Skok na osrednjo vsebino

Župan občine Jesenice

jun  2019 21

Visoki cilji za novo ekipo

Blaž Račič, župan občine Jesenice Blaž Račič, župan občine Jesenice

V kampanji pred lanskimi lokalnimi volitvami sem predstavil volilni program in v njem izpostavil nekaj ključnih razvojnih usmeritev Občine Jesenice za prihodnje obdobje. V pol leta županovanja sem se seznanil s stališči političnih strank in list zastopanih v občinskem svetu o predlaganih razvojnih usmeritvah, podrobneje spoznal probleme, ki pestijo našo lokalno skupnost in prepoznal nekaj ključnih izzivov za prihodnje obdobje. Na tej podlagi je nastal seznam ukrepov oziroma prednostnih področij, ki se jim bomo posvetili pri pripravi občinskega proračuna za prihodnje leto.

Vodstvena ekipa Občine Jesenice je zdaj popolnjena. Poleg direktorja občinske uprave dr. Gregorja Hudriča, ki že vodi priprave za izdelavo osnutka proračuna za prihodnje leto, sem za (poklicnega) podžupana imenoval Miho Rebolja (SMC), ki bo bdel nad projekti področju infrastrukture, pred dnevi pa sem skladno z napovedmi o tem, da si želim mlajših, ambicioznih, izobraženih sodelavcev z izkušnjami za drugega (nepoklicnega) podžupana imenoval Miho Rezarja (LMŠ), ki se je v javnem prostoru kalil na področju dela z mladimi.

Po polovici leta je tako dobra priložnost za strnjen pregled opravljenih aktivnosti v tem obdobju na področjih, ki so bila najbolj izpostavljena. Vprašanje smradu z Male Mežakle je bilo eno najbolj izpostavljenih. Na predlog občinskega sveta je bila imenovana delovna skupina, ki spremlja stanje na Mali Mežakli in bo o tem poročala županu in občinskemu svetu. Vprašanje smo izpostavili na državni ravni in smo prevzeli pobudo s tem, da preko Skupnosti občine Slovenije (SOS) povezujemo občine, ki se soočajo s sorodnimi težavami in da skupaj nastopimo v odnosu do ministrstva za okolje in prostor in vlade kot celote. Prepričan sem, da lahko na ta način dosežemo, da se država bolj aktivno loti reševanja problema odpadne embalaže in odprave smradu – ne le na Jesenicah, ampak v vsej Sloveniji. Naša pobuda je za zdaj padla na plodna tla. Zavedam se, da smradu, ki je najbolj pereč problem, še nismo odpravili, zato bomo politične aktivnosti nadaljevali.

Med pomembnimi temami smo ministru za šolstvo dr. Jerneju Pikalu izpostavili nujnost celovite obnove stavbe Srednje šole Jesenice. Prav mladi so zelo pomembna cilja skupina občinskih politik, saj so porok naše skupne prihodnosti. Strategijo za mlade za prihodnje obdobje je občinski svet že potrdil v prvem branju. Poleg tega sem pobudo za ohranitev Splošne bolnišnice Jesenice v občini Jesenice dvakrat predstavil ministru za zdravje Alešu Šabedru, tematiko podrobno spremlja in podpira tudi občinski svet. Tudi plazu nad Koroško Belo posvečamo veliko pozornosti: po izvedenih gradbenih so zgrajene zaplavne pregrade s čimer se je varnost prebivalcev Koroške Bele povečala. Na omenjenih področjih bomo aktivnosti nadaljevali.

Glavne usmeritve občine za prihodnje obdobje smo strnili v nekaj sklopov. Energetska sanacija javnih objektov mora dobiti večjo težo (med temi lahko izpostavim vrtce, šole in bazen), saj moramo pri porabi energije ustvariti prihranke, ki jih bomo, čeprav dolgoročno, usmerjali v druga pomembna področja delovanja. Pozornost bomo namenili mladim. Zanje je treba zagotoviti stanovanja in delovna mesta ter pogoje, da se bodo v domačem okolju počutili čim bolje in bodo tukaj razmišljali o svoji prihodnosti, družini. A to ne pomeni, da bomo zapostavljali druga področja in družbene skupine delovanja, saj želimo spodbujati kohezivnost v družbi.

Stopili smo na pot gradnje močne in povezane lokalne skupnosti, a za gradnjo medsebojnega zaupanja smo odgovorni vsi, tako župan in občinska uprava kot občinski svet, občanke in občani, podjetja ter organizacije. Naloge, ki so pred nami, niso enostavne, a s skupnim delom, znanjem in energijo bomo vztrajali, da dosežemo zahtevne cilje, ki smo si jih postavili.

Prebrano 2311 krat Nazadnje urejano na petek, 21 junij 2019 15:06

Arhiv župan Blaž Račič

Arhivski prispevki

Arhiv prispevkov ...