Skok na osrednjo vsebino

Najave

Mar 2024 26

Vabilo: pogovor in predavanje Preventiva in osveščanje o raku dojk in o rakih rodil

Združenje Europa Donna Slovenija - Skupina Zgornja Gorenjska vabi v sodelovanju z Občino Jesenice in s sveti krajevnih skupnosti Plavž, Sava in Podmežakla na pogovor in predavanje Preventiva in osveščanje o raku dojk in o rakih rodil v petek, 29. marca 2024, ob 17. uri v dvorano v Kolpern (Fužinska cesta 2, Jesenice).

Združenju z več kot 3.700 članic in članov povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk ali rakom rodil, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji, ki delujejo na področju raka dojk in rakov rodil. V okviru združenja delujeta podružnici in tri skupine, na Gorenjskem je to Skupina Zgornja Gorenjska.

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, med obolelimi sta tudi do dva odstotka moških. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku. K odkrivanju manjših, netipnih sprememb (te so običajno manjše kot en centimeter) zagotovo pripomore organizirani državni presejalni program DORA.

Raki rodil predstavljajo velik delež rakavih obolenj pri ženskah, obsegajo: rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice.

Zdrav način življenja, ustrezna prehrana, udeležba na presejalnih programih DORA, ZORA, redni ginekološki pregledi pomembno prispevajo tudi k hitrejšemu odkrivanju bolezni. K temu sodi tudi osveščanje in pogovor s tistimi, ki so se soočile z boleznijo.

V priponki najdete uradno vabilo.

Read 209 times

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave