Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Nov 2017 08

Verzionar po dveh letih zopet na Jesenicah

Konec oktobra je na Jesenicah potekal dvodnevni festival poezije Verzionar, ki je letos postregel s srečanji z literati, mednarodnimi verzi, koncertom in gledališkim vrhuncem – igranim recitalom Rodinovi grehi.

Festival, ki ime nosi po nesmrtnem pesniku Verzionarju, maskoti pesniškega festivala, se vsaki dve leti odvija v organizaciji Kulturno umetniškega kluba Artista pod vodstvom jeseniškega mladega pesnika Jerneja Kusterla. Letos je postregel z vrsto pravih literarnih poslastic. Tako sta v petek, 27. oktobra, v sklopu festivala Osnovno šolo Prežihovega Voranca obiskala pesnika Bina Štampe Žmavc in Feri Lainšček, zvečer so pripravili literarni večer z Borisom A. Novakom, za zaključek prvega dne pa še glasbeno poslastico s koncertom Pande, Imperija in Noctiferie s projektom Transnatura. Dan kasneje so pripravili dobro obiskane pesniške delavnice s Petro Kolmančič, mednarodne verze z vrsto pesnikov iz Slovenije in tujine, za zaključek pa še igrani recital Rodinovi grehi, ki je povsem navdušil obiskovalce in si prislužil stoječe ovacije. Recital je nastal v sodelovanju med glavnim organizatorjem festivala Jernejem Kusterlom in režiserjem Vidom Klemencem ter igralci Gledališča Toneta Čufarja. Igra bo šla po besedah organizatorja na turnejo, videti pa jo bo mogoče tudi v okviru abonmaja v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice.  

Jernej Kusterle je bil po končanem festivalu zelo zadovoljen: „Poezija je bila tista zaradi katere se je slovenski narod vzpostavil. Prešeren je s svojo poezijo dvignil slovenski jezik na raven drugih evropskih jezikov. Dokazal je da je slovenščina speven, visok jezik, ki se lahko kosa z vsemi ostalimi. Z mednarodnimi verzi, kjer so lahko predstavniki narodov, ki živijo v Sloveniji tudi njim dali možnost, da predstavijo svojo poezijo. Vsak posameznik ima pravico, da predstavlja tako sebe kot svoj narod ne glede na to, kje je, ter seveda tudi narod, kjer je.“ Za zaključek Kusterle še dodaja, da se bo Verzionar čez dve leti z novo temo zopet vrnil na Jesenice, hkrati pa še dodaja: »Zahvaljujemo se vsem, ki so nam pri organizaciji prireditve pomagali, na čelu z Občino Jesenice, ki je v okviru razpisa za sofinanciranje mladinskih programov tudi sofinancirala izvedbo festivala.« 

Read 2363 times Last modified on Wednesday, 08 November 2017 13:54