Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Jan 2019 28

Na minuli seji Občinskega sveta tudi o CERO Mala Mežakla

Župan Blaž Račič si je v začetku januarja s predstavniki Ekogorja ogledal stanje v CERO Mala Mežakla Župan Blaž Račič si je v začetku januarja s predstavniki Ekogorja ogledal stanje v CERO Mala Mežakla

V četrtek je na seji Občinskega sveta občine Jesenice župan Blaž Račič svetnice in svetnike obvestil o aktivnostih v zvezi z dogajanjem v Centru za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla. Povedal je, da si je pred kratkim, skupaj s predstavniki koncesionarja, podjetja Ekogor d.o.o., CERO Mala Mežakla ogledal, hkrati pa se z njimi pogovoril o nadaljnjih možnostih, ki bi privedle k čim hitrejši rešitvi problema pojava smradu. Iz pogovora s koncesionarjem in samega ogleda je bilo razvidno, da se lahka frakcija, za katero na ravni celotne države nimajo rešitve za njeno primerno končno izrabo, zaradi pomanjkanja prostora neobdelano skladišči tudi na območju izven CERO, na občinski parceli, za kar koncesionar od Občine trenutno nima dovoljenja oziroma soglasja.

Koncesionar je v preteklih dneh na njegovo pobudo županu poslal kronološki pregled problematike delovanja CERO Mala Mežakla in predvidene rešitve, hkrati pa tudi predlog, da bi za skladiščenje predelane lahke frakcije, ovitih v bale, najeli občinsko parcelo ob CERO Mala Mežakla. Da to ni dopustno, so se na seji Občinskega sveta strinjali tako župan kot občinski svetniki. Gradivo, ki ga objavljamo tudi v priponki, bo služilo tudi za nadaljnje pogovore z državo. Župan Blaž Račič je namreč povedal:

»S koncesionarjem se aktivno pogovarjamo. Doslej smo ugotovili, da Občina Jesenice in podjetje Ekogor sama rešitve ne moreta najti, saj na to vplivajo okoliščine, na katere tako Občina kot koncesionar nimata neposrednega vpliva. Zato je nujno, da k sodelovanju na tem področju pritegnemo državo.«

Tako je župan ministra za okolje in prostor Jureta Lebna ob njunem nedavnem srečanju na kratko že seznanil s problematiko, minister pa bo v nadaljevanju obiskal tudi Jesenice oziroma CERO Mala Mežakla ter se podrobneje seznanil s problematiko CERO Mala Mežakla in hkrati tudi ostalih slovenskih centrov za ravnanje z odpadki.  

Read 1853 times Last modified on Wednesday, 30 January 2019 08:58