Skok na osrednjo vsebino

Najave

Sep 2021 22

Začenjajo se 31. Dnevi evropske kulturne dediščine in 9. Teden kulturne dediščine

V petek, 24. septembra 2021, ob 11. uri se začenjajo 31. Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD) in 9. Teden kulturne dediščine (TKD). Med 25. septembrom in 9. oktobrom 2021 se bo na temo Dober tek! zvrstilo več kot 350 dogodkov v 150 krajih širom po Sloveniji in v zamejstvu. Mednje so vključeni tudi trije dogodki v občini Jesenice.

Osrednja tema najbolj prepoznavnega kulturnega dogodka pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, na katerem sodeluje petdeset držav podpisnic Evropske kulturne konvencije, je letos Dediščina za vse. Vključujoča in raznolika dediščina, ki pritegne najširšo javnost, v ospredje postavlja raznolikost in poudarja, da nas interakcija med ljudmi ali skupinami, ki izhajajo iz različnih kulturnih okolij, bogati. Hrana je v svoji raznolikosti nekaj, kar nas povezuje. Zato lahko rečemo, da se skupni evropski temi pridružuje tudi Slovenija s temo Dober tek!. Hkrati se pridružujemo aktivnostim ob imenovanju Slovenije za evropsko gastronomsko regijo.

Osrednja slovesnost bo 24. septembra 2021 ob 11. uri potekala v spletnem okolju Zoom (prijava do 23. 9. 2021), vabilo in povezavo za prijavo najdete na https://www.zvkds.si/sl/dekd/dekd-tkd.  

Pri oblikovanju programa dogodkov in dejavnosti sodelujejo muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, vrtci, osnovne in srednje šole ter gimnazije, območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) ter zavzeti posamezniki, ki delujejo v mladinskih klubih, turističnih organizacijah, zvezah kulturnih organizacij in nevladnih organizacijah – društvih, skupaj skoraj 500 različnih organizacij. Pregledne in zanimive razstave, predavanja, predstavitve, posveti, delavnice, zbirke starih receptov in njihove sodobne nadgradnje, kuhanje, krašenje, okušanje in vonjanje, spoznavanje kuharskih skrivnosti naših prednikov in lokalnih posebnosti ter obujanje pozabljenih sestavin so le del dejavnosti, ki se bodo zvrstile med 25. septembrom in 9. oktobrom 2021.

 

Dogodki v okviru TKD v občini Jesenice

DOBER TEK! – Kovaška ustvarjalna delavnica z delavsko malco

25. september, 11.00; Trg in Kasarna na Stari Savi, Cesta Franceta Prešerna 48

Člani društva bodo staro rokodelsko obrt predstavili v živo. Tokrat bodo kovali skupen projekt –izdelek na kulinarično temo Dober tek!, ki ga bodo podarili Gornjesavskemu muzeju Jesenice. Na stojnicah bo predstavitev delavske malce lokalnih gostinskih ponudnikov.

Organizator: Gornjesavski muzej Jesenice, Cehovsko društvo kovačev Slovenije


Hrana, javno vodstvo po fotografski razstavi

9. september–29. oktober; Muzej Kosova graščina, Cesta maršala Tita 64

Na gostujoči razstavi bodo razstavljene fotografije, ki so nastale v preteklih letih v sklopu fotografskih delavnic Hrana in Tihožitje. Vabimo na javno vodstvo po razstavi in na predstavitev delavske malce, v sodelovanju z RAGOR

Organizator: Gornjesavski muzej Jesenice, Fotografsko društvo Jesenice


Povsod je dobro, a doma je najboljše!

26. september–2. oktober; Kulturni hram na Koroški Beli, Cesta Ivana Cankarja 17

Razstava vezenin in predstavitev pogrinjkov v tehniki narodnega veza, predstavitev tradicionalnih jedi ter njihova postrežba pod sloganom: »Tu smo doma, kjer diši iz krušne peči, kjer čebelica leti z neba, kjer so me zibali mamica moja.«

Organizator: Farno kulturno društvo Koroška Bela, Društvo podeželskih žensk pod Golico in Stolom

Read 815 times Last modified on Thursday, 23 September 2021 20:33

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave