Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Dec 2019 12

Predstavili ugotovitve in izvedene ukrepe v zvezi s plazovi nad Koroško Belo

Predstavili ugotovitve in izvedene ukrepe v zvezi s plazovi nad Koroško Belo Foto: Andraž Sodja

V ponedeljek, 9. decembra, so zbranim krajanom Koroške Bele predstavniki občine Jesenice, Vodno-gospodarskega podjetja Kranj, Geološkega zavoda Slovenije, Civilne zaščite, Uprave za zaščito in reševanje ter drugi pojasnili ugotovitve in ukrepe na plazovih Čikla in Urbas, strugi potoka Bela, ter načrte za prihodnost, s katerimi bo zagotovljeno tudi obveščanje v primeru sprožitve teh plazov.

V ponedeljek, 9. decembra, je Občina Jesenice v jedilnici osnove šole na Koroški Beli pripravila zbor krajanov, na katerem so okoli 100 zbranim krajanom predstavili do sedaj izvedene ukrepe na plazovih Čikla in Urbas, druge ugotovitve z nestabilnega pobočja Karavank, sisteme nadzora in ugotovitve, ki so jih zbrali geologi Geološkega zavoda Slovenije, ter načrte Občine, štaba civilne zaščite, Uprave za zaščito in reševanje ter drugih. Zbrane občane je uvodoma pozdravil župan Blaž Račič, ki je poudaril pomembnost obravnavane teme:

"V zadnjih letih je bilo veliko postorjenega, ta problematika pa je tudi ena od prioritet občine Jesenice. Upam, da bodo te aktivnosti prinesle nekaj več gotovosti na Koroško Belo. Strokovnjaki vam bodo znali aktivnosti tudi pojasniti, vse aktivnosti, ki so potekale so namenjene zagotovitvi večje varnosti prebivalcev in premoženja."

Prvi del predstavitve je prevzel Aleš Klabus iz Vodno-gospodarskega podjetja VGP Kranj, ki je predstavil ukrepe izvedene na hudourniku Bela v letih 2018 in 2019:

"Izvedena so bila obsežna vzdrževalna in investicijsko-vzdrževalna dela skozi in nad naseljem Koroška Bela. V celoti je bila sanirana in dopolnjena obstoječa, stara regulacija Bele skozi naselje na skupni dolžini 650 m. Struga je bila očiščena, sanirani in dopolnjeni so bili obrežni zidovi in zavarovanja ter 28 ustalitvenih pragov in pregrad. Nad naseljem pri vodohranu je bila sanirana ter povišana obstoječa zaplavna pregrada, njen zaplavni prostor pa je bil izpraznjen. Na vrhu hudourniškega vršaja oziroma na izteku grape Bele sta bili zgrajeni dve novi zaplavni pregradi (ena s posebnim grabljastim prelivom), hkrati pa je bil izpraznjen zaplavni prostor še ene obstoječe pregrade. Do pregrad je bila zgrajena nova dovozna cesta, ki bo v prihodnje služila za vzdrževanje ter za odvoz materiala iz zaplavnih prostorov. Dela so bila izvajana od avgusta 2018 do marca 2019, vrednost vseh izvedenih ukrepov pa znaša 608.000 €. Izgradnjo nove ceste je financirala Občina Jesenice.''

Z ukrepi na vodotokih pa se aktivnosti povezane s plazovi niso končale, temveč je v tem času potekala obsežna raziskava problematičnih območij v Karavankah, kjer so strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije skupaj s podjetjem Geolink vzpostavili tudi obsežen in napreden sistem nadzora premikov obeh najnevarnejših plazov. Kot je pojasnila Tina Peternel z Geološkega zavoda, so pri tem ugotovili, da je v celotnem zaledju identificiranih več kot 20 aktivnih zemeljskih plazov in podorov, izpostavili so potrebo po ureditvi najnujnejših zaščitnih ukrepov pred klasičnimi hudourniškimi dogodki in vzpostavitvi dodatnega nadzora in spremljanja premikov in nadzora v realnem času, ter tudi potrebo po dodatnih raziskavah celotnega območja, ki so ga geološko ocenili za problematičnega. Grega Bahun iz Geolinka pa je predstavil tudi napredne sisteme nadzora premikov in vremenskih razmer na plazu, z vzpostavljenima dvema nadzornima postajama na plazovih Čikla in Urbas, s katerimi v realnem času zbirajo podatke o dogajanju na plazovih. Vodja uprave za zaščito in reševanje v Kranju Robert Skrinjar je dodal še načrte za vzpostavitev sistema alarmiranja za območje Koroške Bele, za katerega pa še ni zagotovljeno financiranje s strani države, vzpostavitev alarmiranja pa bo v prihodnje krajane Koroške Bele opozorila na morebitno sprožitev plazov. Kot so na vprašanja nekaterih zaskrbljenih krajanov odgovorili strokovnjaki, razloga za strah ni, na plazovih so tudi v letošnjem deževnem novembru beležili premike, a zaenkrat ne gre za nevarne premike, tako ocenjujejo da neposredne grožnja ni tako aktualna, vseeno pa so predvideni ukrepi pomembni za zagotovitev večjega občutka varnosti krajanov Koroške Bele. Ti pa so izpostavili, da še vedno ni urejen evakuacijski načrt oziroma vzpostavljena varna območja, kamor bi se krajani v skrajnem primeru lahko zatekli na varno. Pri tem je poveljnik štaba Civilne zaščite občine Jesenice Igor Arh pojasnil, da gre za del celotnega načrta ukrepanja, ki je v pripravi.

Read 2335 times Last modified on Tuesday, 17 December 2019 16:08