznanje gorenjske turistične zveze med izletniškimi kraji, posebej pa tudi Kampu Perun Lipce, ki je letos priznanje Gorenjske turistične zveze prejel kot edini kamp.

Prebrano 1327 krat Zadnja sprememba Četrtek, 06. Oktober 2016, 09:46