Skok na osrednjo vsebino
Print this page
May 2020 13

S poostrenim nadzorom do pravilnejšega ravnanja z odpadki

Jeseniški inšpektorji in redarji so danes v sodelovanju s predstavniki javnega komunalnega podjetja Jeko d.o.o. Jesenice opravili nadzor nekaj najbolj problematičnih ekoloških otokov na območju občine Jesenice. Zaradi nepravilnega odlaganja odpadkov so ti namreč preobremenjeni, nedovoljeno oziroma nepravilno odlaganje odpadkov pa kvari okolico, hkrati pa zaradi dodatnega razvrščanja odpadkov povzroča dodatne stroške komunalnemu podjetju in posledično samim občanom.

Inšpektorji in redarji so tako preverili pravilnost odlaganja odpadkov na ekoloških otokih na Dobravski ulici, na Koroški Beli, za Gledališčem Toneta Čufarja Jesenice, na Ulici Cirila Tavčarja in na nekaterih drugih. Med največkrat ugotovljene nepravilnosti sodijo:

  • odlaganje odpadkov ob in na zabojnike

(odpadke je potrebno ustrezno razvrstiti v ustrezne zabojnike. Ob in na zabojnike ni dovoljeno odlagati odpadkov. Če so zabojniki polni, je potrebno odpadke odpeljati na drug eko otok ali na zbirni center Jesenice.)

  • pravne osebe (npr. gostinci) odlagajo odpadke iz svoje dejavnosti na eko otoke

(odpadki, ki nastajajo v okviru opravljanja poslovne dejavnosti ne sodijo na eko otok. Pravni subjekti za odpadke morajo imeti posebne dogovore z javnim podjetjem ali drugim koncesionarjem, odvisno od vrste odpadkov.)

  • na eko otok so odloženi mešani ali nerazvrščeni odpadki

(na eko otok sodijo samo ustrezno razvrščeni odpadki in samo za tisto frakcijo, za katero je tam nameščen zabojnik, npr. steklo, papir, plastika …)

  • na eko otok (ob zabojnike) so odloženi kosovni odpadki

(kosovni odpadki ne sodijo na eko otok. Kosovne odpadke je potrebno dostaviti na zbirni center Jesenice ali se za njihov odvoz dogovoriti z JKP Jeko d.o.o.)

  • na eko otok (ob zabojnike in v zabojnike) je odložen zeleni odrez (veje, trava, listje…)

(zeleni odrez je potrebno kompostirati na lastni parceli, če to ni možno je potrebno zeleni odrez dostaviti na zbirni center Jesenice ali se za njihov odvoz dogovoriti z Jeko d.o.o.)

  • v ali ob zabojnike so odloženi gradbeni materiali, kamenje, zemlja, topli ogorki, pepel, odpadki v tekočem stanju, gošče, usedline in podobno.
    (v noben zabojnik, niti v vaš zabojnik, v katerem zbirate mešane komunalne odpadke, ne sodijo gradbeni materiali, kamenje, zemlja, topli ogorki, pepel, kosovni odpadki, odpadki z vrtov, odpadki v tekočem stanju, gošče, usedline in podobno. Tovrstne odpadke je potrebno oddajati ločeno na zbirni center Jesenice.)

Kaj sodi na ekološki otok in kaj ne, je napisano na posameznem zabojniku za odpadke. Ločene frakcije odpadkov, ki tja ne sodijo, ali začasno povečane količine odpadkov (zeleni odrez, kosovni odpadki, plastika …) morajo občani primarno, v lastni režiji dovažati na zbirni center, kjer komunalno podjetje te odpadke brezplačno prevzame v ustrezno obdelavo. Če te količine odpadkov niso velike, jih lahko gospodinjstva odložijo tudi na eko otoke, a pod pogojem, da so odpadki ustrezno ločeni. Mešani odpadki, zeleni odrez ali kosovni odpadki na eko otoke namreč ne sodijo. Pravne osebe  (s.p-ji, d.o.o.,…) odpadkov, ki nastajajo v okviru dejavnosti ne smejo prepuščati na eko otokih, saj so le-ti namenjeni izključno za odpadke iz gospodinjstva. Pravne osebe za odpadke iz dejavnosti morajo imeti sklenjene posebne dogovore ali pogodbe z javnim komunalnim podjetjem ali drugimi koncesionarji za odvoz teh odpadkov (npr. gostinstvo – steklovina, kartoni, plastika…). 

V današnjem nadzoru je bilo ugotovljenih več prekrškov zaradi nedovoljenega odlaganja odpadkov, za vse ugotovljene kršitelje pa bo Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica uvedel prekrškovne postopke. Vodja službe Gregor Jarkovič pri tem pojasnjuje: »Glavna odgovornost za ustrezno ravnanje z odpadki na povzročitelju oziroma lastniku odpadkov, se pravi na subjektu, ki je te odpadke ustvaril. Na Jesenicah se, tako kot v drugih občinah, pojavlja vedno več nedovoljenega odlaganja odpadkov, ki ga ne moremo pripisati nevednosti, temveč gre za namerno dejanje, zato bo Medobčinski inšpektorat in redarstvo z namenom izboljšanja stanja v prihodnje tovrstne nadzore še poostril in za vsako opaženo nepravilnost dosledno ukrepal. To za kršitelja pomeni, da je, poleg odrejene sanacije odpadkov, lahko kaznovan s kaznijo tudi od 250 EUR dalje.«

Pa še dodatna koristna informacija:

Če na cesti opazite povoženo žival, o lokaciji najdbe obvestite pristojno službo za odstranjevanje poginulih živali na dežurno številko Nacionalnega veterinarskega inštituta  01/477-93-53.

Read 3535 times Last modified on Monday, 08 June 2020 12:28

1 comment

  • Comment Link Friday, 15 May 2020 07:04 posted by filip rekar

    Enkrat poglejte brežino in parkirno mesto za dvorano podmežakla in boste opazili osveščenost odlaganja odpatkov !!!!

    Report