Skok na osrednjo vsebino
Print this page
Apr 2014 03

Planina pod Golico z obnovljeno cesto, parkiriščem in prostori Krajevne skupnosti

Planina pod Golico z obnovljeno cesto Planina pod Golico z obnovljeno cesto Občina Jesenice

Jesenice, 2. 4. 2014 – V Planini pod Golico so danes praznovali uradni začetek uporabe ceste, parkirišča in prostorov Krajevne skupnosti Planina pod Golico, obnovo katerih je Občina Jesenice izvedla v sklopu projekta IDAGO. Skupna vrednost vseh treh investicij je znašala dobrih 730.000 EUR, od tega sta del sredstev sofinancirala Evropski sklad za regionalni razvoj in država.

Občina Jesenice skupaj s projektnima partnerjema Občino Trbiž in Občino Kranjska Gora izvaja projekt IDAGO v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007 – 2013 s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Namen projekta je izboljšati prometne povezave do težje dostopnih krajev in povečati kvaliteto bivanja lokalnih prebivalcev. Znotraj projekta so bile v Planini pod Golico obnovljene kar tri stvari, in sicer del lokalne ceste, parkirišče in prostori Krajevne skupnosti Planina pod Golico.

Danes popoldne so vse tri stvari hkrati tudi uradno odprli. Odprtje se je začelo pod smučiščem Španov vrh, kjer je zbrane nagovorila predsednica krajevne skupnosti Planina pod Golico Martina Razingar, ki je prišlekom izrekla dobrodošlico. V svojem nagovoru je poudarila pomen vseh teh ločenih investicij za samo krajevno skupnost in se zahvalila Občini Jesenice za izvedbo investicije. Cesto so simbolično odprli kar otroci s svojimi kolesi, gospa Razingar pa je prisotne povabila na kratek sprehod ob sončnem vremenu do prostorov Krajevne skupnosti ob gasilskem domu, kjer je bil načrtovan drugi del odprtja. Domačini so dobro poskrbeli tudi za starejše občane, ki so se lahko po želji do gasilskega doma zapeljali tudi s tremi kočijami. Pred prostori krajevne skupnosti je zbrane nagovoril še župan občine Jesenice Tomaž Tom Mencinger. Povedal je, da se poleg ceste in parkirišča odpirajo tudi prostori krajevne skupnosti poleg gasilskega doma, za katere je prepričan, da jih bodo domačini koristili skladno z njihovim namenom in da bodo v njih potekali različni dogodki. Zahvalil se je vsem, ki so delali na tem projektu, saj je to velika pridobitev za sam kraj, obenem pa povedal, da je zelo ponosen, da ta krajevna skupnost obstaja. Zaključil je z besedami, da je Krajevna skupnost Planina pod Golico sicer najmanjša med krajevnimi skupnostmi, a z ozirom na lokalne hribe zagotovo najlepša. Prisotni so si lahko na koncu ogledali še obnovljene prostore ter se v spremstvu harmonike v njih poveselili.

Projekt IDAGO, investicija in vrednost

Občina je iz projekta IDAGO izvedla rekonstrukcijo lokalne ceste, ki povezuje 3 naselja v občini Jesenice, in sicer Jesenice, Planino pod Golico in Plavški Rovt, v dolžini 320 metrov. Lokalna cesta je bila na tem odseku sicer asfaltirana, vendar močno poškodovana, neurejeno je bilo odvodnjavanje in bankine. Na cestišču so se pojavljale udarne jame in mrežaste razpoke, ki so bile nevarne za vse udeležence. Vozni sloj lokalne ceste na tem odseku je bil že kritično obrabljen in poškodovan, tako da je postajala vožnja po njem že skrajno neugodna in nevarna zaradi udarnih jam, cesta pa je bila neustrezna tudi z vidika varnosti v cestnem prometu. V okviru projekta se je uredilo tudi odvodnjavanje meteorne vode iz vozišča, obnovila se je tudi obstoječa javna razsvetljava, ki se je obenem uredila skladno z Uredbo o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja. Vrednost gradbenih del je znašala 214.942,34 € (vrednost strokovnega nadzora pa dodatnih 3.083,18 €), od česar smo prejeli sofinanciranje v višini 176.182,25 €.

Izvedena je bila tudi rekonstrukcija parkirišč, ki se nahajajo ob delu ceste pod smučiščem Španov vrh. S to investicijo smo pridobili 35 parkirišč za osebna vozila in 3 parkirišča za avtobuse. Vrednost tega dela investicije je znašala 200.997,78 €.

Nista pa le cesta in parkirišče tista, ki smo ju lahko obnovili iz projekta IDAGO, temveč tudi prostore Krajevne skupnosti Planina pod Golica. Občina Jesenice je že v letu 2011 k obstoječemu gasilskemu domu zgradila prizidek, s katerim smo omogočili boljše pogoje za delovanje krajanov in poslovanje Krajevne skupnosti Planina pod Golico, konec leta 2013 pa smo vgradili še potrebno opremo. Uredili smo večnamenski prostor za potrebe krajanov, zlasti za medsebojna druženja in različna praznovanja krajanov in obiskovalcev. Vrednost gradbenih del investicije je znašala skoraj 300.000 € in je bila v celoti financirana iz proračuna Občine Jesenice. Skupna vrednost vgrajene opreme v večnamenskem objektu v Planini pod Golico je znašala še dodatnih 16.700,84 €. V objektu so na novo opremljeni vsi prostori, torej poslovni prostori, kjer ima lepe in sodobne prostore KS Planina pod Golico, sanitarije, večnamenski prostor in manjši prostor, ki je namenjen krajanom za uporabo računalnikov.

Read 4569 times Last modified on Wednesday, 23 March 2016 23:01