Skok na osrednjo vsebino

Jeseniške novice

Občina Jesenice po uspešno izvedenem pilotnem projektu ureditve potopnih ekoloških otokov v letošnjem letu nadaljuje z ureditvijo še nekaterih obstoječih otokov.

Občinski svet občine Jesenice se je danes sestal na svoji 25. redni seji, na dnevnem redu katere je bilo tokrat 13 točk, med njimi kar nekaj poročil za leto 2021.

Po več kot dveh letih se dogodki na Jesenicah vračajo v polnem razmahu. V naslednjih dveh mesecih bo še posebej pestro tudi na Stari Savi, kjer v sklopu Poletja na Stari Savi organizatorji, Občina Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice in Zavod za šport Jesenice, pripravljajo različne dogodke.

  1. Sklic 25. seje Občinskega sveta sklica 2018 - 2022
  2. Potrditev besedila zapisnika 24. redne seje Občinskega sveta občine Jesenice, ki je bila 31. 3. 2022
  3. Potrditev besedila zapisnika 4. dopisne seje Občinskega sveta Občine Jesenice, ki je potekala od 7. 4. 2022 do 12. 4. 2022
  4. Potrditev besedila zapisnika 3. izredne seje Občinskega sveta Občine Jesenice, ki je bila 5. 5. 2022
  5. Predlog Sklepa o ukinitvi statusa javnega dobra
  6. Predlog Načrta ravnanja s premičnim premoženjem za leto 2022 – Načrt pridobivanja premičnega premoženja – PRVA DOPOLNITEV
  7. Volitve in imenovanja:
  8. Predlog programa dela na področju zaščite in reševanja v občini Jesenice za leto 2022 s poročilom za leto 2021
  9. Poročilo o izvajanju koncesionirane dejavnosti javnega mestnega prometa in šolskih prevozov na območju občine Jesenice v letu 2021
  10. Poročilo o poslovanju in izvajanju gospodarske javne službe oskrbe s toploto na območju občine Jesenice za leto 2021
  11. Letno poročilo družbe Ekogor d.o.o. za leto 2021
  12. Informacija o Letnem poročilu JEKO, d.o.o., Jesenice za leto 2021
  13. Poročilo župana o realizaciji sklepov, sprejetih na sejah Občinskega sveta občine Jesenice v mandatnem obdobju 2018 – 2022
  14. Vprašanja in pobude

Dostopnost

Na Občini Jesenice se zavezujemo, da bomo omogočali dostopnost uradne spletne strani www.jesenice.si v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij vsem uporabnikom.

Izjava o dostopnosti

Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče www.jesenice.si

Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

  • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
  • prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij
  • ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
  • omogočeno je opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
  • omogočena je uporaba različnih ravni naslovov,
  • bralnik v podprtih brskalnikih,
  • spreminjanje velikosti pisave in kontrasta med besedilom in ozadjem,
  • uporaba lupe za slabovidne,
  • poudarjanje povezav.

Stopnja skladnosti

Spletišče www.jesenice.si je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča www.jesenice.si nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Posamezne elemente dostopnosti smo lahko izboljšali in jih prilagodili določilom ZDSMA v skladu z možnostmi. Nekatere spletne vsebine pa trenutno ne morejo izpolnjevati vseh zahtev glede dostopnosti. Njihovo dokončno prilagajanje zahtevam bi bilo, predvsem z vidika kompleksnosti vsebine, nesmotrno v smislu nesorazmernega bremena v kadrovskem in tudi finančnem pogledu.


Primeri takih vsebin so:

  • skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
  • programsko generirani dokumenti (npr. letna poročila),
  • različne kompleksne tabele s podatki

Povratne in kontaktne informacije

Zaradi zelo pogostih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču www.jesenice.si kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo.

Obvestilo o morebitnih primerih neskladnosti objav z določili Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij in zahteve po posredovanju informacij v dostopni obliki lahko pošljete po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Občina Jesenice
Cesta železarjev 6
4270 Jesenice

  • E-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Odgovor boste prejeli v roku osmih dni od prejema obvestila oziroma prošnje. Če v tem roku ne bomo mogli podati ustreznega odgovora, vam bomo sporočili, kdaj bo odgovor podan in razloge za zakasnitev odgovora.

Izvršilni postopek

V primeru, da ugotovite neskladnost z določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko podate prijavo inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo

Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana

  • Tel.: 01 555 58 48
  • E-pošta: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 25. maja 2022 na podlagi samoocene.

Ob povišanju cen ogrevanja, ki smo jim bili na Jesenicah zaradi podražitve cen energentov priča minulo zimsko sezono, se je s strani nekaj članov zainteresirane javnosti izoblikovala civilna iniciativa, trenutno imenovana Civilna iniciativa - Jesenice. Na podlagi zbranih podpisov občanov je župan Blaž Račič marca sklical zbor občanov, na kateri so prisotni izglasovali 10 zahtev, vezanih na ogrevanje in obstoječe koncesijsko razmerje med Občino Jesenice in podjetjem Enos OTE d.o.o. V skladu s 74. členom Statuta občine Jesenice je občinska uprava obravnavala izglasovane zahteve, nato pa javnosti predstavila po posameznih zahtevah podano utemeljeno mnenje o možnosti upoštevanja posamezne zahteve. O omenjenem so bili obveščeni tudi člani Občinskega sveta občine Jesenice.

Ker vseh zahtev ni bilo možno upoštevati, je bila s strani enega od članov občinskega sveta, ki je hkrati tudi član civilne iniciative, na 3. izredni seji dne 5. 5. 2022, sicer namenjeni obravnavi drugega nujnega gradiva, podan predlog za razširitev dnevnega reda s točko, v sklopu katere bi obravnavali zavrnjene zahteve civilne iniciative. Njegov predlog je bil zavrnjen, saj skladno z 32. členom Poslovnika o delu občinskega sveta občinski svet ne more odločati o zadevah brez ustreznega gradiva, ki mora biti svetnikom pravočasno izročeno (svetniki morajo vedeti o čem bo tekla razprava in odločanje), zato mora svetnik v takem primeru za obravnavo točke na seji pripraviti tudi ustrezno gradivo. Gradiva svetnik ni pripravil in predložil občinskemu svetu v obravnavo.

Ker želena točka ni bila uvrščena na izredno sejo, so predstavniki Civilne iniciative - Jesenice zato ponovno zbirali podpise občanov z zahtevo za uvrstitev točke na 25. redno sejo občinskega sveta, ki bo v četrtek, 26. 5. 2022. V zahtevi, ki jo je, skupaj z zbranimi podpisi, posredovala županu Blažu Račiču (priložena v priponki), civilna iniciativa zahteva, da se na sejo uvrsti dodatna točka, »na kateri naj se opravi razprava o sklepih, sprejetih na zboru občanov in na kateri naj OS poda svoja stališča ter se opredeli do izglasovanih zahtev«.

Civilna iniciativa se ob tem sklicuje na 90. člen Statuta Občine Jesenice, ki opredeljuje ljudsko iniciativo. Ljudska iniciativa je neposredna oblika odločanja občanov, in sicer lahko 5 % volivcev zahteva sprejem ali razveljavitev splošnega akta ali druge odločitve občinskega sveta ali drugih organov občine. Izvede se na način, da pobudnik o pobudi volivcem obvesti občinski svet in župana, ta pa nato določi način in rok zbiranja podpisov občanov. Če je v določenem roku na pravilen način (pred državnim organom) zbranih zadostno število podpisov, se zahteva v odločanje preda pristojnemu organu občine (npr. zahteva za razveljavitev splošnega akta se uvrsti na prvo redno sejo občinskega sveta). Institut ljudske iniciative samo z imenom »civilna iniciativa« torej še ni oblikovan.  Hkrati se konkretna zahteva, ki jo je županu vročila civilna iniciativa, ne nanaša na sprejem ali razveljavitev splošnega akta, niti kakršnekoli odločitve drugih organov občine. Zahteva se uvrstitev točke na dnevni red seje občinskega sveta, zato zahteva ne more biti predmet instituta ljudske iniciative.

Članom civilne iniciative, med katerimi sta tudi dva svetnika občinskega sveta Občine Jesenice, je bilo večkrat pojasnjeno (zadnjič na 3. izredni seji 5. 5. 2022), da za uvrstitev posamezne točke na dnevni red seje občinskega sveta sodelovanje občanov ni potrebno, niti točka na zahtevo občanov na dnevni red seje občinskega sveta ne more biti uvrščena. V skladu s tretjim odstavkom 16. člena Poslovnika o delu občinskega sveta Občine Jesenice ima sleherni svetnik, kot izvoljen predstavnik občanov, pravico občinskemu svetu predlagati v sprejem splošne in posamične akte ter obravnavo drugih vprašanj, v skladu z 39. členom pa tudi predlagati razširitev dnevnega reda z uvrstitvijo dodatne točke na dnevni red. Skladno z 32. členom poslovnika seveda pod pogojem, da ima za to pripravljeno ustrezno gradivo, ki ga ostalim svetnikom izroči pravočasno.

Sama vsebina in realizacija zahtev zbora občanov je bila sicer članom civilne iniciative, kot tudi širši javnosti, večkrat pojasnjena. Občinska uprava ocenjuje, da bi imela priprava takšnega gradiva, kakršno izhaja iz zahtev civilne iniciative, škodljive posledice za naše občane, zato takšnega gradiva ne bo pripravila in predložila Občinskemu svetu v obravnavo in sprejem. Bi pa v konkretnem primeru torej najmanj svetnika, ki sta tudi člana civilne iniciative, lahko pripravila in svetnikom pravočasno posredovala ustrezno gradivo in predlagala uvrstitev dodatne točke na dnevni red katerekoli redne seje občinskega sveta in s strinjanjem večine članov občinskega sveta zagotovila tudi njeno obravnavo. Vznemirjanje občanov z zbiranjem podpisov (za napačen namen in na neustrezen način) zato ni ne potrebno ne učinkovito, s čimer so vsaj člani civilne iniciative, ki so hkrati tudi člani občinskega sveta, tudi seznanjeni.  

  • Prvi majski narcisni vrhunec
  • Brezplačni mestni promet za upokojence
  • Premiera seniork ali v tretje gre rado
  • Turčijo postavil na skakalni zemljevid
  • Občina bo uredila kegljišče z bovlingom
  • Praznovanje prvega maja na Pristavi
  • Kuharske delavnice po šolah
  • Mladost s plesom in glasbo

Priznanja se podeljujejo krajanom KS Plavž za uspešno delo, ki je pomembno prispevalo k razvoju, ugledu in sožitju v krajevni skupnosti ter za vsestransko pomoč pri izvedbah planiranih aktivnosti v krajevni skupnosti.

Na 17. redni seji, ki je bila 19. 5. 2022, so člani sveta KS Plavž pregledali zapisnik in realizacijo sklepov 16. redne seje.

Teden ljubiteljske kulture je osrednji letni projekt Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) namenjen promociji in predstavitvi ljubiteljske kulture širši javnosti. JSKD vsako leto za osrednjo temo TLK izbere eno od umetniških zvrsti, in tako je letošnja izdaja posvečena najmlajši v družini umetnosti – filmu. V ospredju programa bodo odnos do filma ter pomen filmske pismenosti in ustvarjalnosti pri vzgoji in izobraževanju. V sklopu TLK 2022 bo tudi na Jesenicah potekalo kar nekaj dogodkov, na našem območju pa jih koordinira JSKD - območna izpostava Jesenice.

Lepo vreme je minuli konec tedna na pobočja pod Golico, ki so jih že pobelile narcise, privabile številne domačine in druge obiskovalce. Množični obisk tudi na začetku turistične sezone potrjuje, da so cvetoče narcisne poljane eden najpomembnejših turističnih adutov občine Jesenice. Tega se dobro zavedamo.

Po lanskem uspešno izvedenem organiziranem avtobusnem prevozu (ob koncih tedna) obiskovalcev z Jesenic na Pristavo in v Planino pod Golico projekt nadaljujemo tudi letos. Obiskovalci so lani novost dobro sprejeli, prav tako domačini, hkrati je bilo zaradi omejenega dostopa obiskovalcev z osebnimi vozili manj obremenjeno tudi naravno okolje. Veseli me, da se je odločitev oziroma usmeritev v spodbujanje trajnostne mobilnosti pri obisku naravnih znamenitosti izkazala za pravilno rešitev. Na ta način smo pridobili vsi.

S tem celotna lokalna skupnost pridobiva na ugledu, hkrati si tlakujemo pot za nadgradnjo turistične ponudbe. K temu bo po pričakovanjih pomembno prispevala tudi nova sodelavka, ki se je zaposlila na Turistično-informacijskem centru (TIC). Na ta način se bomo namreč lahko še bolj posvetili sodelovanju z različnimi akterji v lokalni skupnosti, ki delujejo na področju turizma (ponudniki namestitev, gostinci ter ponudniki izdelkov in drugih storitev), pa tudi v neposredni soseščini, ki s svetovno znanimi naravnimi zakladi in letovišči privablja številne obiskovalce od blizu in daleč. To je priložnost za celotno regijo (torej tudi za nas) in želimo jo izkoristiti.

Včeraj, 18. maja, je v Festivalni dvorani Bled potekala redna letna skupščina Skupnosti občin Slovenije (SOS), katere članica je tudi Občina Jesenice. Župani in županje so pregledali so poročila o delu SOS v letu 2021, načrta dela SOS za leto 2022 in kadrovskega načrta SOS za leti 2022 in 2023 ter se seznanili s poročilom nadzornega odbora SOS. Sprejeli so tudi finančno poročilo SOS za leto 2021 in finančni načrt SOS za leto 2022 ter predlog popravka članarine za leto 2023. Delovnemu sestanku je ob 12. uri sledil svečani dogodek ob obeležitvi 30. obletnice delovanja Skupnosti občin Slovenije. V družbi svečanih govornikov, predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in častne članice Skupnosti občin Slovenije Magdalene Tovornik, so se župani in županje sprehodili skozi tri desetletja uspešnega delovanja SOS. V imenu Občine Jesenice se je dogodka udeležil župan Blaž Račič.

Župan Blaž Račič pred prihajajočo poletno prometno gnečo DARS in Policijo opozarja na nujnost bolj celostnega reševanja problematike gneče in zastojev, ki so lani vsak dan hromile Jesenice.

V petek se je zaključila sanacija opornega zidu pod Pejcami, ki jo je Občina Jesenice izvajala v minulih dveh mesecih. Izvajalec je z gradbišča pospravil še zadnje malenkosti, odstranjena pa je tudi polovična zapora ceste, ki je bila urejena s semaforjem. 

Da tudi sanacija takšnega opornega zidu ni mačji kašelj, je razvidno tudi iz fotogalerije pod prispevkom, kjer si lahko v nekaj fotografijah ogledate potek sanacije.

Page 1 of 2

Uporabne povezave