Skok na osrednjo vsebino

Novice

V mesecu oktobru so inšpektorati lokalnih skupnosti preko Društva mestnih, občinskih in medobčinskih Inšpektorjev in nadzornikov Slovenije organizirano pristopili k skupnemu poostrenemu nadzoru nad ravnanjem s komunalnimi odpadki v lokalni skupnosti. V akciji je sodelovalo 14 medobčinskih inšpektoratov z območja celotne Slovenije, vključno z jeseniškim. K sodelovanju so povabili tudi občinske redarje in delavce pristojnih komunalnih podjetij, v nekaterih primerih pa tudi policijo.

Včeraj je potekala četrta letošnja seja gorenjskih županov, tokrat prek spleta. Iz trenutne samoizolacije se je je lahko udeležil tudi župan občine Jesenice Blaž Račič, na temo trenutne situacije s covid-19 pa se je v sejo vključil tudi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, dr. Aleš Rozman in župane seznanil s trenutno situacijo ter ponovno pozval k odgovornem ravnanju vseh.

Gorenjske lekarne so v poletnem času pričele s prenovo jeseniške enote lekarne na Cesti maršala Tita 18, v tem času pa je bila v druge enote preseljena tudi dežurna služba. Prenova Lekarne Jesenice pa se v teh dneh počasi zaključuje.

''Manjka še nekaj pohištvenih elementov in dokončna ureditev novih prostorov. Sama prenova lekarne je trajala nekoliko dlje, ker smo jo izvajali ob rednem delu lekarne, a smo zelo smo ponosni, da nam je to uspelo. V celotnem času prenove je bila enota zaprta le dve soboti, pri tem pa se zahvaljujemo za razumevanje vseh naših uporabnikov'',

pravijo v Gorenjskih lekarnah. Danes se lahko jeseniška enota lahko pohvali s sodobno lekarno z lekarniškim robotskim sistemom skladiščenja in prinosom zdravil, virtualnimi policami, elektronskim označevanjem cen, elektronskim spremljanjem temperature v hladilnikih in temperature in vlage v prostorih s centralnim nadzorom in varovanjem v primeru odstopov. Lekarna sama izdeluje magistralna zdravila z visokim tveganjem, izvaja dodatne storitve, kot so izdelava osebne kartice zdravil, pregled uporabe zdravil, farmacevtsko skrb in vse storitve, ki so v smeri preskrbe z zdravili predvidene z aktualnim zakonom, ki ureja lekarniško dejavnost. Z naslednjo soboto, 31. oktobra, se v jeseniški enoti ponovno vzpostavlja tudi dežurna služba, ki bo na voljo od 9. do 17. ure. Zaradi hitro spreminjajoče se epidemiološke situacije pa v Gorenjskih lekarnah še vedno svetujejo, da uporabniki pred obiskom lekarne za vsak slučaj preverijo delovni čas le-te na njihovi spletni strani.

V luči trenutne epidemiološke situacije in razglašene epidemije bomo tudi letošnji dan spomina na mrtve obeležili drugače kot pretekla leta. Vlada RS je zaradi preprečitve širjenja okužb s koronavirusom sprejela začasne ukrepe in omejitve zbiranja in gibanja ljudi, med njimi so tudi določila glede obiskov grobov.

Danes se je v sejni sobi Občine Jesenice sestal Občinski štab Civilne zaščite Jesenice, ki ga je župan Blaž Račič ob ponovni razglasitvi epidemije aktiviral včeraj. Člani štaba so se pogovorili o opravljenem delu v prvi polovici leta in ugotovili, da so bili takratni protokoli ustrezni, zato jih bodo lahko uporabili tudi ob trenutnem drugem valu epidemije. Seznanili so se tudi s pričakovanimi nalogami v prihodnjih dneh oziroma tednih. Ponovno sta bila vzpostavljena interventna kontakta za pomoč občanom, ki nimajo možnosti, da bi pomoč prejeli s strani družine, sosedov ali znancev, pri dobavi osnovnih življenjskih potrebščin ali zdravil. Pri dobavi bodo sodelovali prostovoljci Rdečega križa Jesenice, na pomoč pa je Občinskemu štabu CZ Jesenice ponovno priskočil tudi Integral avto d.o.o. Jesenice, ki je za potrebe štaba brezplačno posodil enega od svojih avtomobilov. Za psihosocialno pomoč občanom v stiski je ponovno prek telefona na voljo tudi Center za socialno delo Gorenjska – enota Jesenice. Občinski štab se je seznanil tudi s trenutnim stanjem v Domu dr. Franceta Bergelja Jesenice, ki je obvladljivo, ter s stanjem v jeseniškem vrtcu in šolah, kjer ni zaznati večjih posebnosti. Policija in medobčinsko redarstvo bosta v okviru svojega rednega dela še naprej spremljala stanje na terenu in upoštevanje veljavnih ukrepov, o morebitnih posebnostih pa obveščala štab civilne zaščite. Ta se je na današnji seji strinjal, da sprejem dodatnih ukrepov s strani župana in poveljnika Civilne zaščite zaenkrat še ni potreben.  

 

Občina Jesenice je tudi letos organizirala akcijo »Najlepša cvetlična zasaditev v občini Jesenice«.  Ob zaključku akcije vsako leto Občina Jesenice organizira prireditev, na kateri vsem nagrajencem podeli priznanja za najlepše zasaditve. Zaradi izrednih razmer, povezanih z virusom COVID-19, letos prireditve žal nismo mogli izvesti. Kljub temu pa smo se vsem sodelujočim občanom želeli na primeren način zahvaliti za vložen trud, saj na tak način vsi skupaj pokažemo, kako mar nam je za našo okolico, kraj ali sosesko, v kateri živimo, zato smo pripravili virtualno predstavitev najlepših zasaditev, nagrajenci pa bodo priznanja in nagrade prejeli po pošti.

Poleg virtualne predstavitve najlepših zasaditev v občini Jesenice vas prijazno vabimo k ogledu dokumentarnega filma Spominski park Jesenice, v katerem je Občina Jesenice želela predstaviti kulturno in naravno vrednoto parka in ohraniti spomin na njegovega avtorja, g. Janeza Pšenico.

Vsem sodelujočim pohvala in zahvala!

Gasilska zveza Jesenice, Gasilska zveza Slovenije in Občina Jesenice so danes uradno odprle regijski gasilski poligon, na katerem se bo urilo in usposabljalo 4000 gorenjskih operativnih gasilcev. Gre za prvi regijski poligon na Gorenjskem in tretji v državi.

Na začetek rožnatega oktobra opozarjajo rožnati šali in kovinske rožice na Trgu Toneta Čufarja. V znak podpore aktivnostim osveščanja o raku dojk sta jih tja posadila župan Blaž Račič in koordinatorka Ljudske univerze Jesenice Katarina Bertoncelj.

Uporabne povezave