Skok na osrednjo vsebino

Novice

Jan 2024 29

Regionalno srečanje Dnevov Evropske kulturne dediščine in tedna kulturne dediščine na Jesenicah

Pred vrati je regionalno srečanje Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in (TKD) tedna kulturne dediščine, ki bo potekalo 6. februarja v Gornjesavskem muzeju Jesenice v Galeriji Kolpern. Brezplačen poldnevni izobraževalni program je namenjen seznanjanju s temo DEKD in TKD 2024 Dediščina kulturnih poti, mreženja in povezav ter izmenjavi izkušenj in povezovanju. Gornjesavski muzej Jesenice bo denimo predstavil Slovenski železarski muzej, kako se povezuje in sodeluje v lokalnem, nacionalnem in čezmejnem prostoru, in sicer na primeru projekta Oglje je črno zlato.

Srečanje je primerno za vse, ki bi želeli sodelovati, najširši publiki, še posebej pa zaposlenim v muzejih, galerijah, knjižnicah, arhivih, vrtcih, osnovnih, srednjih šolah in gimnazijah, območnih izpostavah JSKD, ter posameznikom, ki delujejo v mladinskih klubih, turističnih organizacijah, zvezah kulturnih organizacij, nevladnih organizacijah – društvih, lastnikom dediščine in zainteresiranim posameznikom.

Izobraževalni program je brezplačen, vendar se je treba nanj obvezno prijaviti prek spleta. Celotni program je priložen v priponki.

Namen DEKD                                                              

Spodbuditi zanimanje javnosti za varstvo kulturne in naravne dediščine in javnosti predstaviti idejo o skupni kulturni dediščini, o bogastvu in kulturni raznolikosti Evrope; spodbujati k reakciji na socialne, politične in ekonomske izzive.

DEKD predstavljajo najprepoznavnejšo akcijo pod okriljem Sveta Evrope in Evropske Unije na področju kulture, saj sodeluje 50 držav, 6.000 mest, 30.000 kulturnih spomenikov, obišče jih več kot 20 milijonov obiskovalcev.

Vse države delujejo po sprejetih smernicah:

 • DEKD se prirejajo vsako leto septembra (v Sloveniji zadnji teden v mesecu septembru);
 • odpirajo se vrata spomenikov, ki so sicer zaprta za širšo javnost;
 • DEKD vključujejo obiske spomenikov, ki so sicer odprti za javnost pod pogojem, da gre za dodatne dejavnosti, kot so posebna vodstva, delavnice, koncerti, predstave, okrogle mize, simpoziji …;
 • vstop na dogodke je brezplačen ali je vstopnina znatno znižana;
 • dogodki so usmerjeni k družinam in spodbujajo udeležbo otrok in mladih;
 • vse države in lokalni organizatorji uporabljajo poimenovanje DEKD, logo DEKD in označijo prireditvena mesta z zastavo DEKD.

DEKD so v Sloveniji od začetka tematsko zasnovani. Cilji, ki jih poleg skupnih evropskih uresničujemo v naši praksi pa so:

 • spodbujamo sodelovanje laične in strokovne javnosti pri prepoznavanju, promociji in izjemoma tudi pri obnovah kulturne dediščine;
 • uporabljamo celovit pristop tako z vidika dediščine kot nedeljivega pojma kot tudi iz vidika delovanja človeka, ki za obravnavo dediščine razvija svojo ustvarjalnost na več področjih;
 • težimo k povezovanju slovenskega kulturnega prostora tudi onkraj meja Slovenije;
 • vključujemo etnične skupnosti, ki živijo na območju Slovenije;
 • z medinstitucionalnim in medresorskim povezovanjem skušamo zapolnjevati vrzeli, ki jih med nas postavljajo okvirji institucionalnega delovanja.
Read 273 times Last modified on Tuesday, 30 January 2024 15:17

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Uporabne povezave