Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Apr 2020 17

Župan ponovno pozval okoljskega ministra k aktivnejšemu reševanju problematike kopičenja odpadkov

Župan Blaž Račič je danes na ministra za okolje in prostor mag. Andreja Vizjaka naslovil dopis, v katerem je ministrstvo ponovno pozval k aktivnejšemu reševanju problematike kopičenja lahke frakcije in odpadne embalaže na območju Slovenije.

Občani občine Jesenice, ki živijo v bližini Centra za ravnanje z odpadki (CERO) Mala Mežakla, namreč že dlje časa opozarjajo na kopičenje lahke frakcije in smrad, ki se širi iz tega območja. Koncesionar Ekogor d.o.o. sicer izvaja ukrepe, ki so predpisani v Okoljevarstvenem dovoljenju za objekte za mehansko in biološko obdelavo komunalnih odpadkov na Mali Mežakli, ter ukrepe, ki so jim bili naloženi z inšpekcijskimi odločbami, vendar zaradi dejstva, da na državni ravni ni rešitve za končno izrabo lahke frakcije, možnosti njenega izvoza pa so zelo omejene, prihaja do neomejenega kopičenja lahke frakcije.

Že v letu 2018 je bil na ravni Koordinacije županov Zgornje Gorenjske sprejet sklep, da se pozove pristojno ministrstvo k reševanju problematike lahke frakcije na območju celotne Republike Slovenije. Tudi v letu 2019 je bilo z različnih strani na ministrstvo za okolje in prostor naslovljenih več apelov z opisi nevzdržnih razmer in prošnjami po pomoči. S strani ministrstva smo prejemali odgovore, iz katerih izhaja, da na ravni države v tem trenutku takojšnje rešitve za vse količine lahke frakcije ni, da pa se preverja možnost termične obdelave odpadkov. S tem namenom je bila decembra 2019 imenovana tudi širša delovna skupina za koordinacijo aktivnosti za postavitev objekta termične obdelave odpadkov, katere član je tudi predstavnik Občine Jesenice. Kljub temu, da je bil rok za izvedbo naloge, naložene delovni skupini, konec februarja, ta še ni bila izvedena. Župan Račič je v svojem dopisu zato zapisal:

»Razumemo, da so aktivnosti omejene tudi zaradi situacije, povezane z razglašeno epidemijo COVID-19, vendar ob taki dinamiki izvajanja aktivnosti v kratkem rešitve s končno izrabo lahke frakcije ni pričakovati, dejanske razmere na območju CERO Mala Mežakla pa so zaradi kopičenja lahke frakcije, kot tudi odpadne embalaže, postale nevzdržne.«

Ne glede na trenutno situacijo s COVID-19 je zato ponovno zaprosil Ministrstvo za okolje in prostor za pospešitev aktivnosti na področju iskanja končne rešitve za izrabo lahke frakcije, ker predstavlja nakopičena lahka frakcija prvovrstni okoljski in politični problem, ki zahteva čimprejšnje ukrepanje.

»Nujno je treba pristopiti tudi k ukrepom za normalizacijo stanja glede nepobrane odpadne komunalne embalaže, ki ob lahki frakciji ravno tako predstavlja veliko nevarnost za zdravje ljudi in veliko požarno nevarnost. Hkrati ministrstvo pozivamo tudi, da nemudoma pristopi k iskanju kratkoročnih rešitev, ki bi omilile težave kopičenja lahke frakcije in odpadne embalaže na območjih, kjer za to preprosto ni več prostora, niti začasno skladiščenje ni ustrezno urejeno,«

je svoj poziv zaključil župan Račič.  

Read 2084 times Last modified on Friday, 17 April 2020 13:50