Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Sep 2020 27

Obnova spomenika na grobišču ponesrečenih graditeljev karavanškega predora

Predstavniki Občine Jesenice, ki je skrbnik kulturnih spomenikov na območju občine Jesenice, vsako leto pregledajo stanje spomenikov na območju občine Jesenice in poskrbijo za potrebno obnovo le-teh. Tako se je v preteklih dneh v Spominskem parku končala nujno potrebna sanacija spomenika na grobišču ponesrečenih graditeljev karavanškega železniškega predora leta 1904. Na spomeniku so bili restavrirani kamniti in kovinski deli (ugreznjeni kamniti robniki, kovinska plošča, ograja in križ), urejeno pa je bilo tudi območje spomenika, vključno z zasaditvijo okrasnih rastlin.

Izvajalec del je bilo podjetje Artarena d.o.o. iz Škofljice, pri obnovi, ki je bila izvedena po kulturno-varstvenih pogojih Zavoda za varstvo kulturne dediščine, pa sta sodelovala tudi konservatorska-restavratorka Ana Resnik in podjetje Šebo d.o.o.. Za zasaditev rastja okrog spomenika je poskrbelo jeseniško komunalno podjetje JEKO d.o.o.. Za sanacijo spomenika je Občina Jesenice iz svojega proračuna zagotovila 8.000 €.  

Spominski park na Plavžu sicer predstavlja pomemben del mesta, v katerem najdemo več kot dvesto vrst okrasnega drevja in grmovnic ter več kulturno–zgodovinskih spomenikov, zaradi njegove kulturne in naravne vrednosti pa smo pred kratkim o parku posneli tudi krajši dokumentarni film. Ogledati si ga je možno TUKAJ.

Read 897 times Last modified on Monday, 28 September 2020 12:39