Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Dec 2021 03

Jesenice še naprej branju prijazna občina

Certifikat za naslednje triletno obdobje sta prevzela župan Blaž Račič in direktorica Občinske knjižnice Jesenice Veronika Osredkar (na fotografiji še (levo) predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen in (desno) državna sekretarka Ministrstva za kulturo RS dr. Ignacija Fridl Jarc) Certifikat za naslednje triletno obdobje sta prevzela župan Blaž Račič in direktorica Občinske knjižnice Jesenice Veronika Osredkar (na fotografiji še (levo) predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen in (desno) državna sekretarka Ministrstva za kulturo RS dr. Ignacija Fridl Jarc)

Občina Jesenice ostaja branju prijazna občina tudi v naslednjem triletnem obdobju. Naziv, ki ga sicer nosi od leta 2018, je takrat prejela in danes tudi podaljšala zaradi uspešnega izvajanja ukrepov in projektov za spodbujanje bralne kulture in bralne pismenosti.

Danes so Združenje splošnih knjižnic, Skupnost občin Slovenije in Ministrstvo za kulturo RS na Ministrstvu za kulturo RS pripravili slavnostno prireditev, na kateri so podelili in podaljšali nazive »Branju prijazna občina« za naslednje triletno obdobje. Med občinami, ki so uspešno podaljšale naziv oziroma certifikat, so tudi Jesenice, certifikat pa sta v imenu Občine Jesenice prevzela župan Blaž Račič in direktorica Občinske knjižnice Jesenice Veronika Osredkar. Občina Jesenice je sicer imetnica certifikata branju prijazna občina že od leta 2018.

Komisija je v svoji obrazložitvi za podaljšanje certifikata zapisala, da je Občina Jesenice v svoji prijavi izkazala nadaljevanje ustvarjalnega in spodbudnega odnosa do knjige in branja ter zavedanje, kako pomembna je vloga lokalne skupnosti pri spodbujanju bralne kulture in bralne pismenosti. Občina Jesenice je namreč v svoji prijavi dokazala, da s svojimi praksami spodbuja branje kot temeljno vrednoto družbe, pri tem pa povezuje različne organizacije in ne nazadnje same prebivalce v lokalni skupnosti. Med organizacije, ki – poleg Občinske knjižnice Jesenice – v občini Jesenice uspešno skrbijo za spodbujanje bralne kulture, spadajo še jeseniške šole in drugi javni zavodi (Gornjesavski muzej Jesenice, Ljudska univerza Jesenice, Vrtec Jesenice, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske), hkrati pa tudi druge organizacije, kot sta npr. Javni sklad za kulturne dejavnosti – območna izpostava Jesenice in Zveza kulturnih društev Jesenice. Poleg bralnega kluba in ostalih dogodkov, ki že vrsto let potekajo pod okriljem Občinske knjižnice Jesenice, in Meteoritinega bralnega kluba, ki ga je v sodelovanju s knjižnico izvedlo Društvo za promocijo znanosti in fantastike Meteorita, sofinancirala pa ga je Občina Jesenice, je bilo v obdobju 2019–2021 na Jesenicah dodatno izvedenih blizu 50 občinskih in medobčinskih, regionalnih, nacionalnih ter mednarodnih projektov, povezanih s področjem bralne pismenosti in bralne kulture.

"Na Jesenicah se zavedamo pomena znanja in branje je prav gotovo ena od pomembnih osnov, temeljev tega znanja, zato ga podpiramo. Podpiramo branje, podpiramo prizadevanja naše knjižnice in vseh drugih ustanov v občini Jesenice, ki promovirajo branje. In seveda smo tega priznanja oziroma podaljšanja statusa branju prijazne občine zelo veseli in nas to opogumlja in pomaga, da bolj smelo gledamo v našo prihodnost,"

pa je ob podaljšanju certifikata povedal župan Blaž Račič.

Od leta 2017 je nazive Branju prijazna občina prejelo 52 občin. Naziv je veljaven tri leta, po tem obdobju pa prejemnica naziva strokovni komisiji ponovno predstavi svoje nove projekte na tem področju.

"Občine, ki so pridobile naziv, prepoznavajo področje knjige in branja kot enega od strateških področij v svoji lokalni skupnosti, kar dokazujejo s svojimi razvojnimi dokumenti na področju kulture, kjer ima vse, kar je povezano s knjigo, posebno mesto. Občine so se tvorno vključile v oblikovanje dejavnosti na področju spodbujanja branja in podpore knjigi kot partnerji in zavezniki tako v sodelovanju s knjižnicami, kot tudi samostojno in v povezavi z drugimi ustanovami pri razvoju različnih projektov, dejavnosti in dogodkov. Z aktivnostmi za spodbujanje branja izboljšujejo bivanjsko raven svojih prebivalcev na socialnem, ekonomskem in kulturnem področju ter jim omogočajo, da kakovostno preživljajo čas, krepijo družinske vezi, se izobražujejo, raziskujejo in se povezujejo med seboj,"

je povedala predsednica Združenja splošnih knjižnic Vesna Horžen.

Read 712 times Last modified on Monday, 06 December 2021 15:45