Skok na osrednjo vsebino

Novice

Župan Blaž Račič si je danes v družbi ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, poslanke Mateje Udovč in predstavnikov uprave DARS ogledal delovišče na Hrušici, kjer je turško podjetje Cengiz Insaat že začelo z izgradnjo druge cevi avtocestnega predora Karavanke.

V prostorih Gasilsko reševalne službe (GARS) Jesenice bo v teh dneh začel delovati program za spremljanje masnih pobočnih premikov nad Koroško Belo, natančneje na plazovih Urbas in Čikla. Njegovo delovanje je danes predstavnikom Občine Jesenice, GARS Jesenice in CZ Jesenice predstavil predstavnik podjetja Geo monitoringi Gregor Bahun, ki je za Geološki zavod Slovenije (GZS) vzpostavil sistem merilnih naprav za opazovanje omenjenih dveh plazov. Ta sicer poteka že več kot eno leto, zdaj pa bo program, ki ga za opazovanje plazov nad Koroško Belo uporabljajo strokovnjaki GZS in njihovi podizvajalci, nameščen tudi na GARS Jesenice. Ta zaradi vzpostavljene 24-urne dežurne službe namreč predstavlja dodatno pomoč pri učinkovitem spremljanju podatkov v realnem času. Program je bil zasnovan na podlagi dosedanjih opazovanj plazov in njihove specifike, hkrati pa so strokovnjaki Geološkega zavoda Slovenije in predstavniki Občinskega štaba CZ občine Jesenice v programu določili mejne vrednosti premikov. Program pristojne strokovnjake opozori na morebitna odstopanja, ki bi lahko pomenila aktiviranje plazov, ter jim s tem omogoči pravočasno reakcijo. S pomočjo programa, sodelovanja vseh omenjenih služb ter dogovorjenih protokolov tako zmanjšujemo morebitno ogroženost prebivalcev Koroške Bele, ki bodo lahko v primeru večje nevarnosti pravočasno in ustrezno opozorjeni.

V krajevni skupnosti Podmežakla na Jesenicah so vrsto let v spomin na 10. avgust leta 1941 organizirali pohod in srečanje krajank in krajanov na Zakopih na Mežakli. Tam je bila na ta dan ustanovitev prvega okrožnega odbora Osvobodilne fronte za jeseniško-radovljiško območje. Ker bi zaradi avtobusnih prevozov na Mežaklo večini udeležencev težko zagotovili spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, so se člani sveta krajevne skupnosti letos odločili, da delegacija obišče spominsko obeležje na Zakopih. Venec in cvetje sta položila predsednica KS Podmežakla Alma Rekić in predsednik krajevne borčevske organizacije Aleksander Jernejc.

Jeseniški župan Blaž Račič in direktor podjetja Mapri proasfalt d.o.o. Marko Božič sta danes zasadila prvo lopato in postavila prvi robnik na začetku območja Poslovne cone Jesenice. Simbolno dejanje označuje začetek 2. faze izgradnje komunalne infrastrukture v Poslovni coni Jesenice.

Člani Balinarskega kluba Jesenice so v soboto, 1. avgusta, ob spominskem dnevu občine Jesenice, na baliniščih  v Bazi organizirali tradicionalni  turnir, tokrat že 58. po vrsti. Prejšnja leta je sodelovalo šestnajst  ekip, ki nastopajo v različnih slovenskih ligah, letos pa  so se zaradi situacije s koronavirusom odločili za turnir v manjšem obsegu z udeležbo osmih ekip. Pred začetkom turnirja sta udeležence pozdravila župan občine Jesenice Blaž Račič in sekretar Športne zveze Jesenice Branko Jeršin. Zmagala je ekipa Sloge iz Ljubljane, ki je nastopila v postavi : Dušan Keber, Leopold Šulc in Janez Šinkovec. Druga je bila druga ekipa Balinarskega kluba Jesenice  v postavi : Marjan Pajsar, Emil Osmančevič in Ilija Ljubojević, tretja je bila  ekipa Bistrice pri Tržiču za katero so nastopili Simon Zupan, Jani Klemenc in Damir Pintarič. Četrto mesto je zasedla druga ekipa Balinarskega kluba Jesenice in peto mesto ekipa balinarjev Kulturno- športnega društva Hrušica.

Uporabne povezave